Već neko vrijeme imamo osjećaj kako je Hearthstone ustaljen u svom trenutnom metagameu, što je ujedno i produkt najavljenih promjena koje dolaze u obliku novog Hearthstone formata. Igrači već lagano slažu deckove za Hearthstone standard format dok se grinda rank u postojećoj meti. Međutim, Blizzard je lagano počeo s otkrivanjem karata i mehanika koje ćemo imati priliku igrati u novoj ekspanziji Whispers of the Old Gods, a nastavit će otkrivati karte preko poznatih Hearthstone streamera na Twitch.tv-u sve dok ekspanzija i službeno ne postane live. Što nas sve očekuje, kada ekspanzija izlazi i kako će utjecati na Hearthstone eSport, donosimo u nastavku.


Nova ekspanzija za Hearthstone – Whispers of the Old Gods

U petak 11. ožujka u sklopu Hearthstone Winter Championship Americas, Blizzard je otkrio nekoliko karata s kojima ćemo imati priliku zaigrati novu ekspanziju Whispers of the Old Gods. Iako ih je premalo da bi mogli predvidjeti kako će to utjecati na Hearthstone ipak imamo priliku shvatiti na koji je način Blizzard razmišljao pri stvaranju ekspanzije. Od 134 nove karte koje će biti predstavljene u novoj Hearthstone ekspanziji imali smo priliku vidjeti svega nekliko njih Tako je predstavljen novi Legendary, C’Thun i njegova zanimljiva mehanika koju donose njegovi cultisti. Dio profesionalnih igrača misle da će legendary karta koja ima mana cost 10 biti teško igriva u natjecateljskom kartanju jer u nekim slučajevima kada igrate protiv aggro decka teško je uopće doći u tu fazu igre. Naravno otkriveno je tek nekoliko karata tako je da teško predvidjeti s čime Blizzard to misli kompenzirati. U videu gdje je prikazana mehanika C’Thuna igrao ga je druid koji eventualno pomoću Innervatea i Wild Growtha može ranije doći do 10 mana crystala. Nova Hearthstone ekspanzija sigurno će promjeniti metagame jer dolazi s novim format u kojem ćemo karte nekih starijih ekspanzija izgubiti.


Razgovarali smo s Robertom “Nuke” Radakovićem, jednim od najboljih domaćih igrača koji trenutno igra za Team Ancestral. Nuke nam je kratko prokomentirao kako igrači koji igraju natjecateljski gledaju na nove Hearthstone ekspanzije.

“Nova Hearthstone ekspanzija je ono čemu se svaki okorjeli i casual igrač veseli. Competitivci će uživati u novim deck archetypeovima, neki će refinirati svoje high tier deckove, dok će casualci guštati u novim gimmicky deckovima koje mogu izvoditi. Kako stvari stoje, imati ćemo novi mechanic, koji nadam se da će biti uspješan kao i discover te ono čemu se ja osobno najviše veselim su, promjene u samom formatu natjecanja sa Wild i Standard modom, gdje će nestati powercreepovi tipa piloted shredder, boom i sl, te otvoriti prostor nekim drugim kartama. Također, nesmijemo zaboraviti i nerf classic seta, gdje se nadam da će ubiti neke karte tipa juggler i combo od druida, kao i BGH-a, te otvoriti opet space nekim drugačijim druid deckovima. Sve u svemu, čeka nas uzbudljiv period igranja, sad je pitanje samo vrijeme izlaska..” – izjavio je Nuke


Corrupted verzije postojećih Hearthstone karata

Svojevrsno recikliranje postojećih karta u kartaškim igrama potpuno je normalna stvar, koje s novom ekspanzijom dolazi i u Hearthstone. Tako će dobar dio karta u novoj ekspanziji biti već poznate Hearthstone karte samo s malo drugačijim statovima i efektima. Jedan od načina je jača verzije postojeće karte, gdje karta zadržava efekt samo se mijenjau mana cost i statovi. Drugi tip promjene odnosi se na suprotnost izvorne karte koja ima kontra efekt popraćene s jačim statovima što možemo vidjeti kod Corrupted Healbota gdje karta ima puno jače statove za isti mana cost, ali više neće healati vas već vašeg protivnika. Posljednja promjena koju smo imali priliku vidjeti je praktički nastavak izvorne karte. Tako je Doomsayer predviđao kraj svijeta, samim time, ako je preživio sljedeći protivnikov potez uništio bi sve minione na boardu. S novom ekspanzijom taj kraj je došao, tako je i Doomsayer postao Validated Doomsayer koji više neće na početku vašeg sljedećeg poteza uništiti minione već će dobiti +7 na attack stat. Tako će Validated Doomsayer s mana costom 5 kada ga odigrate biti 0/7, ali na vašem sljedećm potezu 7/7 *khm, khm* Big Game Hunter.


Datum izlaska nove Hearthstone ekspanzije i besplatne karte

Wrath of the Old Gods dolazi nam krajem travnja ili početkom svibnja, što je nešto kasnije nego je bilo očekivano. Međutim, već od ponedjeljka dobit ćemo novu zakrpu koja će donjeti neke promjene kao devet novih deck slotova, ali i priliku da kupite 50 paketa karata nove ekspanzije za 49,99$. Uz karte ćete dobiti i novu pozadinu karata kao zahvalu od strane Blizzarda. Ukoliko nemate novaca i zgrči vam se u želucu svaki put kad Blizzard izbaci novu ekspanziju za Hearthstone ne morate očajavati. Svi igrači koji se ulogiraju u periodu izlaska nove ekspanzije dobit će legendary kartu C’Thuna popraćenog sa dva Beckoner of Evila i tri paketa karta nove ekspanzije. Nije Blizzard doživio prosvjetljenje pa samo tako dijeli besplatne karte za Hearthstone. Mehanika C’Thuna je takva da je bez svojih cultista potpuno bezvrijedan, isto tako, niti oni nisu puno bolji bez njega.

Objavio Luka "level" Marušić

eSports enthusiast

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *