Napokon su predstavljeni timovi koji će se natjecati u League of Legendsu na IEM Katowice World Championshipu 2016. godine. Natjecat će se po dva tima iz četiri najjače regije u LoL-u. Sjeverna Amerika, Europa, Kina i Koreja. Ove sezone naglasak će biti na Starcraft 2: Legacy of the Void, Counter Strike: Global Offensive i League of Legends naslovima. IEM je projekt najveće esports organizacije na svijetu, ESL-a te kompanije koju ne treba pretjerano puno predstavljati: Intel Corporation.

Radi se o jednom od najprestižnijih esports natjecanja na svijetu uopće.

Brojni slični turniri i lige raspali su se kada su najpopularnije igre, odnosno studiji koji stoje iza njih, shvatili da je organiziranje vrhunskih turnira od strane drugih organizacija čisto gubljenje novaca. Među prvima je to napravio Blizzard sa SC2 World Championship Seriesom. Oni su napravili vlastitu ligu, u tri regije, koje kulminiraju s Global Finalsima na Blizzconu krajem godine. Sam koncept natjecanja privukao je najbolje igrače sa svih strana svijeta, gdje se tokom godine osvajaju WCS bodovi, te na kraju godine 16 igrača s najviše bodova nastupa na završnici kako bi odlučili tko je najbolji igrač na svijetu – s time da je Blizzard ipak uvrstio neke od najvećih turnira u svoj sistem natjecanja, tako da se npr. na IEM-u mogu osvojiti WCS bodovi. Za razliku od LoL-a. gdje Riot Games ne omogućava  drugim turnirima nikakav utjecaj na njihov LCS.

Zato je danas LCS jedino relevantno natjecanje u LoL-u. To je glavni razlog zašto su brojni događaji ostali bez najboljih timova na svojim turnirma, očiti primjer je Dreamhack.

League of Legends na IEM-u Katowice 2016., što očekivati?

LoL je s LCS-om toliko okupirao timove da samo van sezone mogu nastupati na relevantnim turnirima, pošto se sezona igra svaki tjedan, četvrtkom i petkom EU regija, te subotom i nedjeljom NA regija. Što je uzrokovalo da na turnirima kao Dreamhack, IEM i sl., više nema najvećih timova, no ubrzo su nastupile promjene.

Predstavljeno je osam timova koji će se natjecati u Poljskoj, početkom ožujka, ove godine. Četiri tima su birana kao osvajači prvih ili drugih mjesta s dva prošla IEM-a iz 2015. godine, onih održanih u Cologneu i San Joseu. Tako će prva četiri bracketa ispuniti:

  • Qiao Gu Reapers (Kina)
  • Ever (Koreja)
  • Origen (Europa)
  • Counter Logic Gaming (S. Amerika).

Kako LCS traje tek tri tjedna, teško je pričati koliko su timovi koji se natječu jaki, pogotovo jer se još uigravaju nove postave predstavljene ove godine. Sljedeća četiri tima odabrana su za sada prema nepoznatom kiiterju od strane ESL-a, organizatora samog događaja, a radi se o:

  • Royal Never Give Up (Kina)
  • SK Telecom T1 (Koreja)
  • Fnatic (Europa)
  • Team SoloMid (S. Amerika)

Po svemu sudeći, barem po reputaciji u LoL-u, čeka nas vrhunski turnir!

65166764Iako trenutni plasmani timova u njihovim matičnim ligama nisu najbolji, štoviše. Origen i Fnatic nalaze se na 5. mjestu EU LCS-a, s 3W-3L omjerom, CLG se nalazi na 3. mjestu u NA LCS-u, sa 3W-2L, dok je TSM nešto iza njih, na 4. mjestu sa 3W-3L. SK TT1 je trentuno 4. sa 3W-2L u LCK-u (League Champions Korea) dok se Ever više ne natječe u najprestižnije natjecanju svoje regije. Zato nam iz Kine dolaze nosioci svojih grupa, trenutno u daleko najboljoj formi Royal Never Give Up u grupi A svog regionalnog natjecanja (LPL) ima savršeni omjer s 5W-0L, dok su Qiao Gu Reapersi tek nešto lošiji s omjerom 4W-1L na vrhu grupe B.

Svakako nas očekuje zanimljiv turnir, koji na prvi pogled izgleda kao čista jednostrana dominacija Kine, uz poneki kašalj Koreje. Iako većina nas navija za zapadne timove, male su šanse da će neki od zapadnih timova napraviti upečatljivi rezultat. Mi ćemo svakako pratiti, a vi?

Objavio Luka "level" Marušić

eSports enthusiast

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *