Vratimo se nakratko u 2010. godinu, kada se na tržištu pojavilo prvo Appleovo tablet računalo pod imenom iPad. U ono vrijeme činilo se da postoji mjesto za još jedan uređaj koji bi ispunio prazninu između mobilnog telefona i prijenosnog računala, filozofija čiji je konačni rezultat urodio plodom u obliku računala koje je nešto osobnije od prijenosnika, a ipak ugodnije za rad u odnosu na pametne telefone. Kroz ovih šest godina koje su protekle od onda na tržištu su predstavljeni odlični uređaji u pogledu Appleove iPad serije pokretane iOS operativnim sustavom ili Google Nexus serije s tradicionalno funkcionalnim i većinski zastupljenim Androidom.

Koncept tablet računala kao takvog nije se mnogo promijenio od onda te je formula pomalo zastarjela, budući da se iz generacije u generaciju ne uvode nikakve značajne promjene. Određeni proizvođači tablet računala postali su svjesni ovog problema te umjesto da dizajniraju i proizvode tablet računala koja su dobra za sve namjene, odlučili su se usredotočiti na točno određenu nišu u kojoj će taj specijalizirani uređaj korisniku donijeti više nego njegov prvi generički konkurent. Odličan primjer ovakvog pristupa proizvodnji tableta postoji u nVidiji, koja pod svojim okriljem čuva nVidia Shield Tablet K1, tablet računalo optimizirano za igrače, koje vam u današnjem članku želimo detaljnije predstaviti.


nVidia Shield Tablet K1 je Android tablet na steroidima

Sredinom 2014. godine nVidia je predstavila originalni nVidia Shield Tablet koji je vrlo brzo zauzeo svoje mjestu među pet najboljih tableta te godine. Svojom niskom cijenom, a vrhunskim performansama (zahvaljujući četverojezgrenom Tegra K1 procesoru uparenog s 2GB radne memorije, kao i GK20A Kepler grafičkom čipu) Shield Tablet je protresao tržište. Godinu dana kasnije nVidia je na tržište izbacila preimenovani i neznačajno izmijenjeni tablet pod imenom nVidia Shield Tablet K1 koji dijeli kompletnu hardversku platformu sa svojim prethodnikom – radi se o tek nekoliko vizualnih promjena poput završne obrade plastike kućišta.

nvidia shield

Kako bi cijena bila što je niža moguća, nVidia se odlučila za vrlo jednostavan i jeftin dizajn vanjštine uređaja. Jedinu bitniju zamjerku uputili bismo na tipke za paljenje i reguliranje glasnoće koje su vrlo plitkog hoda te ne daju nimalo povratnih informacija u obliku klika. Ostatak uređaja obučen je u brušenu plastiku koja uokviruje i dva stereo zvučnika koji su smješteni s prednje strane tableta. Osobno smatramo da bi ovo trebao biti zlatni standard ne samo za tablete već i za mobitele, no kod tableta je stvar utoliko lakša za izvesti budući da postoji više mjesta za adekvatan raspored komponenti. Čak će i najlošiji zvučnici zvučati bolje kada su pozicionirani prema korisniku u odnosu na kvalitetne zvučnike smještene odostraga koje biste ionako prekrivali rukama ili stolom i time izgubili potencijal zvučnika. Očito je da i zvuk igra značajnu ulogu u doživljaju igara te je nVidia odlično odradila ovaj segment.

Na bokovima uređaja nalaze se svi ulazno/izlazni portovi uključujući microSD utor za proširenje memorije za pohranu, miniHDMI utor za zrcaljenje na veći ekran, microUSB utor za punjenje i prijenos podataka te standardni 3.5 milimetarski priključak za slušalice/headset.

nVidia Shield Tablet K1 dolazi s gotovo tvorničkom verzijom Androida 5.1.1.

Moramo priznati da smo ljubitelji Googleove originalne varijante Androida, pogotovo kada je riječ o tabletima. NVidia Shield Tablet K1 je još jedan tablet koji dolazi s gotovo tvornički čistom verzijom Androida uz nekoliko manjih vizualnih promjena. Sve Google aplikacije su instalirane, kao i nekolicina nVidijinih za poboljšanje ukupnog gaming iskustva na tabletu. Postoji i nekoliko većih dodataka u samom softveru koje na prvu možda i nećete primijetiti, a radi se o kompatibilnosti s nVidijinim Shield kontrolerom, Shield Hub odredištem za igre, kao i mogućnosti da streamate svoj gameplay direktno na Twitch! Budući da se radi o vrlo čistoj inačici Androida, za sve dodatne informacije vezane za značajke Androida 6.0 posjetite ovaj link, gdje su opisane sve nove funkcionalnosti koje dolaze i sa nVidia Shield tabletom.

nvidia shield tablet

Što se performansi u radu tiče, nVidia Shield Tablet K1 radi besprijekorno. Svakodnevne zadaće poput pregledavanja video sadržaja ili bjesomučnog pregledavanja društvenih mreža podcjenjuju moć ovog tableta – performanse su odlične u svim Android igrama, ali i GeForce Now usluga također izgleda respektabilno na ovom uređaju, pod uvjetom da imate dovoljno dobru internetsku vezu.

Niska cijena očituje se u pogledu dodatne opreme

Nakon svega navedenog teško je ne zapitati se u čemu je tajna tako privlačne cijene za ovako sposoban uređaj, a odgovor leži u dodatnoj opremi – uz nVidia Shield Tablet K1 nećete dobiti baš ništa. Čak je i punjač izostavljen iz paketa, što i ne smatramo velikim minusom budući da se radi o standardnom microUSB sučelju za punjenje. Nedostatak opreme u paketu ne znači da ista i ne postoji, već nećete dobiti ništa uz sam tablet. NVidia nudi zaštitno kućište za Tablet K1 po cijeni od €35, kao i paket punjača za bilo koju zemlju u kojoj se nalazite i to po cijeni od €25. Shield kontroler možete nabaviti po cijeni od €55.

Stylus olovka koja je dolazila u paketu s prethodnom inačicom nVidia Shield tableta više ne čini dio osnovnog paketa, iako je funkcionalnost u pogledu softverske i hardverske podrške i dalje prisutna. U slučaju da želite iskoristiti ove mogućnosti, morat ćete nabaviti stylus preko treće strane.

Kome je namijenjen nVidia Shield Tablet K1?

Posljednji tablet iz nVidije očito je primarno namijenjen igračima, no to ne znači da zbog toga manje vrijedi ukoliko vam treba brz i suvremen tablet za nešto manje zahtjevne zadaće, čak naprotiv. Zbog svog moćnog hardvera, odličnih zvučnika te mogućnosti zrcaljenja slike na veći ekran putem miniHDMI utora, nVidia Shield Tablet K1 je prije svega najbolji multimedijalni tablet kojeg smo vidjeli dosada. Osobito nam je draga odluka nVidije da zadrži čisto Google Android iskustvo, što ima pozitivan utjecaj na performanse, trajanje baterije, kao i sve one odlične značajke koje donosi Android 6.0 Marshmallow. Za cijenu od €180 teško je preporučiti drugo tablet računalo.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *