Ne postoji uopće dvojba o tome da je igra svemirskog istraživanja No Man’s Sky najveće razočaranje ove godine, a možda i nekoliko proteklih godina. Projekt koji je izgledao toliko obećavajuće i zagolicao mašte velikog broja ljubitelja znanstvene fantastike, svemira i istraživanja te onih koji su to mogli postati u potpunosti je podbacio kada je izašao početkom kolovoza ove godine, a trenutno ga i krasi najgori omjer pozitivnih i negativnih recenzija na Steamu. Nakon par mjeseci potpune šutnje razvojni je tim odlučio izdati ogromnu besplatnu nadogradnju u nadi da možda malo poprave cijelu situaciju.


No Man’s Sky: Foundation nadogradnja zbilja postavlja nove temelje

Glavnu promjenu koju je Hello Games istaknuo jest mogućnost izgradnje baze. Svi zainteresirani sada mogu pronaći planet koji im se sviđa, zaposjesti napuštenu bazu i od nje napraviti svoj dom. Za tu priliku su ubacili modularne strukture i dekoracije koje ćete stvarati od resursa koje prikupljate za vrijeme istraživanja. Kako biste dalje napredovali, možete angažirati vanzemaljce da vam pomognu u istraživanju novih tehnologija za poljoprivredu, inženjerstvo, oružja ili znanost. Kada nađete neku ljepšu lokaciju, možete sve jednostavno srušiti i dobit ćete povrat svih resursa koje ste potrošili.

Druga velika novost je uzgoj biljaka koje vam daju resurse, a zapošljavanjem spomenutog stručnjaka za to područje dobivate mogućnost uzgoja novih kao i otkrivanje novih elemenata. Također je olakšano istraživanje novih planeta jer sada u bilo kojem trenutku igrači mogu izgraditi kamp u koji služi za stvaranje osnovne opreme, spremanje progresa te slanje “automatskih sakupljača” resursa da obavljaju taj dio posla dok se igrač bavi bitnijim stvarima.

Posljednja velika promjena na području sadržaja jest mogućnost kupovine ogromnih teretnjaka, koji će vas doduše koštati jako puno novaca. Ono što je kod njih zanimljivo je da ih možete pozvati u bilo koji dio galaksije gdje ste otišli. Kada vam se napuni inventar, višak možete teleportirati na taj brod, a možete podesiti unutrašnjost da imate više mjesta i uzgajate razne biljke na njemu. Za najbolje ostvarivanje profita šaljite ih u različite sustave, a na njima možete imati i posadu spomenutih stručnjaka.

Za kraj su preostale promjene korisničkog sučelja koje su dobrodošle, kao i više prostora u inventaru i mogućnost slaganja istih materijala u grupama do pet. Za sve ostale promjene i detaljan opis ove besplatne nadogradnje zaputite se na službene stranice.

Bit će zanimljivo vidjeti hoće li ova nadogradnja pomoći No Man’s Skyju da se vrati na neki normalniji trag. Lijepo je vidjeti da razvojni tim nije odustao od igre, ali budući da su prikupili toliko negativnog publiciteta i da nisu ništa govorili mjesecima moguće je da im igrači nikad neće oprostiti. Foundation nadogradnja je svakako korak u dobrom smjeru, ali će ih trebati još dosta da No Man’s Sky postane ono što je igračima bilo prezentirano prije izlaska.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *