Iako se Windows 10 nama pokazao kao odličan operacijski sustav, dobar dio korisnika na Windows 7 još uvijek gleda kao na svoje sigurno utočište i odbija ga zamijeniti novijim inačicama. No sudeći prema posljednjim izjavama iz Microsofta, budete prisiljeni na to ako se u budućnosti odlučite nadograditi svoje računalo next-gen CPU-om.

Terry  Myerson, executive vice president (morate voljeti ove titule) Windows and Devices grupe, u nedavnom postu na Windows Blogu pohvalio se kako, u usporedbi sa “sedmicom”, Windows 10 na šestoj generaciji Intelovih Skylake CPU-ova ima 30 puta bolje grafičke performanse i 3 puta bolju autonomiju. Myerson shvaća da veliki broj ljudi koristi starije verzije Windowsa te da prelazak na Windows 10, posebno velikim kompanijama, zahtjeva vremena i novca, no dao je svima do znanja da u Microsoftu više vole novije verzije svojeg operacijskog sustava.

Da bi se Windows 7 vrtio na modernom komadu “silikona”, driveri i firmware moraju emulirati bus support, power states i ostalo. Sve je to vrlo zahtjevno za WiFI, grafičku karticu ali i sigurnost općenito. Kako naši partneri rade na driverima za legacy uređaje, servise i firmware postavke, korisnici mogu očekivati laganu regresiju podrške za Windows 7.

Službena podrška za Skylake završava nagodinu

Windows 7 i 8.1 službeno će biti podržavani još kojih 18 mjeseci na trenutnoj generaciji Intel Skylake procesora. Međutim, kako pristižu nove generacije hardvera, korisnici će morati migrirati na najnovije Windows platforme. Myerson je za primjer naveo nadolazeći Intelov Kirby Lake, Qualcommov 8996 i AMD-ov Bristol Ridge, koji će podržavati jedino Windows 10.

Microsoft će izbaciti listu uređaja pokretanih Skylakeom koji će još imati podršku za Windows 7 i 8.1, međutim nakon 17.7.2017, korisnici mogu prestati očekivati izlazak “važnih sigurnosnih ažuriranja namijenjenih ovim konfiguracijama”. Tehnički gledano, ovo je i razumljivo ako u obzir uzmemo koliko je novi Kaby Lake procesor napredniji u odnosu na prijašnje čipove Intela, stoga je za očekivati da će napredne funkcije zahtijevati i posljednje softverske platforme, bez obzira da li je riječ o Windowsu ili OS X-u .

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *