Osim očitih stvari poput igranja igara starije generacije ili nekakvog media centra za dom, možda vam nije palo na pamet napraviti odvojeni server za igranje multiplayer igara? Zato smo mi tu!. Danas ćemo vam u kratkim crtama opisati kako možete od starog računala napraviti tzv. dedicated server za više popularnih igara. Na ovaj ćete način izbjeći brojne probleme koji se događaju kada iznajmljujete server za igranje, poput zakašnjelih ažuriranja serverske aplikacije za igru ili nemogućnost prilagodbe vama potrebnih stavki. Pokretanjem vlastitog servera svi ovi problemi padaju u vodu te kontrola ide vama u ruke.


Konfiguracija servera za igre sa Steama

Prije nego počnete konfigurirati server za igre sa Steama, provjerite popis kompatibilnih igara te tip konfiguracije koje zahtjeva za ispravno funkcioniranje. U konačnici, da postavite server kako treba, postoje dva načina:

  • SteamCMD program
  • Steam klijent

SteamCMD primarno je zamišljen kao alat kojime možete pokrenuti vlastiti server bez samog Steam klijenta. Postoji detaljna dokumentacija koja u sebi sadrži sve što vam treba za rad sa SteamCMD programom. Ako se ne osjećate ugodno u radu s CMD sučeljem, skinite GUI varijantu SteamCMD koja je prezentirana u jednostavnom grafičkom sučelju. U svakom slučaju trebat će vam i tzv. app ID od igre za koju pokrećete server, što možete lako saznati putem interneta.


Postavljanje servera za Counter-Strike: Global Offensive – App ID: 730

CS GO server postavkeNajlakši način za pokretanje CS:GO servera je putem SteamCMD GUI programa, no za daljnju prilagodbu i rad sa serverom je potrebno uložiti određeno vrijeme kako biste se upoznali sa specifikacijama Source servera i Source Dedicated Server Software (srdcs.exe) programom. Za one koji traže standardni CS:GO server i ne žele se petljati sa tehnikalijama imamo prečac – pyr0s-csgo-server-launcher. Za daljnju prilagodbu servera konzultirajte službenu literaturu.

Postavljanje servera za Team Fortress 2 – App ID: 232250

Team Fortress 2 server postavke.jpgZa razliku od CS:GO servera, Team Fortress 2 serveri su vrlo jednostavni za pokretanje i prilagođavanje budući da se sve može odraditi preko SteamCMD-a. Konfiguracijska datoteka sadrži sve potrebno za prilagođavanje servera, a morate ju kreirati u \tf\cfg mapi unutar TF2-DS instalacije. Donosimo vam predložak server.cfg datoteke koji sadrži sve potrebno za maksimalno uživanje u Team Fortressu.

Postavljanje servera za igru Terraria – App ID: 105600

Terraria server kako otvoritiUz SteamCMD potrebno je instalirati i XNA Framework 4.0 kao i .NET 4.0 Framework. Uređivanjem serverconfig.txt datoteke možete prilagoditi server po svojim željama, a kad ste gotovi pokrenite start-server.bat datoteku. Program kojim se uređuje server je vrlo jednostavan te ako imate imalo iskustva s Terrariom znat ćete što i kako treba namjestiti.

Postavljanje servera za Minecraft

Minecraft server kako otvoritSkinite server program sa ovog linka, čijim ćete pokretanjem kreirati potrebne datoteke unutar mape iz koje želite pokretati server. Preporuča se kreirati novu mapu te unutra smjestiti samo i isključivo datoteke koje su vezane za pokretanje servera. Prvo pokretanje rezultirati će stvaranjem sljedećih datoteka: eula.txt te server.properties. Za početak otvorite eula.txt i promijenite zadnju liniju iz eula=false u eula=true i spremite datoteku. Ovim postupkom ste programu dali do znanja da ste pročitali EULA-u (zar ne čitate uvijek?) pa će se ostatak potrebnih datoteka sam generirati sljedećim pokretanjem servera.

Prilagodba servera vrši se uređivanjem datoteke server.properties; možete ju urediti običnim tekstualnim uređivačem poput Notepada. Za pobliže objašnjenje što pojedine konfiguracijske opcije pružaju konzultirajte ovu literaturu.

Epson printer doesn’t recognize Ink Cartridge I Honeywell RTH6580WF PDF manual I Bosch SilencePlus 46 dBA PDF manual


Port Forwarding postupak

Za osiguranje maksimalne učinkovitosti vašeg servera potrebno je pozabaviti se i vašim routerom kako bi i njemu dali upute što šalje i na koje portove. U velikom broju slučajeva portovi na vašem routeru mogu biti zaključani, ali to nije nikakav problem i može se brzo riješiti. Za više informacija oko samog postupka otvaranja portova posjetite http://portforward.com/.

Portovi po igrama/funkcijama:

CS:GO, TF2 i ostale Source igre
  • 27015 (TCP/UDP)
  • 27020 (UDP)
Terraria
  • 7777
Teamspeak
  • 9987 (UDP ulaz)
  • 30033 (TCP ulaz za prijenos podataka)
  • 10011 (TCP ulaz za upite servera)
  • 41144 (TCP ulaz za TSDNS)

Kako pretvoriti 218.210.130.123 u kanterica.rekt.org?

Kao šlag na kraju pokazat ćemo vam kako iz obične IP adrese izvući lijepi URL koji ćete lakše zapamtiti, a i dijeliti s prijateljima. Sve URL adrese se u procesu obrade preusmjeravaju na određenu IP adresu. Dobra je stvar što većina igara dozvoljava korištenje domena umjesto brojčanih i pomalo suhoparnih adresa. Danas je moguće kreirati tzv. DNS adresu besplatno putem više servisa poput FreeDNS, DtDNS, DuckDNS, No-IP ili EntryDNS. Potrebno je registrirati se te pokrenuti postupak kreiranja DNS adrese. Svi navedeni servisi nude besplatnu i odličnu uslugu putem kojih onda možete dobiti adresu sličnu našem primjeru. Have fun and good luck!

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *