Od 7. do 11. prosinca 2015. godine učenici osnovnih i srednjih škola imaju priliku prisustvovati predavanjima o osnovama programiranja u sklopu projekta „Sat kodiranja“. Projekt je ove godine obogaćen posebnom aplikacijom koja je rezultat suradnje Microsofta, Mojanga i Code.org, a radi se o sredstvu za učenje programiranja koje se u potpunosti odvija unutar dobro nam poznate Minecraft računalne igre.


Radionice će se odvijati u školama diljem Hrvatske prema prijavi

A posebnost je u tome što su organizatori projekta napravili iznimno detaljne upute za predavače, što znači da tu ulogu mogu preuzeti i učitelji koji nemaju iscrpno iskustvo u općenitom kodiranju i upravljanjem algoritmima. Aplikacija je dostupna i na hrvatskom jeziku i namijenjena je mladima od šeste godine starosti na više. Teško je zamisliti pristupačniji i zabavniji način za učenje programiranja, osobito ako se učenici prvi puta susreću s problemima tipičnim za programiranje. Istražujući trodimenzionalni svijet Minecrafta učenici će svojim potezima postupno rješavati određene probleme koje će im zadati učitelji i rezultati će se moći pregledati na kraju svake faze. Vizualnom prezentacijom može se shematski vidjeti izgled programskog koda koji je ekvivalentan potezima učenika unutar igre.

Izvrstan način za upoznavanje sa konceptima programiranja

Sa svim prethodno navedenim stavkama, lako je zaključiti da se radi o odličnom alatu za edukaciju mladih i upoznavanje sa tipičnim problemima koji se programiranjem rješavaju. Nije dvojbeno da će se ovakvom metodom lako izdvojiti talentirani pojedinci koje očekuje potencijalna i uspješna programerska karijera u bližoj budućnosti. Svi učenici hrvatskih škola predstavljaju ciljanu grupu za predavanja, a izvode se u parovima na jednom računalu uz projektor putem kojeg se prikazuju video zapisi, specifične demonstracije problema i konačnog rješenja, kao i odgovori na pitanja.

32Informatika je ključna za današnje inovacijsko gospodarstvo, kao i funkcioniranje moderne države, ali ona zadire duboko i u naše privatne živote i ambicije. Nužno je mladima predstaviti i produktivni dio modernih informatičkih vještina, što će biti veliki skok za naš pomalo zastario edukacijski sustav u kojemu se podcjenjuje važnost prirodoslovno-matematičkih znanosti. Sve zainteresirane škole pozivamo da same prijave svoj interes, a unutar prijave je potrebno definirati je li potreban volonter predavač ili već postoji zadužena osoba. Ako ste zainteresirani volontirati za izvođenje projekta možete se prijaviti na službenim stranicama, gdje ćete pronaći i sve ostale potrebne informacije – https://hourofcode.com/uk/hr.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *