Dugotrajno gledanje u monitor, mobitel, tablet ili neki drugi uređaj danas nije uvijek stvar izbora. Većina modernih poslova od vas zahtjeva da barem dio radnog vremena provedete za računalom, a kada tome dodate da kao i svi gameri i slobodno vrijeme provodite ispred monitora, nakupi se dosta sati, što sa sobom nosi određene posljedice. Naočale za gaming jedno su od mogućih rješnja za moguće posljedice dugotrajnog gledanja u monitor, barem se tako predstavljaju. Današnje tržište gaming naočala je još uvijek slabo, gdje na raspolaganju imate svega nekoliko brandova, od kojih se Gunnar (cijena od 60$ na više) i NoScopeGlasses (cijena od 25$ na više) postavljaju kao svojevrsni lideri, o kojima se i cijeli ovaj članak vrti. Naravno, da sve ne bude na “rekla-kazala” nivou, na našem nosu se u zadnja tri tjedna nalazio model Intercept Amber, a osim toga smo se konzultirali s kolegama iz Bilić Vision Optike, gdje vam u nastavku dojmove donosi naš Luka “Level” Mauršić:


Naočale za gaming – na koji način rade i što ih čini posebnima?

Zamor očiju, suhe oči i glavobolja samo su neke od mogućih posljedica provođenja hrpe sati ispred monitora. Kako se više ne koriste stari katodni monitori, ipak je nešto lakše za naše oči da podnesu takav napor, ali, naravno, to nije dovoljno. Tako su u tu priču upale naočale za gaming, koje će umanjiti posljedice dugotrajnog gledanja u monitor i omogućiti vam duže igranje. Za početak, tu su posebni dizajnirani okviri, kao i leće s posebnim premazima.

Ono što ih čini posebnima su leće, koje su oblikovane tako da stvaraju “mikroklimu” između oka i same leće, odnosno definiraju protok zraka, što će spriječiti sušenje očiju, a što se oči manje suše, to manje treptatate. Osim toga, pomažu u odbijanju svijetla, jer kad izbliza gledamo u monitor naši očni mišići se naprežu kako bi sve obuhvatili.

naočale za gamingDeflektirajući svijetlo pomoću naočala naši se očni mišići mogu opustiti radi čega će zamor očiju biti manji. Leće su jantarne boje, kao što ste svi već mogli primjetiti, a postoji i dobar razlog za to. Ta nijansa žute pomoći će smanjiti jaku svijetlost boja koje emitira vaš monitor, a ujedno će poboljašati kontrast koji percipiramo. Što bi u prijevodu značilo da će se naše oči brže prilagođavati na promjene, kao što su efekti u igrama ili brzo promjena između više monitora, a što je brža prilagodba očiju, to su i refleksi brži.

Okviri za gaming naočale najčešće se rade od tankih i laganih metala, koji su dovoljno čvrsti da naočale budu kompaktne, a opet dovoljno lagane da ih ne osjećate na glavi. Ranije verzije bile su od plastike, gdje ih vjerojatno ima još i u jeftinijim izvedbama, ali osobno nisam imao nikakvih problema s nošenjem niti jednih, iako ne nosim naočale inače.

Epson printer doesn’t recognize Ink Cartridge I LG AKB74475433 PDF manual I Honeywell MN10CESWW PDF manual

U kojim situacijama su naočale za gaming korisne?

Kako mi se posao sastoji od gledanja u monitor, a u slobodno vrijeme opet gledam u monitor, naočale za gaming sam odlučio testirati na poslu i doma. Svi koji dosta vremena provode u Excelu znaju koliko naporno to može biti za oči i za psihu, a što se gaminga tiče svi znamo kakvih sve efekata ima i kako djeluju na nas. Inače ne nosim naočale, gdje sam se u početku bojao da će mi smetati ili kako će biti kad na njih još stavim slušalice. Prvih nekoliko dana bilo je čudno, ali nimalo neugodno i vrlo brzo se priviknete, međutim nisam ni sam bio svjestan koliko. Nasumične glavobolje i umor očiju, a i umor općenito se podosta smanjio, nisam postao nešto puno bolji u igrama koje igram, ali igrao sam s lakoćom što je na kraju dalo rezultate. Uglavnom, mogao sam više vremena gledati u monitor čime sam si skratio pauze, smanjio mi se umor što me učinilo učinkovitijim, a nisam izgubio ništa, osim uloženih novaca.

Bilić Vision optika gaming


Komentari optike Bilić Vision, imaju li gaming naočale smisla?

Iz tvrtke Bilić Vision razgovarali smo s Monikom, koja je ujedno i majstor naočalne Optike, gdje smo uz nekoliko pitanja saznali koji su trendovi na našem tržištu, koliko smisla imaju naočale za gaming i što se općenito može od njih očekivati od lokalnih ponuđača.

Luka, urednik, Gamer.hr
Monika, za početak, naočale za gaming sve su aktualnije na tržištu, a popularnost među mlađom ekipom im raste iz dana u dan, gdje nas u ovom trenu zanima vaše profesionalno mišljenje, radi li se o trendu ili stvarnoj potrebi?

Monika, majstor naočalne Optike, Optika Bilić Vision
Ne radi se o trendu, nego stvarnoj potrebi zaštite oka, jer mnogi trpe glavobolju, peckanje, suhoću oka i druge simptome. Naočale, odnosno naočalne leće, koje nudi Gunnar zapravo su tehnološki proizvedene jednako kao i one koje su već godinama dostupne na našem tržištu, samo nisu posebno brandirane “za gamere”. Radi se o modelima čija su stakla blago obojana u jantarno žutu boju, koja u kombinaciji s kvalitetnim antirefleksnim slojem omogućava oku bolji kontrast slike s ekrana i sprječava umor oka uzrokovan štetnim spektrom plavog svijetla.

Cijena takvih naočalnih leća se kod nas kreću od 1.360,00kn do 1.930,00kn za par, ovisno da li se radi o lećama sa dioptrijom ili bez. Iako je na samom kupcu da odluči hoće li kupiti gotov proizvod na stranom web shopu, bez da ga je vidio u živo i na sebi isprobao, s naše strane mislimo da se prednost i dalje treba ostaviti iskusnim lokalnim profesionalcima, gdje se, primjerice, naočale naručene kod nas mogu izraditi i u većim dioptrijama cilindra, uz to modele možete isprobati u živo te se na našu podršku stranka uvijek može osloniti.

Luka, urednik, Gamer.hr
Neovisno o kojim se modelima ili brandu radi, očito je kako se radi o dosta visokoj investiciji. Iako vjerujemo da se ovakve naočale u većini slučajeva mogu koristiti godinama, što biste predložili ekipi koja u ovom trenu ne može izdvojiti spomenutu sumu za takve naočale? Taman izlazi sljedeća generacija AMD i NVIDIA grafičkih kartica, tako da su nam svima novčanici lagano lepršavi. Stoga, što biste savjetovali ekipi ograničenog budgeta?

Monika, majstor naočalne Optike, Optika Bilić Vision
Općenito dugotrajni rad na blizinu može dovesti do miopizacije oka, odnosno rasta minus dioptrije i do zamora očiju ili problema sa suhim okom. Kako biste izbjegli miopizaciju preporuča se svakih sat vremena odmoriti oko od rada na blizu na način da se na dvije minute zagledamo kroz prozor u daljinu. Glede zamora očiju mogu se koristiti već prije spomenute naočale, a u slučaju izraženije suhoće oka zbog manjeg treptanja, koriste se umjetne suze. Da sada ne idem previše u širinu, više o tome možete pročitati na ovom linku: http://www.bilicvision.hr/kako-smanjiti- umor-ociju- na-radnom- mjestu/

Luka, urednik, Gamer.hr
To je to onda s naše strane, Monika hvala ti puno na odgovorima, mi se sada idemo vratiti našem tekstu, a vama puno uspjeha u daljnjem radu!


Predrasude oko gaming naočala su razbijene, što dalje?

Svi koji patite od suhih očiju, zamora očiju, glavobolja ili bilo čega što može biti povezano s dugim gledanjem u monitor, a da nemate dioptriju, bacite pogled na gaming naočale. Kako se stvari odvijaju, ne nazire se neka mogućnost da se u skorije vrijeme može zanemariti monitore, naprotiv, sve više ćemo provesti ispred njih, zato valja naći pravi način kako se s time nositi.

Naočale za gaming su svakako pravi korak u tom smjeru, a sad, hoćete li pratiti trendove u eSport svijetu i posegnuti za Gunnarom ili pak skočiti do lokalne optike i napraviti si naočale po mjeri – izbor je na vama. Kako god bilo, računajte da će vas cijeli potez koštati od 1000 kuna pa na dalje, ovisno o točnom modelu. To je to s naše strane. Ekipa, pripazite na vid, educirajte se i vidimo se na serverima!

Objavio Luka "level" Marušić

eSports enthusiast

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *