Uzmemo li u obzir koliki prihod svojim developerima donose naslovi poput Dota2 ili League Of Legends, nije neobično da su igre koje prate “free to play” model pronašle svoj put do konzola. Dok besplatne igre na osobnom računalu možete u velikom broju potražiti putem specijaliziranih klijenata poput Steam-a ili GOG-a, broj besplatnih igara koje možete naći na konzolama drastično je manji. Ipak, može se izdvojiti nekoliko naslova koje ove godine preporučamo svima onima koji trenutno nisu u mogućnosti odvojiti poveću svotu novaca potrebnu za većinu video igara za konzole. Donosimo vam najbolje Xbox One besplatne igre u 2016. godini.

Besplatne Xbox One igre u 2016. godini
Besplatne naslove najlakše je pronaći preko Xbox trgovine.

Xbox One besplatne igre prate trend PC igara: Mikrotransakcije su najčešći način ostvarivanja dobiti 

Iako se mnogima naizgled čini da su besplatne igre za konzole niže kvalitete nego besplatne igre za računala, njihova kvaliteta često ovisi o broju korisnika koji igraju taj naslov. Uz veći broj igrača raste i broj mikrotransakcija, a često i sponzorstava. Više prihoda znači i više sredstava koja se ulažu u daljnji razvoj igre. Sličan je trend zaslužan sa trenutnu situaciju na PC platformi, gdje su besplatne igre ujedno i najpopularnije, što se može iščitati iz broja korisnika ili pak gledanosti na Twitch.tv i Youtube uslugama.

Također, često se nama gamerima čini kako ćemo kupnjom konzole proći jeftinije u odnosu na PC korisnike, no ta pretpostavka nije uvijek istinita. Uzmemo li u obzir visoku cijenu samih konzola najnovije generacije, svih dodataka koje moramo (čitaj: želimo) kupiti za njih, te video igara čija se cijena nerijetko dostiže i iznos od 600,00 kn, vrlo brzo ćemo se naći u situaciji gdje važemo da li neka igra stvarno vrijedi tih novaca.

Kako bismo vam uštedjeli koju kunu, sastavili smo popis najboljih besplatnih igara za Xbox One. Sve igre koje smo stavili na listu uživaju visoku popularnost i imaju pozamašnu bazu igrača. Dolje navedeni naslovi ukazuju na jačanje trenda koji je već odavno postao jedan od glavnih modela poslovanja na PC platformi: besplatne igre sa sustavom mikrotransakcija. Čini se da ćemo i na konzolama, kao i na PC-u, moći odabrati sve više kvalitetnih naslova u kojima možemo uživati potpuno besplatno.


Smite: MOBA iz trećeg lica

Već smo spominjali Dota2 i League of Legends kao vodeće naslove MOBA žanra, stoga ne čudi da je ovaj žanr potražio svoje mjesto i na Xbox One konzoli. Smite je MOBA video igra koja cilja upravo na usavršavanje ukupnog doživljaja kod svojih igrača na konzolama kao i na osobnom računalu. Novitet koji Site nosi jest činjenica da herojima upravljate iz trećeg lica umjesto uobičajene ptičje perspektive. Za one koji žele sve heroje otključati odmah, nudi se i paket gdje za 30$ koje platite jednokratno isto možete uraditi odmah po ulasku u igru.


World of Tanks: Izuzetno velika popularnost na svim platformama

World Of Tanks nudi online bitke gdje se vaš tim tenkova sukobljava sa protivničkim, a pobjeđuje onaj koji je “last team standing”. U suštini, morate uništiti sve protivničke tenkove. Drugi uvjet za pobjedu je osvojiti protivničku bazu. Ponuda tenkova je ogromna, te je igra prava poslastica za one koji su zainteresirani za svjetske ratove. World Of Tanks također nudi i Premium opcije koje se svode na razne pakete koji uključuju ingame currency i xp boostove, čime brže napredujete kroz razine na kojima otključavate sve bolje tenkove. Isto tako, shop nudi i kupnju tenkova ako vam se žuri.


AirMech Arena: RTS za Xbox One

Iako su RTS, to jest strateške video igre, tradicionalno rađene za PC platformu, treba uzeti u obzir da postoji i nekoliko sjajnih uspješnica na Xbox konzoli. Jedna od poplarnih RTS igara za Xbox One je AirMech Arena. Ovaj naslov, koji inspriaciju crpi iz Red Alert 3 i Halo Wars, je nažalost lišen mnogih funkcija zastupljenih u tradicionalnim RTS igrama, te je dosta pojednostavljen s obzirom da igrate pomoću kontrolera, no definitivno pruža dobru zabavu svima koji su ljubitelji žanra. Ukoliko vam se svidi, preporučamo i kupnju starter paketa koji sadrži veći broj iskoristivih bonusa.


Magic Duels: Magic The Gathering za Xbox One

Ukoliko ste ljubitelji kartaških igara, onda je Magic Duels naslov za vas. Igra je smještena u poznati Magic: The Gathering svijet, te se od vas očekuje da sa što bolje složenim špilom karata porazite svog protivnika. Karte možete kupovati ingame valutom koju skupljate kroz odrađene dvoboje, dok ih brže možete nabaviti i onom valutom koja obitava u vašem novčaniku. Odnedavno je dostupna i ekspanzija pod nazivom Wizards of the Coast, koja je sa sobom donijela veliku količinu noviteta.


Project Spark: Napravite vlastiti svijet i vlastitu igru

Da li ste ikad poželjeli zaigrati igru koju ste sami smislili? Project Spark vam upravo to i omogućuje. Ova besplatna igra za Xbox One daje vam mogućnost da sami stvorite svoj svijet i svoje gameplay iskustvo, a možete i iskušati svijetove stvorene od strane drugih igrača. Ovaj koncept igre nije toliko čest, pa bi najbolje bilo da sami iskusite neobičan svijet Project Sparka kako biste se uvjerili da je riječ o vrlo zadovoljavajućem besplatnom naslovu.


Killer Instinct: Dobra alternativa za Street Fighter

Ova klasična “tučnjava” nekad se je mogla kupiti samo na policama obližnjih trgovina, dok je sada dostupna u free to play modelu. Nakon što je originalni tvorac Double Helix napustio projekt, isti su kao besplatnu inačicu dovršili developeri iz tvrtke Iron Galaxy. Igra vam na početku nudi ograničeni set boraca, no kako napredujete, tako otključavate ostale. Naravno, za one koji ne žele polako, tu je i mogućnost kupnje svih boraca za cijenu od 40,00 USD. Igra svojom prezentacijom te gameplayom uvelike podsjeća na Street Fighter serijal. Kako novi nastavaka Street Fightera nije dostupan na Xbox One, nije na odmet isprobati Killer Instinct.


Neverwinter: MMORPG za konzole?

Neverwinter je MORPG naslov kojeg proizvodi Cryptic Studios, tim zaslužan za uspješan Star Trek Online. Igra, koja je smještena u Dungeons & Dragons svijet, zamišljena je kao alternativa za World of Warcraft. Iako takve igre teško pariraju velikanima na osobnim računalima, definitivno mogu pronaći svoje mjesto na konzolama gdje nema snažne konkurencije. Sav sadržaj u potpunosti je besplatan i dostupan igračima, a jedino što možete kupovati pravim novcem jest ingame valuta.


Warframe: CO-OP pucačina sa genijalnom pričom

Nema platforme koju je ova video igra do sada zaobišla, stoga se je našla i na Xbox One konzoli. Riječ je o multiplayer pucačini iz trećeg lica koju nam donosi tvrtka Digital Extremes. Smještena u Sci-Fi svijet, ova igra opčinjuje vizualima koje ćete rijetko pronaći u F2P igrama. Na početku igre, imate mogućnost odabrati jednog od tri Warframe-a s kojim želite igrati (preporučujemo da za početak uzmete Excalibura, radi najveći damage). Nakon što ste odabrali Warframe, priključujete se svom timu igrača u futurističkim borbama protiv nekoliko frakcija, kroz niz različitih tipova misija. Warframe možete iskusiti potpuno besplatno, no ukoliko želite brže doći do većeg broja Warframe-ova, oružja ili slotova, možete iste kupovati pravim novcem. Paketi se cijenom kreću od $5 pa sve do $150 za one voljne posjedovati sve što igra može ponuditi, ali najjače stvari koje postoje u igri nisu na prodaju. Također, za razliku od mnogih drugih pucačina, Warframe se odlikuje genijalnim storyline-om, te preporučamo da odigrate kampanju, jer se ovakvo dobre radnje rijetko kad nađu i u naslovima koje je potrebno platiti.


Pinball FX2: Svi volimo pinball

Posljednji naslov na našoj listi jest još jedna u nizu “pinball” igara. Pinball FX2 donosi desetke različitih stolova tematski osmišljenih po uzoru na popularne franšize kao što su South Park, Star Wars, The Walking Dead, itd. Vaš napredak bilježi se na ploči natjecatelja gdje u svakom trenutku možete provjeriti vašu trenutnu poziciju u odnosu na ostale igrače. Zaključane stolove možete kupovati pravim novcem po cijeni od $3, no ukoliko ste željni isključivo nostalgije, bit ćete i više nego zadovoljni sa starter paketom.


Besplatne igre za Xbox One donose ponešto za svakoga

Osobno smatram da besplatne igre za Xbox One ne mogu parirati onim koje morate kupiti (oke, većina barem, malo smo pristrani za Warframe), no definitivno trebamo uzeti u obzir da je free to play koncept s mogućnosti kupovine ingame sadržaja mikrotransakcijama danas vrlo popularan, te može uroditi plodom. Uzmemo li u obzir da su igre za konzole zadnje generacije izuzetno skupe na našim prostorima, trebamo podržati ovakve naslove i dati podršku njenim developerima, jer nikad se nezna kada ćemo naići na skriveno (besplatno) blago!

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *