Davno je to bilo kada smo bezbrižno sjedili ispred CRT televizora, pola slobodnog vremena pucali po patkama s “magičnim” pištoljem za kojeg tada nitko od klinaca nije znao po kojem principu radi, a drugu polovicu proveli s igrom Super Mario (ili svađanjem tko će bit prvi igrač). Iako su Duck Hunt i Super Mario bili samo neki od odličnih naslova koje je NES tada imao, vjerujem da se svi slažemo da Super Mario igra veliku ulogu u početcima mnogih gamera. Ova umotvorina Shigeru Miyamota nastala je davne 1980., sasvim slučajno. Izgled Marija diktiran je tehničkim ograničenjima tadašnjeg hardvera, točnije, arkadnih mašina, a sve ostalo je bazirano na ogromnoj bazi fanova koje je spomenuti vodoinstalater pobrao diljem svijeta. Danas ovaj tekst posvećujemo upravo njemu, nostalgičnom Super Mariju, gdje izdvajamo njegovih pet najboljih avantura po našem izboru, uz pokoji bonus između. Krenimo!

Super mario igre 2


Nintendo i njegova (ne)popularnost u Hrvatskoj

O tome hoćete li u vašoj dnevnoj sobi posjedovati ZXSpectrum ili kojekakvu konzolu ovisilo je prvenstveno o vašim rođacima u “švabiji”. U Hrvatskoj su se općenito odvijale sljedeće scene:

  • Stric iz Njemačke donio Nintendo konzolu, od tada ste strogi zagovornik konzola.
  • Ujak iz Njemačke donio ZXSpectrum, od tada ste započeli s igranjem na PC-u.
  • Pošto nemate nikoga u njemačkoj onda navlačite staru svaki dan pet puta da vam kupi nešto od toga. Draga majka se zatim zainati i kaže vam da vam nije potrebno niti jedno niti drugo, te ode na plac i kupi kopiju NES-a na “žute disketice”.

Osobno sam bio u ovom zadnjem košu, iako zadnji po redu, svejedno mi je bilo zabavno. Imao sam one blentave disketice s pet milijuna igara na njoj… Zapravo varijacija na prvih pet, ali ej, cover je lijepo izgledao. Glavna izlika je bila “jeftinije je, tako da možeš više igara dobit”. Tako je i bilo. Kasnije sam uspio zahvaljujući toj sceni s uštedom na kopiji olemunit PlayStation 1, no to je priča za drugi članak.

No, činjenica je da se popularnost konzola u početcima jako slabo odvijala na našim prostorima, a većinom su ih dostavljali rođaci i/ili šverceri iz Njemačke/Italije. No kako je vrijeme prolazilo, tako je i popularnost rasla, te je Super Mario i na našim prostorima postao sinonim za video igru, a Nintendo sinonim za konzolu. Meni je osobno najviše žao propasti Nintenda 64, iz jednostavnog razloga zvanog “novac”. Preskupe igre + ne mogućnost kopiranja = neuspjeh na balkanu. Tužno, ali istinito. Iz tog razloga je jedna od meni najdražih Super Mario igara u potpunosti zapostavljena, te upravo bih s njom volio započeti ovaj članak:

Peto mjesto: Super Mario 64, onaj ogroman skok u 3D

Super Mario 64 je igra koja po mnogočemu iskače iz serijala, ali i igara općenito. Naime igra je predstavila novu mehaniku i standarde koji su davne 1996., kada je igra izašla za Nintendo 64, bili toliko revolucionarni da smo sav njen doprinos zbrajali godinama nakon što je izašla. Mogućnost okretanja kamere, kontrole Maria, određena atmosfera otvoreng svijeta i to sve napravljeno u 3D-u. Igra je napravila veliki gap u serijalu, ali i u cijeloj gaming industriji. Fascinantno je da je Nintendo uspio to proizvesti sa svojim prvim 3D naslovom. Sve je to vrlo lijepo objašnjeno u ovom odličnom videu kolega sa HCL-a.

Četvrto mjesto: Super Mario Bros. + : The Lost Levels

Dovoljan je samo jedan pogleda na taj menu i sve postaje jasno; jedne od najupečatljivih scena koje i danas instantno bude emocije mase gamera, onaj skok na zastavicu sa kojim završava prvi level. Mnogi smatraju da je to i dalje najbolja Super Mario igra. Čak i 25 godina nakon, uz svesrdnu podršku tehnološkog razvoja, igra je sinonim za Super Maria. Sve predstavljeno u Super Mario Bros. je postavilo standarde za sljedeće igre u serijalu. Danas se igri odaje počast dok se u 268 ZET limuzini vozite na posao (jer ne živi se lako od pisanja za gamerski portal) i pokrenete emulator i zaigrate Super Maria. Dok noviji trend u gamingu pod nazivom speedrun udiše život starim grama na posve zanimljiv način. Postoji nešto u ograničenoj grafici koja se temelji na jednostavnim pokretima, soundtrackom i mogućnostima koja na tako maštovit način kombinirajući sve te elemente daje takav proizvod.

Super mario igra online igrica flash


Bonus 1: Super Mario igre putem emulatora

Super Mario flash igraNajbolji način uživanja u starijim naslovima je preko emulatora. Današnji mobiteli i tableti dovoljno su snažni da odlično odrađuju posao emuliranja starih konzola, a spajanjem mobitela na kontroler upotpunit ćete iskustvo. Na Android tabletima i mobitelima posao odlično odrađuju SuperLegacy 16 (SNES) i Mupen64Plus AE (N64). Na PC-u postoji bogatiji izbor emulatora koji su ujedno bolje optimizirani i rade stabilnije. Neki od popularnijih su snes9x i ZNES (SNES) te Mupen64Plus i Project 64 (N64).  Ukoliko se odlučite odigrati Super Mario u dvoje, onda svakako nabavite neke od USB kontrolera za PC, jer svi emulatori podržavaju igru u dvoje s dva zasebna kontrolera.


Treće mjesto: Super Mario Land 2: 6 Golden Coins

Najbolja portable Super Mario igra, vjerojatno jedna od najboljih za Game Boy uopće. Radi se o nastavku Super Mario Landa, također izdanog za Game Boy. Igru nije radio Sigeru Miyamoto, već Hiroji Kiyotake. Cilj igre je vratiti svoj dvorac koji je preuzeo Wario, prvi puta predstavljen baš u Super Mario Landu 2. Wario je antagonist koji će kasnije postati i protagonist u spin-offu Wario Land: Super Mario Land 3. Leveli su skoro dobri kao oni prijašnjih naslova koje naslijeđuje. Igra više naginje Super Mario Worldu nego Super Mario Bros. kao što je to bio slučaj s prvim Super Mario Landom. Zato imamo mapu na kojoj biramo levele i ne morate se više kretati samo desno bez mogućnosti vraćanja.

Drugo mjesto: Super Mario World (1990)

Kada smo već predstavili top 5 igara, ne nužno ovim redom,  ali svih 5 igara je u nekome trenutku bilo najbolja igra ikad napravljena. Super Mario World je dugo držao tu titulu. I dalje sličan Super Mario Brosu. uz dodatnu snagu SNES-a predstavljeni su veći leveli, novi power-upovi koji su omogućili Mariu da efektivnije leti i, po prvi puta, da koristi Yoshia kao mounta. Pun tajni Super Mario World je uvijek nagrađivao istraživanje i eksperimentiranje, zato danas kao takav slovi kao jedna od najboljih igara ikad.

Super mario igrica online za kompjuter


Bonus 2: Flash Super Mario igre online

Super Mario flash igricaBesplatne Super Mario igre dostupne su na internetu, većina njih u flash verziji, ali tek mali broj zaslužuje pažnju i vrijeme. Jedna od najboljih je Super Mario Flash – besplatna flash igra koja uključuje i level creator. U njoj su svi poznati likovi iz Super Mario univerzuma, atmosfera je upotpunjena originalnim zvukovima, a možete igrati na gotovim levelima ili onima custom napravljenima, što s vaše što sa strane ostalih internet kolega. Spomenutu Super Mario igru možete skinuti s ovog linka: Super Mario Flash


Prvo mjesto: Super Mario Galaxy

Nintendu je trebalo više od desetljeća da predstavi 3D naslov  vrijednog nasljednika Super Maria 64. Galaxy se vraća istraživačkim elementima i pojednostavljuje Marijeve kretnje, što omogućava direktniju poveznicu s ranijim, ograničenijim naslovima u serijalu. Super Mario Galaxy sadržava i element gravitacije, tako je svaki nebeski objekt ima svoje gravitacijsko polje što je omogućavalo igračima kretnje po okruglim objektima, trčanje naopako ili okomito po ravnini. Igra je izašla 2007. godine i postigla ogroman uspjeh kod igrača i kritike. Uvrštena je u brojne liste najboljih igara na svijetu, a mnogima je i danas jedna od najboljih.

Kao prava mala elitistička gamad nikad nismo voljeli Luigia

Super Mario se doživljava kao mnogo više od igre. Nije se igrala “igra” nego se igrao Super Mario, svi su znali o čemu je riječ i nije zahtjevalo dodatno pojašnjenje. I kao što sam već u podnaslovu spomenuo, nikada nismo voljeli Luigia – to su igrala braća i sestre od kojih smo danas mnogo bolji gameri. Možda je upravo to jedan od razloga zašto oni nisu nastavili svoju gaming karijeru. Mario je u srcima mnogih, toliko nam je toga pružio kad smo bili klinci, toliko noviteta donio u gaming, toliko puta je Nintendo s tim debeljuškastim, brkatim vodoinstalaterom nadmašio sam sebe. Toliko je bitan, da danas i fizički ličimo na njega, ako sakrijemo ćelavu glavu vodoinstalaterskom kapicom.

 

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *