Nastavno na prošli tekst “CS:GO postavke – kako podignuti FPS?” donosimo vam naš sljedeći tekst u kojem izdvajamo najbolje grafičke kartice za CS:GO. Kao što smo spomenuli u članku o podizanju FPS-a, CS:GO je relativno zahtjevna igra ukoliko želite imati stabilnih 60 FPS-a osiguravaju omogućuju ugodnu igru. No svi savjeti koje vam možemo dati mogu pomoći samo u određenoj mjeri, a ako ništa od navedenog ne pomaže – vrijeme je za promjenu vaše grafičke kartice. Iako sama igra nije optimizirana za neki specifičan model ili proizvođača, činjenica je da ćete uz bolje komponente dobiti bolji FPS, gdje smo za vas izdvojili one modele koje performansama opravdavaju cijenu, ali su ujedno i isprobani od strane našeg CS:GO klana.

Prije nego krenemo s grafičkom karticom, kako vam se drži procesor?

CS:GO je dosta zahtjevan kada je u pitanju procesorska snaga, a najčešće pitanje svih CS:GO igrača na lokalnim forumima je što odabrati, Dual, Quad, Six ili Octa core procesor? Kroz naša dosadašnja iskustva budite sigurni da s Intelovim quad procesorima iz serije “Core i” ne možete nikako pogriješiti, što uključuje Core i5 procesor od generacije Sandy Bridge pa sve do najnovije Skylake platforme. Ukoliko se želite dodatno isprsiti, Core i7 je uvijek dobra investicija, no ne i ključna za stabilan FPS. To je to po pitanju procesora, možemo krenuti na početak naše liste, gdje se vrtimo s cijenom do 600 kuna.

Entry level grafa: XFX AMD RADEON R7 240, Low Profile, 2GB DDR3


XFX AMD RADEON R7 240, Low Profile, 2GB DDR3Ova entry level grafička kartica omogućiti će igranje CS:GO-a, no nemojte od nje očekivati neke pretjerane rezultate, pogotovo ako imate slabiji procesor. S DDR3 ramom i 128bitnom sabirnicom je daleko od moćne grafičke kartice, no za niski cijenovni rang nudi prihvatljive preformanse. Grafa je također Low Profile, dakle zauzima samo jedan PCI slot. Zbog toga će lakše stati u vaše računalo ukoliko imate manje kučište, a mali ventilator neće proizvesti puno buke. XFX AMD Radeon R7 240 2GB ima 3 izlaza: VGA, DVI i HDMI, što će zadovoljiti sve potrebne običnih korisnika. S cijenom se kreće od 450 do 550 kuna, ovisno o trgovini, bundleu i, naravno, tečaju dolara. Dostupna je u svim našim trgovinama, a detaljnije specifikacije možete pronaći u nastavku:

Specifikacije:

 • 600MHz GPU Clock
 • 2GB DDR3 1300MHz Memory
 • VGA, DVI & HDMI Outputs
 • Cijena: Ovaj model možete naručiti u Links webshopu po cijeni od 550 kuna.

Konkretna grafa: GAINWARD GeForce GTX 750, 1GB DDR5

GAINWARD GeForce GTX 750, 1GB DDR5Za 200-tinjak kuna više možete si priuštiti GeForce GT 740 GS, grafičku karticu koja ima samo 1GB rama, no ovaj put je u igri GDDR5 RAM sa znatno boljim preformansama od već zastarjele DDR3 arhitekture. Unatoč tome, kartica je također samo 128 bitna, što znači da su preformanse limitirane brzinom sabirnice. No, unatoč tome, GeForce GTX 750 1GB DDR5 će u kombinaciji sa solidnim procesorom biti itekako dovoljna za igranje CS:GO-a. Ono na što treba računati je da, ukoliko se želite okušati u ozbiljnijim kompetitivnim vodama, dodatan uteg broju FPS-a biti će Anti-Cheat programi koje mnoge lige zahtjevaju, a isti opterečuju karticu. S cijenom se kreće od 850 do 950 kuna, a također je dostupna u svim lokalnim trgovinama.

Specifikacije:

 • 1058 MHz
 • 2048MB GDDR5 (128 bits)
 • 2500 MHz (DDR 5000)
 • Cijena: Ovaj model možete naručiti u Links webshopu po cijeni od 930 kuna.

Višlji rang: XFX AMD RADEON R7 370 DD, 2GB DDR5

XFX AMD RADEON R7 370 DD, 2GB DDR5, DP, DVI, HDMINakon malo većeg novčanog skoka dolazimo na R7 370 DD, XFX-ovu grafičku karticu koja je prva na listi s 256 bitnom sabirnicom, što sa sobom nosi i veliki skok u preformansama. Osim toga ima i dva gigabajta DDR5 grafičkog rama, što će biti dosta za većinu modernih igara, a pogotovo za CS:GO u kojem većina mapa nema velik broj tekstura koje se trebaju pohraniti u grafički RAM. Odlična grafa koja će zadovoljiti sve potrebe vaše CS karijere, a ovisno o ostalom hardveru, vjerojatno ćete moći osigurati i stabilnih 120/144 FPS-a za igranje na 120/144 Hz monitoru, a ne bi trebalo biti problema ukoliko želite streamati svoju igru na Twitchu ili nekoj drugoj streamerskoj mreži. Ista je dostupna po cijeni od 1250 do 1350 kuna, a određene trgovine imaju čak i zanimljive bundlove s igrama.

Specifikacije:

 • 1040 MHz
 • 2048MB GDDR5 (256 Bit)
 • 5800 MHz
 • Cijena: Ovaj model možete naručiti u Links webshopu po cijeni od 1.329,00 kn

Investicija: MSI AMD RADEON R9 390 GAMING, 8GB DDR5, DVI, HDMI, DP

MSI AMD RADEON R9 390 GAMINGZa one koji si žele osigurati snažnu grafičku karticu za duže vrijeme, MSI AMD RADEON R9 390 GAMING 8GB DDR5 je definitivno odličan izbor i predstavlja konkretnu investiciju za sljedećih nekoliko godina. S 8 GB RAM memorije i 512 bitnom sabirnicom ne samo da će ponuditi punih 144 FPS-a u Counter Strikeu, nego će vam i pararelno streamanje biti mačiji kašalj (čak i ako se igra na serverima s dodatnim Anti-Cheat programima). Uz sve te zahtjeve, ova kartica je još uvijek svojevrstan overkill, no puni potencijal bi mogli iskoristiti CS:GO igrači koji vole obrađivati svoje fragove u programima poput Sony Vegasa, ali i oni koji povremeno vole odigrati neki od novijih igara iz PC industrije. Ova kartica sve jede za doručak.

Specifikacije:

 • 1000MHz (1050MHz factory OC)
 • 8192 MB GDDR5 (512 bit)
 • 1525 MHz
 • Cijena: Ovaj model možete naručiti u Links webshopu po cijeni od 3.150 kn

Bitno za istaknuti – imate li dovoljno snažno napajanje?

Za sve one koji namjeravaju kupiti novu grafičku karticu, bitno je istaknuti da pripaze na to koje napajanje imaju u svom računalu. Novije grafičke kartice zahtjevaju sve jača i jača napajanja, pa bi stoga vaše postojeće napajanje mogli biti nedostatno. Osim navedenih specifikacija uzmite u obzir i koliko pojedina grafička kartica zahtjeva snage vašeg napajanja – da ne bi morali kupovati novo napajanje i pritom raditi dodatan pritisak na svoj budžet.

Ovaj članak je aktualan za četvrti kvartal godine 2015.

Best compact and A4 portable printers of 2018 I D-Link DCS-932L PDF Manual Download I Nikon D100 PDF Manual Download

Objavio Zvonimir "Professeur" Burazin

Admin i Newswritter na www.counterstrike-hr.com, caster i podcaster na www.twitch.tv/cshr_tv.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *