Svaki gamer došao je u situaciju da nema novaca ili nije spreman odreći se par stotina kuna za nekoliko sati gameplaya. Nismo obožavatelji metoda koje koriste developeri zadnjih nekoliko godina s izbacivanjem igara jednom godišnje i za svaku igru po nekoliko DLC-ova. Svaki DLC nije čak ni ekspanzija već uglavnom nekoliko misija, pokoji novi pištolj i bam, ode 20 eura. Zato povremeno tražimo besplatne igre (kompletne igre za PC) i besplatne igrice (browser igre koje igramo u školi, na faksu i poslu). Nije ni čudo da su baš besplatne igre među najvećim esport naslovima jer to uvelike pomaže igri da stekne globalnu popularnost. Kako bi vam olakšali potragu što zaigrati kada ste sve novce potrošili na preskupe boce u jeftinim klubovima ili za milodar na nedjeljnoj misi, donosimo vam naš članak u kojem ističemo najbolje besplatne igre za PC.besplatne igre


Kako i gdje potražiti besplatne igre?

Pretraživanje besplatnih igara nije uopće jednostavno kako se čini. Prva asocijacija je just google it, ali nažalost nije tako jednostavno. Na taj način ćete uglavnom čitati jedno te iste popise igara s ponekom varijacijom. Zato u nastavku predlažemo nekoliko načina kako doći do besplatnih igara i gdje ih možete potražiti.

Google

Pretraživajući Google sa pojmovima “najbolje besplatne igre” ili “najbolje besplatne igrice” uglavnom dobivate web stranice gdje se dobar dio njih svodi na zadovoljavanje minimalne norme te su pune besplatnih igara za koje i mame i bake znaju. Redom; League of Legends, Defense of the Ancients 2, Smite, Hearthstone, World of Tanks i Heroes of the Storm. Zato ćemo mi preskočiti očite izbore i posvetiti se manje popularnim igrama za koje možda niste čuli.

Good Old Games

Web servis koji vam nudi starije igre po vrlo povoljnim cijenama. Za besplatne igre na gog.com posjetite kategoriju “Games” i na kraju  izbornika imate ponuđeni padajući izbornik “Price” na kojem odaberte “Free”. Ima 15-ak igara koje slobodno možete preuzeti. Stranica je pregledna, jednostavna za korištinje i radi točno ono za što je namjenjena.

Steam

Postoje i drugi načini kako pretraživati najbolje besplatne igre za PC. Igre možemo pretraživati putem internet clienta za digitalnu distribuciju. Jedan od najpopularnijih je Valveov Steam. Besplatne igre na Steamu možete vrlo lako pretražiti odlaskom na “Store”, potom “Games” i u padajućem izborniku odaberete “Free to play“. Kao vrlo pregledan izlog besplatnih igara izgleda odlično. Teško je pregledati sve naslove, vidjeti gameplay, kako bi se odlučili preuzeti neku igru. Zato ćemo vam u ovom tekstu izlistati neke besplatne igre na Steamu koje vrijedi skinuti.

Origin

Client Electronic Artsa nešto drugačije funkcionira od ranije navedenog Steama. Besplatne igre na Originu uglavnom nisu besplatne. Origin client pod “Store” odmah nudi padajući izbornik “Free Games” gdje birate između tri stvari “On the House” je uglavnom stvarno besplatna igra koju preuzmete i igrate. Pod “Game Time” vam se nudi prilika da zaigrate igru besplatno nekoliko sati, uglavnom od 48h pa sve do 168h. Na kraju nas čeka “Demos and Betas” gdje su vam ponuđene demo verzije određenih igara te poneka igra u beta fazi.

Najbolje nove besplatne igre

Pod nove besplatne igre mislimo na igre izašle zadnjih nekoliko godina pošto takvi naslovi vrijedni pažnje ne izlaze kao oni koji se naplaćuj 60€.

Igra je dostupna preko Steama. Imate tri moda za igranje, egzibicijski, trening i myClub. Tako da u igri imate priliku iskusiti offline i online svojsta PES 2016. U myClub modu igranja gradite vlastitu momčad od najvećih nogometnih imena plaćanjem in-game valutom ili mikrotransakcijama. Najbolja nova besplatna nogometna igra.

Ova MMO Sci-Fi pucačina otvorenog svijeta iz 2014. godine također je besplatna. Igra ima sve elemente za dobar MMO shooter, ali u svakom elementu kao da nešto nedostaje.

Akcijski MMORPG baziran na Dungeons&Dragons sistemu. Igra nudi puno sadržaja bilo da samo želite slijediti glavnu priču ili pak istraživati. S nekoliko igrivih klasa i rasa sigurni smo da ćete naći nešto za sebe. Jedino mod za igru protiv drugih igrača ne dostiže razinu ostatka igre.

Najbolje starije besplatne igre

Pod starije besplatne igre mislimo na sve igre izašle od rođenja čudnovatog kljunaša do danas

Rougelike 2D platformer koji na prvi pogled budi sjećanja na naše početke gaminga i Super Maria. Igra nema novi sadržaj na dnevnoj bazi, niti novi boss izađe svakih par mjeseci, nema ni zavidnu grafiku, ali je izvrsno napravljena i jako zabavna.

Trackmania je bila i dalje je, vrlo popularna na našim prostorima. Racing igra sa odlično dizajniranim stazama nudi mod za samostalno igranje i mod za više igrača. Trackmania svakako spada u najbolje besplatne trkaće igre. Sve što trebate je preuzeti igru.

Najbolja besplatna co-op igra za PC.  Top-down pucačina iz ptičije perspektive u kojoj sa prijateljima ubijate vanzemaljce. Igra zahtjeva i taktiziranje tako da bi vam preporučili da igrate sa prijateljima, jer tko zna koga ćete dobit, ako igrate sa stranicma. Također, tu je dosta različitog oružja i vanzemaljaca sve to podržano lijepim izgledom.

Co-op pucačina iz trećeg lica smještene u Sci-Fi svijet. Možete igrati jednog od nekoliko Warframea koji se bude iz krio sna i nalaze svoj Sunčev sustav u rasulu. Iako se ponekad čini da se misije ponavljaju igra je puna zanimljivih animacija i vrlo je fluidna tako da je i dalje zabavno ubijati neprijatelje. Jako dobra besplatna pucačina za PC.

Akcijski MMORPG kojeg zovu nasljednikom Diabla II, jer igra jednostavno tako izgleda, takva je atmosfera i osjećaj kada je igrate. Hack & Slash, tamnice, tuneli, špilje, milijardu itema, i jednostavno ne prestaje.


Emulatori – besplatni PlayStation i Nintendo naslovi na PC-u

Bez obzira što se ne radi o PC naslovima, pomoću emulatora možemo igrati igre s Game Boya i starijih konzola na svom PC-u. Metroid, Crash, Pokemoni, Legend of Zelda i još čudo Nintendo i PSX naslova. Sve što je potrebno jest preuzeti emulator i skinuti ROM. Za Game Boy preporučamo Visual Boy Advance (detaljni tutorial ovdje) dok za PlayStation preporučamo ePSXe (step by step guide). Emulator je odličan način za prisjećanje starijih naslova ili kao izvor besplatnih igara. ROM, odnosno igra za emulator, puno je manja od današnje igre za PC tako da ni preuzimanje većeg broja naslova nije nikakav problem. Kolege s Droida su čak spojili Dual Shock kontroler na mobitel Xperia Z3 i pomoću te kombinacije prošli igru Final Fantasy 9.

Partner linkovi: Epson printer doesn’t recognize Ink Cartridge | D-Link problems, internet doesn’t work | How To Reset Epson Ink Cartridges? | HP Printer Error Code Cheat Sheet

Zaljučno, tražite li besplatne igre, očekujte iznenađenja:

Bilo da tražite besplatni MMO koji može neke nedostatke zamjeniti sa time što igrate sa prijateljima ili nešto da se malo odmorite od svih besplatnih multiplayer igara i igranja sa prijateljima, besplatne igre su tu za vas. Većina besplatnih igara ne zahtjeva bijesne konfiguracije, što ima je danas svakako plus. Jer svi imamo onog jednog prijatelja koji ima staru kantu i ne može pokrenuti ono što ostatak ekipe trenutno igra. Ionaku su danas najigranije igre na svijetu, one besplatne.

Naš konačni izbor najboljih besplatnih igara:

Objavio Luka "level" Marušić

eSports enthusiast

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *