Dok god je profita, nemojte očekivati da će se bitka između pirata i izdavača smiriti ili da će jedna strana zakopati ratnu sjekiru. Iako je Digital Rights Management samo jedan primjer sigurnosnih mjera koje izdavači stavljaju na svoje igre, većina igrača ju pamti kao najnezgodniju, pa bi vijest o micanju DRM zaštite s Mass Effect: Andromeda.


Možete gledati na ovo kao početak kraja DRM-a, no moglo bi doći nešto još gore

Igračima nije trebalo dugo da pokažu nezadovoljstvo kad su izdavačke kompanije odlučile primijeniti DRM na svoje igre u pokušaju da kontroliraju piratstvo. Sigurnosna mjera je ubrzo postala poznata po tome što otežava stvari onima s legalnom kopijom igre, dok bi igrači s piratskom verzijom jednostavno zaobišli cijeli sistem zaštite bez ikakvog truda.

Nakon što je Rime developer maknuo Denuvo DRM zbog lakoće kojom su ga pirati savladali, ME: Andromeda je zadnja u redu igara koje su odlučile olakšati stvari vlasnicima originalne verzije. Između ostalog, Mass Effect: Andromeda 1.9 update otkriva kako je Electronic Arts odlučio raskrstiti s Denuvom, iako će igra i dalje imati Origin zaštitu kao i ostale igre distribuirane pomoću tog klijenta.

ME: Andromeda je od samog launcha ratovala s piratima, kojima su probili kompliciranu zaštitu igre praktički odmah nakon launcha. Micanje DRM-a bi se moglo vidjeti kao pozitivan korak prema razumnim rješenjima koja neće kupce koštati živaca, no isto tako možemo očekivati da će izdavačke kompanije smisliti još nepraktičniji sistem zaštite koji će još više otežati uživanje u igrama na način koji bi trebao biti standard – upali i igraj.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *