Kvaliteta je relativan pojam te je za definiranje iste unutar okvira konkretne uporabe potrebno i određeno iskustvo kako bi se definirale ključne karakteristike proizvoda zbog kojih je isti bolji od neke druge ponude. Često ćete čuti izreku „koliko para toliko muzike“, što se može uzeti kao nekakva glavna misao vodilja i prilikom odabira servera za Counter Strike: Global Offensive i to ponajviše zbog fragmentiranog tržišta. Može se naći hrpa povoljnih, ali loših rješenja gledano dugoročno, kao i vrlo skupih, potencijalno preskupih rješenja za standardnu namjenu igranja s prijateljima.

Jedno od rješenja za ove dileme predstavili smo u članku “Kako od starog računala napraviti server“, no to su sve DIY projekti za hobiste. U onom trenu kada planirate ulazak u profesionalne vode, gaming serveri predstavljaju platformu vašeg uspjeha, što s trening strane, što s natjecateljske, a upravo u današnjem članku donosimo vam naše savjete oko izbora istih, kao i nekoliko preporuka za kupnju.

Game serveri CS Kupovina game servera CS:GO


Pravila su jednostavna, pristupajte samo provjerenim tvrtkama

Prevare i sumnjive ponude nisu novost na internetu. Serveri za igre poput CS:GO-a nisu iznimka te kao i za hosting ponude, hosting CS:GO servera sa sobom nosi određeni stupanj rizika. Brojni serveri ponuđeni su od strane ljudi čija je glavna zamisao na brzinu zaraditi sitan novac nuđenjem inferiornog servera, bez korisničke podrške, ažuriranja softvera na serveru unatoč što se iste usluge mogu naći u opisu ponude. Jasno je da se ovdje može umiješati i ilegalna prodaja krekiranih servera pod krinkom, gdje će u konačnici najviše izgubiti krajnji korisnik usluge koji je zbog privlačne cijene odlučio riskirati.

Kupovina game servera CS:GONakon svega navedenog da se zaključiti da u svijetu hostanja Counter Strike: Global Offensive servera kvaliteta diktira cijenu. Na dužu stazu bitno je odigrati karte kako treba – za pouzdan i dovoljno brz server morate gledati skuplje, odnosno standardne ponude. Izgleda da je danas najbitnije proći što jeftinije, pa makar i nauštrb kvaliteti, što svi naknadno zažale. Onaj prvi dojam da ste dobili puno za malo novaca će brzo splasnuti, a pokrit će vas lavina problema i frustracija u pogledu manjka korisničke podrške, kompatibilnosti s određenim ključnim programima i alatima, kao i neizbježno pucanje servera kada se stvari zahuktaju. Važno je znati da ste vi kao kupac uvijek na prvom mjestu, ali isključivo prilikom suradnje sa respektabilnim hosting tvrtkama. Ako se radi o neozbiljnoj tvrtki, nakon isplate očekujte nedostatak povratnih informacija i bilo kakve pomoći vezano za pitanja koja vas mogu mučiti tijekom eksploatacije servera.

Komentari naših kolega iz gaming industrije možda su oštri, no na kraju dana- istiniti: “Izraz “kvalitetan game server” postao je oksimoron. Danas smo pod enormnom navalom nestabilnog smeća, koje pola dana drži, a u špici, tj. navečer obično pada. Danas takve “firme” prodaju administratorska mjesta na serverima za šaku kuna, pa jedan šmrkavac od 12 godina diktira pravila igračima. Osim što su onda serveri očajne kvalitete, značajno opada i kvaliteta igranja igara. Stoga nije ni čudan potez sve većeg maha FPS igara bez dedicated servera. Dedicated serveri postali su ruglo igranja, a ne nekadašnja prednost.” – izjavio je jedan od kolega gamera.

Kupovina CS:GO servera, koliko su bitni Tick, FTP i dobar VAR?

Kada se uzme u obzir broj problema u koji se može ući kupnjom najjeftinijeg servera te samu razliku u cijeni, iznajmljivanje skupljeg ali provjerenog servera se definitivno isplati. Po pitanju cijene, iste su postale stvarno smiješne, pogotovo ako pogledamo kakva je situacija bila do prije nekoliko godina.

U usporedbi s ilegalnim serverom, za par kuna više dobijete legalno upogonjen server sa svim potrebnim licencama i pravima, podršku korisničke službe, ažurno odgovaranje na upite kao i brzo otklanjanje smetnji. No čak i ako je sve to na mjestu, za kvalitetan CS:GO server treba pripaziti i na sljedeće tehničke parametre:

  • 128 tick – Ukoliko unajmljujete CS:GO server, definitivno pripazite da je on definiran kao 128 tick server. Ukoliko niste upoznati sa terminom, tick označava broj osvježavanja servera u sekundi. Za razliku od VALVe-ovih servera, koji su 64 tick, sve ekipe i lige koriste 128 tick servere koji pružaju bolji hitreg i općenito prirodniji osjećaj igre. 64 tick serveri su manje zahtjevni za sam server, zato budite posebno skeptični ako nigdje nije naznačen tick, a hosting je jako jeftin.
  • FTP konekcija – Još jedna tehnička stvar koja diktira cijenu CS:GO servera je ima li dozvoljenu FTP (file transfer protocol) konekciju za korisnika. FTP će vam biti potreban da bi skinuli snimke (demoe) svojih mečeva, a to je nešto što svakom ozbiljnom timu treba.
  • Nizak VAR – Var označava variance, a možete ga naći tako da upišete komandu net_graph 1 u CS:GO konzolu dok ste spojeni na server. Ukratko, var bi se trebao zadržavati u području od 0 do 1. Ukoliko vidite da brojke skaču na 5 ili više, vaš CS:GO server ima određene probleme koji će uzrokovati lag, rubber-banding i loš hitreg.Kupovina game servera za CS:GO
  • LokacijaLokacija vašeg Counter Strike servera u krajnjoj ruci najviše uvjetuje ping koji će igrači na serveru imati. Ukoliko server unajmljujete isključivo za domaće igrače, onda je pametno uzeti server hostan u Hrvatskoj ili nekoj od susjednih zemalja. No, ukoliko mislite organizirati trening protiv stranog tima, najbolje je uzeti server koji je hostan u Njemačkoj, pošto većina europskih zemalja na njemačkim serverima ima jednak (i relativno nizak) ping.
  • Teamspeak/mumble – mnoge hosting tvrtke vam u paketu sa serverom nude Teamspeak ili Mumble server po niskoj cijeni. Iako su navedeni serveri stvarno jeftini, nije ih potrebno plaćati jer postoji hrpa javnih serveri s mnoštvom besplatnih soba, poput onog u vlasništvu CSHR-a koji okuplja sve domaće Counter-Strike igrače (IP 144.76.76.219, Password: cshr).

Preporuka tvrtki za kupovinu CS:GO servera

Nakon svega navedenog postavlja se pitanje gdje i kako kupiti server. Da bismo vam pomogli u tome, izdvojili smo tri najpopularnije i tržištem testirane tvrtke koje nude sve što bi vam ikad moglo zatrebati kada su u pitanju cs:go serveri.

DATHOST – pristupačni naplatni modeli i odličan customer support

DAT hosting game serveri CS GO

Dathost.net je tvrtka osnovana u Švedskoj i unatoč činjenici da su i dalje relativno malena tvrtka s malo zaposlenih, po dosad pokazanome pokazuju se kao jedan od najboljih izbora za Counter Strike: Global Offensive servere. Jedna od prvih stvari zbog kojih preporučujemo Dathost.net jest preliminarni besplatni period korištenja prilikom kojeg možete testirati sve što vam treba za dugoročno korištenje servera poput tick ratea, pinga i ostalih serverskih karakteristika.

CKRAS Hosting – ultimativni izbor za pouzdanu i brzu uslugu

CKras hosting servera

CKRAS Hosting slovi za jednu od najboljih i najpouzdanijih tvrtki za hosting game servera. Nude apsolutno sve što bi vam moglo zatrebati, uključujući i interni Anti-Cheat sustav koji prema iskustvima korisnika nadmašuje i Valve-ov VAC sustav. Sukladno svojoj reputaciji i kvaliteti, CKRAS Hosting rješenja nisu jeftina, može se reći da pripadaju najskupljim uslugama koje možete nabaviti, ali definitivno opravdavaju cijenu vrhunskom uslugom i podrškom kroz cijeli period vlasništva jednog od njihovih paketa.

HiperZ Hosting – pristupačne cijene i odličan customer support

HiperZ hosting CS servera

Hiperz.com predstavlja zlatnu sredinu između cijena i usluga. Obzirom da su relativno novi na tržištu game servera, nude odličnu uslugu za kompetitivnu cijenu. Valja izdvojiti i naprednu DDoS zaštitu koju nude unutar svih svojih paketa usluga. Osim toga nude sve ostale usluge koje biste očekivali od profesionalne i pouzdane tvrtke, što uključuje 24/7 korisničku podršku, modificiranje i ažuriranje datoteka na serveru za potrebe prilagodbe servera za određenu vrstu igre ili natjecanja, kao i standardni 128 tick rate za sve servere u ponudi.

 

Objavio Zvonimir "Professeur" Burazin

Admin i Newswritter na www.counterstrike-hr.com, caster i podcaster na www.twitch.tv/cshr_tv.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *