Microsoft je poljuljao gaming svijet tijekom ovogodišnjeg E3 sajma tako što je najavio ne jednu, već dvije konzole koje će uskoro biti dostupne na tržištu. Za početak imamo Xbox One S, slim inačica Xbox One konzole, koja će se tržištu pridružiti već ove godine u kolovozu, dok se nova konzola, pod imenom Project Scorpio očekuje negdje u studenom 2017. godine. Pitanje koje se postavlja jest što od ovoga uzeti, odnosno, ukoliko već posjedujete Xbox One konzolu, da li kupiti Xbox One S ili čekati izlazak nadolazeće inovacije iz Microsoft studija? U nastavku vam dojmove donosi Ivo “Fiuman” Pejković.


Xbox One S –  Isplativost nadogradnje je upitna

Xbox One S možemo smatrati osvježenom verzijom postojeće Xbox One konzole. Obje dijele isti CPU te GPU procesor gdje slim inačica donosi vizualni redizajn te nekoliko manjih noviteta. Konzola je sama po sebi 40% manja je od trenutne (makar se neki mediji ne slažu s time, kao ni reddit korisnici) sadrži hard disk veličine od 2TB, 4K Ultra HD video output te 4K Blu-ray player. Kako bi konzola bila što kompaktnija ukinuta je direktna podrška za Kinect. Doduše, ukoliko isti želite koristiti biti će potrebno kupiti eksterni USB adapter koji će zasebno koštati oko 50$. Početna cijena Xbox One S konzole sa hard diskom od 2TB koštati će 399$ ukoliko istu prednaručite, dok će kasnije verzije sa hard diskom od 500GB koštati 299$.

Ukoliko nemate Xbox One konzolu, nabava S inačice donosi primamljivo 4K izvođenje kao i 4K Blu-ray podršku. Ipak, za potpunu iskoristivost ovih mogućnosti ovisiti ćete i o drugim faktorima poput internet brzine koju posjedujete. Na primjer, Netflix preporuča internet konekciju od barem 25 mbps ili više za Ultra HD izvođenje, što je za naše operatere i dalje kockanje po paricama.

Kada govorimo o 4K izvođenju općenito, imajte na umu da Xbox One S ne podržava isto prilikom igranja video igara već se ta usluga priprema za Scorpio, odnosno, i dalje ste vezano uz “samo” 1080p/60 fps gaming (ovisno od igre do igre, za primjer smo uzeli novu Forzu). Microsoft je također izjavio da se dodatna snaga unutar konzole bude iskoristila za unaprijeđenje igara uz opciju HDR, što je svakako dobrodošlo.

Kada sumiramo navedeno, cijena od 400tinjak dolara poveća je za konzolu sa kozmetičkim promjenama. Tu je i nedostatak direktne podrške za Kinect iako moramo napomenuti da je konačno uklonjen nespretan strujni adapter te je u mnogo manjoj verziji već ugrađen u samu konzolu. Imamo osjećaj stoga da je Xbox One S više usmjeren novim korisnicima koji se još nisu odrekli svojeg Xbox 360 ljubimca, a ne onima koji već posjeduju Xbox One inačicu. Ipak, ne smijemo zanemariti i 4K Blu-ray player, jer uzmemo li u obzir da se trenutne alternative kao recimo Samsung 4K Ultra HD Blu-ray player cijenom kreću oko 400$, Xbox One S verzija sa 500GB hard diskom po cijeni od 299$ zvuči kao idealno riješenje, gdje uz istu Blu-ray uslugu dobivate i mogućnost igranja video igara.

How To Reset Epson Ink Cartridges? I Download the Canon Pixma MG3520 PDF Manual I Bosch Series 6 dishwasher manual

Project Scorpio – Najsnažnija konzola do sad?

Što je Project Scorpio? Microsoft je najavio svoj novi hardware te pritom direktno napao konkurenciju tvrdeći da je riječ o još neviđenom gaming uređaju te najsnažnijoj konzoli današnjice. Iz onog do sada poznatog evidentno je da se radi o gaming konzoli ekstremnih performansi. Scorpio će podržavati VR (Virtual Reality) uređaje poput Oculusa ili HTC Vivea, igranje video igara u 4K rezoluciji, sadržavati će osmerojezgreni CPU procesor, čak šest teraflopova GPU snage (u odnosu na 4.14 najavljenih od strane Sony kompanije za svoju nadolazeću inačicu Playstation konzole) te mogućnost hardverskog unaprjeđivanja.

Project Scorpio u principu je gaming PC sa Xbox sučeljem te Live podrškom. I dalje je riječ o konzolnom iskustvu no konačno takvom kakvog se hardcore PC korisnici neće sramiti koristiti. Uzmemo li sve navedeno u obzir potrebno je napomenuti da će vas ova investicija, ukoliko se na istu odlučite, podosta koštati.

Primjerice, ASUS gaming standalone sučelje koje ima podršku za Oculus, sadrži i7 procesor te GTX 980 grafičku karticu cjenovno se kreće oko 1700$. Ukoliko Project Scorpio bude i 1000$ smatramo da će to biti “bagatela”! Uzmimo za primjer jednu od najsnažnijih grafičkih kartica današnjice, GTX 1070, koja sa svojim GPU procesorom od 6.5 teraflopova košta oko 600$ odmah je jasno koju bi cijenu mogao držati nadolazeći Project Scorpio. Dakle, navedena cijena vrijedi samo za grafičku karticu, bez CPU procesora, matične ploče, RAM memorije, hard diska, a kamoli komponenti kao što je jedan 4K Blu-ray player.

Samim time Scorpio ne cilja na tinejdžere ili casual gamere, već one premium i hardcore igrače. To su ljudi koji rutinski troše pozamašnu svotu novaca na gaming laptope, grafičke kartice na godišnjoj razini te konstantno guraju performanse svog računala do maksimuma. Mogli bi doduše dobiti na raspolaganje odabir između nekoliko različitih konfiguracija Scorpio konzola dostupnih po različitoj cijeni, no svejedno sumnjamo da će ona najniža biti best buy za većinu potencijalnih kupaca. Microsoft je naglasio da ovaj uređaj neće ciljati samo na ljubitelje konzola, te uzmemo li u obzir da su od sada sve nadolazeće Xbox igre dostupne i na Windows 10 platformi, nije neobično da se po prvi puta pojavljuje potpuno hardverski prilagodljiva konzola koja će se moći natjecati sa PC računalima.


Kada sve sumiramo, što točno savjetujemo?

Ukoliko vaš budžet nije nimalo ograničen te smatrate da ste dovoljno fluidni da uz prelijepi Xbox One S možete u miru čekati Project Scorpio, koji ionako izlazi za više od godinu dana, definitivno savjetujem da isti i kupite. Kupnjom slim inačice dobiti ćete po prvi puta oku ugodnu konzolu iz Microsoft studija, sa nekim novitetima koji nisu na odmet, pa čak i ako se ne odlučite na dodatni USB adapter za Kinect podršku. Osobno sam vlasnik Xbox One konzole oko dvije godine te nemam Kinect, a pritom se ne osjećam nimalo zakinuto u odnosu na ostale Xbox vlasnike koji ga posjeduju. U bližoj budućnosti uvijek ćete konzolu moći prebaciti u vašu spavaću sobu kao snažno multimedijalno rješenje te osloboditi prostor za nešto naprednije gaming iskustvo.

No, ja sam streamer i Xbox autor, od mene se očekuje da budem u trendu i da svaku konzolu sljedeće generacije postavim unutar svoja četiri zida, no što je s ekipom koja predstavlja casual gamere?

Neko moje mišljenje je da se Xbox One S ne isplati ekipi koja već u ovom trenu posjeduje i dalje aktualni Xbox One, radije si iste te novce uložite u neke od odličnih naslova najavljenih na ovom E3-u, koji će također biti predivni i izuzetno igrivi na “starom” modelu. Budimo realni, ako i dalje u 2016. godini uživate u svojoj konzoli onda definitivno čekajte nadolazeću zvijer koja će biti centralna tema konzolaškog svijeta u 2017.

Xbox 360 korisnici s druge strane u ovom trenutku imaju odličan razlog za nadogradnju na Xbox One Slim, ne samo da imate atraktivnu konzolu novije generacije, već vas neće koštati koliko bi/će vas koštati Project Scorpio. Mjesta za zabavom i dalje ima, a vjerujem da će veliki M$ iz godine u godinu i dalje izbacivati odlične naslove za nju.

Što je sa vlasnicima osobnih računala? Vaša situacija je još i najpovoljnija. Treba priznati da neke video igre jednostavno nije jednako igrati na PC-u kao na konzoli i obratno. Ukoliko ste oduvijek željeli konzolu koja može parirati vašem osobnom računalu te ju je moguće i unaprijeđivati, Scorpio je definitivno za vas, gdje bi kupnja bilo koje druge konzole, do njegovog izlaska, bila u ovom trenutku pogreška.

Uz sve ovo imajte na umu da je Project Scorpio još uvijek uvelike ne definiran – neznamo kako će izgledati, koliko će koštati niti koje će biti sve mogućnosti koje će pružati svojim korisnicima, tako da se još neko vrijeme nemojte nikuda zalijetati već pratite novosti.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *