Bez obzira želite li streamati vašu najdražu Xbox One video igru putem Twitch.tv ili Gaming Youtube platforme za to će vam biti potrebno prethodno uloženog vremena, odnosno novaca ovisno za koju od narednih opcija se odlučite. Dok novija Gaming Youtube streaming opcija nudi nešto ljepši pregled vašeg streama no ograničava neke od mogućnosti pomoću kojih uopće možete uživo prenositi vaš gameplay, Twitch.tv streaming nudi velik broj vanjskih modifikacija putem raznih programa i uređaja kako onih vizualnih za gledatelje tako i onih funkcionalnih za gamere. U narednom tekstu odlučuli smo s vama podijeliti tri najbolja načina kako streamati Xbox One igre, a da isto za posjetitelja bude ugodno gledati. Kao kriterije ocjenjivanja uzeli smo vizualnu kvalitetu, stabilnost te jednostavnost podešavanja video prijenosa.


Tri načina kako streamati Xbox One igre

Svaka od ovih opcija međusobno se razlikuju po cijeni i količini vremena da se odrade sve pripreme potrebne za početak kvalitetnog streamanja putem Xbox One konzole. Ovisno o tim faktorima dobiti će se i različita kvaliteta finalnog proizvoda, a na vama je da odlučite koji ćete se pristup opredijeliti.


Streamanje pomoću Twitch.tv aplikacije

Najčešći i ujedno najpristupačniji način kako streamati Xbox One igre jest direktno sa konzole putem Twitch.tv aplikacije. Ono što morate učiniti jest putem svog Xbox Live profila otići na Xbox store i preuzeti Twitch.tv aplikaciju. Nakon pokretanja iste potrebno je verificirati vaš Twitch.tv profil kojeg prethodno morate kreirati putem osobnog računala. Pritom ulazite u aplikaciju gdje birate sve postavke od naziva vašeg streama do vizualne kvalitete koju želite postići. Program će vam dodatno olakšati mogućnostima kojima sam prepoznaje one postavke koje su najbolje za vašu internet brzinu na koju ste spojeni. Ovakvim načinom najbrže ćete krenuti sa svojim streamom. Kvaliteta streama ovisi isključivo o vašem internetu te će za one koji teže ka boljemu to biti jedini prethodni zahtjev. Ograničenja koja ovaj sistem predstavlja su grafičke modifikacije koje aplikacija ne dozvoljava. To znači da ćete moći prenositi isključivo gameplay i eventualno sliku putem web kamere koju u sebi sadrži Kinect Motion Sensor. Bilo kakvi dodatni efekti, obavijesti kada vas netko prati ili vam je nešto donirao nisu podržani kako ni dodatne slike ili okviri koje želite postaviti na vaš prijenos.


HD Capture eksterna kartica za streamanje

Ovaj način ujedno je i najskuplji od tri koja ovdje predlažemo no i najkvalitetniji. Naime mnogi profesionalni igrači video igara koriste upravo takozvane HD Capture uređaje poput Elgato ili Roxio kartica. Ovi uređaji koriste se kao posrednici između vaše konzole i monitora ili televizora. Ipak, za potpunu funkcionalnost trebati će vam osobno računalo. Spajanjem Xbox One konzole na karticu te zatim na izvor slike nije dovoljno za stream već samo za eventualnu pohranu gameplay video zapisa na eksterni disk koji se također može spojiti na uređaj. Ako u sustav ubacite i osobno računalo koje se povezuje sa karticom putem usb kabela moći ćete koristiti software pomoću kojeg namještate sve postavke prije samog početka streama. Prijenos možete odraditi i ne nužno programom kojeg dobijete uz karticu već i besplatnim kao što je OBS. Ova opcija omogućuje vam da se HD Capture kartica koja posjeduje svoj procesor, memoriju itd. sama “muči” s prenošenjem iste one kvalitete koju dobivate igranjem na Twitch.tv ili Gaming Youtube platformu te pritom ne pati niti procesor vašeg osobnom računala niti Xbox One konzole. Također, moguće je potom dodavati na prijenos vaše slike, obavijesti i slično te se koristiti periferijom svog računala. Imajte na umu doduše da će vas ova investicija kod nas koštati minimalno 1000HRK, a možete ju nabaviti na Conrad.hr


Streamanje preko Windows 10 platforme

Treći način je besplatan sa neograničenim mogućnostima poboljšavanja ukoliko sami to želite. Naime Xbox One konzola može se povezati sa vašim osobnim računalom ukoliko ono ima Windows 10 operativni sustav. To činite putem besplatne aplikacije jednostavno nazvane Xbox App. Ono što je bitno jest da su vam i konzola i osobno računalo na istoj internet mreži jer upravo preko nje sliku šaljete od konzole do monitora osobnog računala. Snaga internet mreže koju posjedujete time uvjetuje i kvalitetu prijenosa. Nadalje možete koristiti opet neki od streaming programa kao što je OBS. Dodatna investicija jest samo vaša mašta, odnosno sve ono na što ste spremni potrošiti novac kako bi unaprijedili kvalitetu prijenosa poput mikrofona, slušalica, zvučnika, monitora i slično s obzirom da sve to koristite direktno sa osobnog računala a ne više sa konzole, isto kao i ukoliko posjedujete HD Capture karticu iako ovdje taj posao za vas odrađuje konfiguracija samog računala. Bitno je znati činjenicu da sa slabijim računalom i internet vezom ovo možda neće rezultirati najboljom kvalitetom. 


HD Capture kartica definitivno najbolja opcija, ali…

HD Capture kartica najbolja je opcija s obzirom da pruža najbolju izlaznu kvalitetu, ali ako uzmemo u obzir da su takvi uređaji iznimno skupi za naš standard nije na odmet probati i ostale načine na koji je moguće streamati Xbox One igre. Osobno ne posjedujem uređaj ovoga tipa no svoje streamove odrađujem ili direktno sa konzole ili putem Xbox Appa. Ukoliko vas interesira razlika te ono što možete postići jednom ili drugom opcijom pogledajte naredne video zapise. Prvi zapis prikazuje streamanje putem Twitch.tv aplikacije direktno sa konzole dok drugi prikazuje povezivanje na osobno računalo.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *