Kad ste prije 15 godina neku tvrtku htjeli uvjeriti da sponzorira vaš gaming team, jer, eto, imate hrpu zanimljivog contenta i među boljim ste klanovima na Clanbaseu, nerijetko ste naišli na hrpu zatvorenih vrata ili odgovora u stilu “da, da, super, igrice, ne, hvala ti”. Danas, desetljeće i pol kasnije, cijeli internet bruji kompetitivnim igrama, gdje se vrte milijuni dolara. Prljave LAN partije po vikendicama, s lošim cable managementom, zamijenio je elektronički sport, a neslužbeni gaming klanovi postali su globalni teamovi s vlastitim tvrtkama koje podupire nekoliko sponzora.

No, iako je cijela scena debelo napredovala, u jednoj se bitnoj sitnici mnogi mediji još uvijek spotiču – ne znaju kako ispravno napisati kraticu riječi “elektronski sport”.  Kako bismo jednom zauvijek odgovorili na ovo pitanje i usmjerili ostale medije, upogonili smo naše interne lektore, prevoditelje iz luksemburške ispostave europskih institucija te Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje (http://ihjj.hr/), a u nastavku vam donosimo obrazloženje i zaključak.

kako se piše esport


Esport, E-Sport, eSport ili eSports? Varijacija ima bezbroj, no samo je jedna točna

Još u startu, kad su se svi offline i online mediji prepirali oko toga je li “IGRANJE IGRICA” zapravo kompetitivan sport, bilo je varijacija na temu. S vremenom se cijela stvar isprofilirala u elektronički sport, a zatim se kroz medijsko prostituiranje stvorila kratica eSports, jer je po nekoj logici samo naziv “sport” očito bio premalo, a “electronic sports” previše.

Hrvatski i engleski pravopis u nekim se sitnicama podudaraju, primjerice po pitanju spojnice u složenim riječima kao što su e-mail, e-banking, Mercedes-Benz S-Class i slično, pa je tako nastao i strani pojam e-sports. S vremenom se zbog globalnog trenda, koji je zahvatio i riječ “email”, cijela priča oko elektroničkog sporta prebacila na esports, što fanovima nije bilo dovoljno posebno pa su odlučili ubaciti veliko S, onako, nek’ se nađe. I tako smo dobili “krivi naziv”, odnosno eSports.

Slična je situacija i s hrvatskim pravopisom. Kolege lektori i prevoditelji kažu nam da je jedini ispravni način maknuti množinu i veliko slovo te dodati spojnicu, odnosno pisati e-sport, dok sve ostale varijante nisu u skladu s pravopisom. No, tu nam onda u igru dolazi Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje, koji se u jednu ruku slaže s izjavom kolega iz Associated Pressa,  da se iznimka u engleskome može dopustiti ako to uvjetuje tržište ili trend te riječi.

Na kraju smo, nakon opsežnih konzultacija, došli do jasnog zaključka: na hrvatskom se jeziku piše esport.

Esport je kratica koju tražite, a varijacija prati uobičajena pravila

Pravopisno je pravilo da se prvo slovo prve riječi u rečenici piše velikim slovom, npr. “Esport je budućnost gaminga”. Ako pišete naziv, naslov ili podnaslov, možete koristiti veliko ili malo početno slovo, ovisno o vašem stilu. Kao primjer možemo navesti našu zajednicu UT Esport Adria, gdje smo forsali sva velika slova. Kad se esport koristi unutar rečenice, kao što smo to upravo napravili, onda se piše malim slovom. Sve ostale varijacije nisu pravopisno točne, uključujući i ukorijenjeni “eSports”. Radi se isključivo o trendu koji je netko, negdje, nekad davno započeo, bez pravopisne podloge i konkretnog smisla iza toga.

Mi smo na svim našim portalima i fanpagevima do sada pisali eSport, no budući da sad imamo službenu potvrdu iz više izvora, cijelu našu mrežu postepeno ispravljamo i prilagođavamo pravilu da se elektronički sport u svojoj kratici komunicira kao “esport“, a sve ostale varijacije ignoriramo.

Ovim putem želimo ostalim kolegama novinarima olakšati posao i potaknuti ispravno korištenje riječi koja će, vjerujemo, označiti karijeru mnogih lokalnih gamera.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *