Stigli smo do četvrtog i zadnjeg dijela iz serijala članaka: “Kako se natjecati u CS:GO-u?“, a tema zadnjeg dijela su sama natjecanja, bili to online kupovi, lige ili regionalni i internacionalni LAN-ovi. U nastavku vam donosimo detalje oko pronalaska natjecanja i prijava na isti!

Regionalna natjecanja su dobro mjesto za početak

Kao novi tim, vjerojatno je najbolje krenuti tražiti natjecanja koja su limitirana na regionalne igrače. Par je razloga zašto su regionalna natjecanja dobar početak. Prvi je to što igranjem protiv drugih igrača iz regije lakše stvarate veze s drugim domaćim igračima. Širenje svog kruga Counter-Strike poznanstava omogućiti će vam mnoštvo toga: da lakše nađete novog igrača za tim, da lakše nađete ekipu za pracc i lakšte dobijete poziv u neke zatvorene pracc grupe. Pa da vidimo, tko organizira domaća natjecanja?

CSHR - Kako se natjecati u CS:GO

CSHR: Counter-Strike Hrvatska

CSHR je organizacija koja je potekla još davne 2001. upravo na starom gameru, kao cs.gamer.hr. U međuvremenu se mnoštvo toga promjenilo, te ih možete naći na web stranici www.counterstrike-hr.com. U suradnji s ESL-om su krajem 2014. počeli s hrvatskim CS:GO online kupovima, a nakon nekog vremena prešli su na cijelu regiju (BiH, Slovenija, Srbija…). O njihovom aktualnom eventu CSHR Championship 2 by conn.pro pisali smo već, a mečeve možete pratiti svakog četvrtka i nedjelje na Twitchu. Za ažurne informacije o svim događajima u regiji popratite njihov Facebook profil.

Electronic Frag

E-frag.net je srpska organizacija koja je dugo vremena bila fokusirana na regionalni CS, no u prošlih par godina je svoj fokus okrenula prema internacionalnom Counter-Strikeu. Unatoč tome, ostala je ljubav prema domaćem CS-u pa s vremena na vrijeme organiziraju kupove i manje LAN-ove u Beogradu poput nedavnog Balkan SuperCupa #2.

Slovenske organizacije: SPID, eigre i Offblast

Ovaj slovenski trio organizira većinom BYOC (bring your own computer) LAN-ove na području Slovenije, a ponekad i online lige (koje su doduše većinom isključivo za slovenske igrače). SPID je poznat po svojim EPICENTER LAN-ovima, eigre su u prošlosti organizirale Radioactive LAN, a Offblast jednostavno nazvani Offblast LAN. Tako da – ukoliko ste spremni na pakiranje računala i put do Slovenije, pratite njihove objave.

Dodatna napomena: Izbjegavajte konflikte

Kao nova ekipa u regionalnim natjecanjima, pod svaku cijenu izbjegavajte konflikte sa starijim igračima na sceni. Netko vas je prozvao noobom i rekao da vam je tim loš? Zanemarite to i u igri mu pokažite da ste zaslužili respekt kada se drugi put susretnete. Stvaranje loših odnosa s drugim igračima na sceni će samo usporiti razvoj i vas i vašeg tima.

Internacionalna natjecanja – više evenata, bolje nagrade, ali i konkurencije

Problemi domaćih natjecanja su očiti: osim manjih nagradnih fondova, koji su novim timovima ionako nebitni jer ih neće osvojiti, veći su problemi mali broj natjecanja i timova uopće. Iako je situacija u zadnje vrijeme sve bolja i bolja, u određenom trenutku valja potražiti i neko dobro internacionalno natjecanje. ESL je za to dobar početak.

ESL - kako se natjecati u CS:GO

ESL Gaming Network

ESL je najveća svjetska mreža za kompetitivne gamere, koja između mnoštva drugih igara naravno podržava natjecanja u CS:GO-u. Poslije nedavnog updatea, ESL-ov sustav složen je u 3 skill grupe: Open, Major i Pro. Open je besplatan svima, dok se za Major i Pro natjecanja treba kvalificirati igrom u niže rangiranim ligama. Ono što će najviše zanimati nove igrače je, naravno, Open divizija od kojih su najpopularnija dva natjecanja: Winter/Summer Open liga, koji traju više mjeseci, te GO4CSGO kupovi koji se održavaju svake nedjelje.

Skill protivnika u ovim natjecanjima je dosta raznolik, stoga se nemojte čuditi ako jedan tjedan ostvarite laganu pobjedu, a sljedeći tjedan ne možete uzeti rundu. Ono što je bitno za napomenuti je to da ESL za većinu natjecanja ne osigurava server, već ga moraju osigurati sami igrači.

FACEIT

FACEIT je još jedna platforma u kojoj se možete natjecati kao tim, no ima i svoj matchmaking sistem sličan VALVEovom. Poput ESL-a, FACEIT je besplatan, no pojedina natjecanja limitirana su isključivo na premium korisnike. FaceIT nema ligaške natjecanja, no skoro svaki dan imaju par online kupova koji će biti dobro iskustvo svima koji ulaze u kompetitivni CS.

ESEA

ESEA je PUG (pick up game), tj. matchmaking platforma koja je mnogo popularnija u Sjevernoj Americi nego kod nas u Europi, no njihov sustav liga s mnoštvom divizija privlači sve više CS igrača i kod nas. Liga je organizirana u pet divizija (Open, Intermediate, Main, Premier, Pro) koje imaju sustav relegacije i napredovanja ovisno o rezultatima u pojedinoj sezoni. ESEA se pobrinula i za sve servere za igru, no i to dolazi s cijenom: pristup ESEA-i košta 7$ mjesečno, a pristup ligaškim natjecanjima se plaća dodatno.

CEVO

CEVO je također platforma bazirana u Americi, a ima i sličan sustav liga i divizija kao ESEA. Glavna razlika je što je CEVO besplatan osim ako se želite natjecati u ligama višeg ranga, što je čini boljom opcijom od ESEA-e za početnike.


Formirajte team i krenite prvo s lokalnim CS:GO natjecanjima

Za ekipe koje tek počinju, definitivno je najbolje fokusirati se na domaća CS:GO natjecanja – ukoliko ih ima. Prijavite se na svaki online kup, kvalifikacije i ligu, jer osim što će vam to iskustvo dobro doći, osigurati će te da organizatori vide da ima zaintersiranih timova. Ako nakon toga u vašem tjednom rasporedu ima vremena za dodatna natjecanja, prijavite se na ESL ili CEVO open lige ili zaigrajte dnevne FACEIT kupove.

Što se tiče LAN natjecanja, svako sudjelovanje će donijeti mnoštvo pozitivnih iskustava. Osim kompetitivne strane, druženje s ljudima koje inače samo vidite s druge strane digitalnog nišana je uvijek zabavno. Zbog toga je svim novim timovima najbolje da nastupe na svakom regionalnom LAN natjecanju za koje se uspiju kvalificirati, a budžet im dopušta.

Objavio Zvonimir "Professeur" Burazin

Admin i Newswritter na www.counterstrike-hr.com, caster i podcaster na www.twitch.tv/cshr_tv.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *