Nakon što ste prošli prvi dio našeg tutoriala i složili ekipu, slijedi naporan dio – vježbanje i pokušavanje napredovanja. Vježbanje i napredovanje možemo podijeliti na dva dijela – timsko i individualno. Sada obrađujemo individualno, a u sljedećem članku ćemo pisati o timskom vježbanju.

Counter Strike Group A kako se natjecati


Kao u svakom timskom sportu, napredovati kao tim može se jedino ako svatko individualno drži do svog osobnog napretka. Individualno vježbanje smo podijelili na četiri dijela, a za početak onaj najbitniji: Aim! .

1. Aim je bitan, tu se svi slažemo

Dosta je očito da je ciljanje glava i davanje headshota vrlo bitno u Counter-Strikeu. Stoga je bitno vježbati aim, a jedan idealan način za to ne postoji – ili barem još nije pronađen. Mnogi profesionalci i poluprofesionalci su davali svoje savjete kako vježbati aim, no to na kraju najviše ovisi o osobnim preferencama. Većina tih savjeta se sastoji od igranja ove mape, ove mape te igranja aim deathmatch i headshot only servera.

Vježbanje i natjecanje CS:GO
Aim_training_csgo 2 je odlična mapa za vježbanje ciljanja

S obzirom da je tema aim treninga u CS:GO-u jako široka njoj ćemo u dogledno vrijeme posvetiti cijeli članak, no za sada je bitno zapamtiti da aim treba trenirati konstantno, ali ne pretjerivati. Igranje više od dva sata deathmatcha će vjerojatno biti kontraproduktivno zbog zamora repetitivnim akcijama. To je to kada je u pitanju aim, idemo se dalje pozabaviti s granatama:

2. Korištenje smoke i flash granata

Ovisno o ulozi u timu, svaki igrač treba znati kako točno i konzistentno baciti određeni broj granata. No ono što je sigurno je da više znanja o granatama ne može odmoći već samo daje vama kao igraču veću vrijednost. Jedan određeni smoke ili flash u CS-u može okrenuti rundu koja će onda resetirati ekonomiju suparničkog tima. Stoga učenje određenih granata i ponavljanje onih koji već znate nikad nije na odmet. Na youtubeu ima mnoštvo videa s instrukcijama, a subreddit /r/CSGO_NadeTactics/ je odlično mjesto za malo nepoznatije stvari. Itekako korisno za znat i svakako imate naše preporuke za uvježbavanje istih. A nakon što sredite i aim i korištenje granata, idemo na kretanje:

3. Individualni demo review

Izrazito nepopularan način napredovanje u Counter-Strikeu je gledanje vlastitih demoa, a najviše iz razloga što je dosta vremenski zahtjevno i kako mnogi kažu: dosadno. Čak i oni koji gledaju svoje demoe često gledaju iste na krivi način, prateći runde u kojima su odigrali dobro, napravili ace ili dali dobar headshot umjesto da se fokusiraju na greške. Mnogi igrači misle da je razlog njihove loše igre u tome što imaju loš aim – no zapravo je uzrok njihove smrti u određenoj rundi bio u lošem postavljanju ili rotaciji. Pri gledanju vlastitih demoa treba se najviše fokusirati na pozicioniranje i rotacije, a ne na aim. Jeste li stajali na pravom mjestu? Jeste li bili prepasivni ili preagresivni? Jeste li rotirali na vrijeme kada ste dobili informaciju? Jeste li mogli pomoći suigraču s flashom ili smokeom? To su ključne stvari koje treba pratiti pri gledanju demoa. Pri gledanju demoa treba imati na umu da čak i ako odradite sve kako treba i stojite u superiornoj poziciji možete izgubiti duel i rundu, no to ne znači da ste nužno napravili išta loše.

Vježbanje i natjecanje CS:GO
Upisivanjem ‘demoui’ u konzolu otvoriti će se meni za pregledavanje demo snimki

Također, dobra ideja je gledati demoe profesionalnih igrača koji igraju istu poziciju kao i vi – možete lako naučiti jedan ili dva mala trika poput zanimljivog popflasha, te vidjeti kako se on pozicionira u određenim situacijama. Demoe profesionalnih timova možete naći na HLTV.org

4. Smirenost i komunikacija također igra veliku ulogu

Za razliku od ostalih kategorija, ova kategorija nije samo vezana za CS, već za život općenito. Smirenost u napetim situacija i kratka i jasna komunikacija su ključne za timsku igru i jedan su od aspekata koji dosta često uzrokuje izbacivanje pojedinog igrača iz tima. Ukoliko svaki put kada netko pogriješi (ili vi mislite da je on pogriješio) vi reagirate s vikanjem na teamspeaku, a svaki put kada umrete prvo kmečite kako je igra pokvarena umjesto da date informaciju “trojica na B” nemojte očekivati da će vas suigrači dugo trpiti. Sekunda ili dvije prije dana informacija može značiti puno u igri u kojoj je bomb timer 35 sekundi. Kominikacija nije nešto što se može vježbati jednostavno kao aim, no treba se truditi i biti svjestan da javnim iskazivanjem negativnosti tu lošu energiju samo prenosimo na svoje suigrače.


Individualno napredovanje je dug i naporan put

No bez rada i truda nema ni uspjeha u ničemu, pa tako ni u Counter-Strikeu. Riječima legendarnog Fatal1tya: “Practice, practice, practice, practice!“.

Objavio Zvonimir "Professeur" Burazin

Admin i Newswritter na www.counterstrike-hr.com, caster i podcaster na www.twitch.tv/cshr_tv.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *