Uz serijal Fallout proveo sam nekoliko stotina sati, još od prvog naslova mi je cijeli koncept postapokaliptičnog svijeta s raznim mutantima i slaganjem oružja bio zanimljiv, a po visokim ocjenama koje serijal za sobom nosi, vjerujem da je Fallout i mnogim drugima potratio brojne dane godišnjeg i razne praznike. Ono što je najbolje, nije mi žao svih tih uloženih sati, uvijek sam tokom i na kraju svake igre imao onaj “dobar stari osjećaj” gdje znate da igrate remek djelo gamerske industrije – sve do danas. Danas sam obrisao Bethesdin prvi Fallout za mobitele, pod nazivom Fallout Shelter, prokleo cijeli koncept te pitao sam sebe zašto sam zadnjih mjesec dana tratio vrijeme na njega. Sve je započelo s mojim prvim Vaultom koji je nosio broj 563:

Fallout Shelter recenzija


Dobrodošli u Fallout Shelter, molimo kreirajte vaš Vault

Za one koji se do sada nisu imali prilike susresti s igrama ovog serijala, Vault je sklonište – slično onima koje smo na našim prostorima za vrijeme Yuge gradili kao pomahnitali dabrovi, svaka zgrada po jedan – samo što se u Bethesdijinom svijetu odigrala nuklearna katastrofa, gdje spomenuta skloništa služe za suživot i zaštitu brojnih građana, odnosno Dwellera. U prvim igrama serijala Fallout preuzimali ste ulogu običnog Dwellera koji je s vremenom napustio Vault u potrazi za boljim životom, no, u Fallout Shelteru se situacija znatno mijenja, igra vas ubacuje na poziciju Overseera te je cilj ostat u Vaultu, a ne napustit ga. Kao Overseer imate mogućnost primanja i izbacivanja Dwellera iz vašeg skloništa, isto sklonište možete nadograditi s raznim korisnim prostorijama kao i onima za zabavu, poput Lounge i Gym sobe.

Finalni zadatak Fallout Sheltera je održati sve Dwellere zaposlenima i sretnima

Jednostavan koncept koji za sobom nosi brojne micromanagement aspekte, a ono što vam za početak mogu predložit je da se s vašim prvim Vaultom igrate kako vam odgovara, jer kako god okrenete napravit ćete nekoliko početničkih grešaka odmah u startu. Na mom primjeru, svoj prvi Vault sam obrisao u manje od dva dana, shvatit ćete zašto jednom kada započnete igru. Što se prostorija koje su vam na raspolaganju tiče, one su sljedeće:

  • Living Quarters odnosno dnevna soba, ona uvjetuje koliko stanovnika vaš Vault može imat
  • Power Generator kao varijanta elektrane, ona uvjetuje struju unutar vašeg Vaulta
  • Diner odnosno kuhinja, što je Vault bez ćevapa i bureka
  • Water Treatment u ulozi vodovodnog sustava i prikupljanja kišnice
  • Storage Room iliti špajza, za sve gluposti koje dovedete iz vana ili proizvedete unutar Vaulta

U početku, ono što vam mogu predložit je da ne natrpate kat do kata, jer ukoliko se (prokleti) žohari pojave, znatno im je lakše preći s jednog kata na drugi, pošto je sve pospajano. Radije izgradite “prvi blok” sa svim gore spomenutim sobama, zatim ga odvojite jedno dva-tri kata zemljom i napravit “drugi blok”, upravo zbog spomenutih žohara i ostalih beštija. Drugi savjet bi bio da Power Generator stavite u sredinu svakog bloka, a zatim sve ostale prostorije oko njega. U onom trenu kada vam ponestane struje, ona prostorija koja je najdalje od Power Generatora će se prva isključit. To sve, naravno, košta… A od kud vam lova za sve to, pitate se?

Iako je Fallout Shelter micropayment igra, u potpunosti ju možete igrati bez ikakvog uloga. Capse (op.u. valuta unutar igre) dobivate kroz ispunjavanje dnevnih obaveza, dobrim hendlanjem vašeg vaulta i opcijom “Rush”, koja natjera vaše radnike da u što kraćem roku dostave maksimalni broj resursa prostorije u kojoj rade. Također, igra vas svaki dan puni s razno raznim zadatcima, od kojih će neki od vas zahtjevati izgradnju dodatne prostorije, neki da opremite vaše dwellere adekvatnom zaštitom, dok će oni zahtjevniji od vas tražiti ozbiljnije poteze poput opremanja svih 30 stanovnika s po jednim oružjem. Ovisno o težini taska dobijete nagrade, koje variraju od capsova, “specijalnih” dwellera, posebnih armora pa sve do čovjekovog najboljeg prijatelja – psa.

Naravno, sve ovo ne bi bilo moguće da nemate vaše vjerne Dwellere koji si trgaju kičmu da vama stvore što više resursa za daljnji razvoj vašeg Vaulta. Kako povećat broj Dwellera? Imate dvije opcije, prva je ta da “prizovete” dwellere izvan vašeg Vaulta putem Radio stanice, a druga je… Pogađate?

Priča oko rode i jaslica, isprobao sam čak i in-breeding – funkcionira

“Is that a rusty shotgun in my pocket or am I just happy to see you”Fallout Shelter pojmu “razmnožavanje” pridodaje biznis aspekt, gdje jednostavno morate poraditi na brojkama vaših sugrađana. Koncept je jednostavan, ubacite muškog i ženskog Dwellera u dnevnu sobu i pustite ih da obave što se već treba obavit. Neki parovi će odmah skočit na posao, gdje vas mali Dweller čeka već unutar par sati, dok će se neki malo nećkati i prebacivati s jednog partnera na drugog, sve dok ne nađu onog idealnog (valjda). Ono što nisam očekivao je da se bez problema može in-breedat, ne baš direktno brat + sestra, ali sve izvan prvog koljena ide bez problema. Jednostavno sam ostavio skupinu Dwellera u ogromnoj dnevnoj sobi i, pogodite – some magic happened.

Savjet koji bih vam tu mogao ostaviti je da ne utrpavate random ljude u svaku prostoriju, već vaš Vault podijelite na već gore spomenute blokove. Prvo kreirajte prvi blok, njega napunite s dovoljnim brojem ljudi, te zatim krenete raditi drugi blok par metara ispod njega, te zatim njega opet krenete polagano punit ljudima i tako dalje. Svaki blok ima svoj “dnevni boravak” za razmnožavanje, tako da vam se ne može dogodit da od jednom dobijete petoro šmrkavaca s kojima ne znate što radit.

Kad smo već kod šmrkavaca, djeca ne mogu radit, što je sasvim logično, dok trudnice mogu – što nije. Ukoliko se dogodi kakva nesreća, trudnice će prve pobjeći u dnevni boravak, neovisno jeste li im dali oružje ili ne.

Raideri, žohari i razne beštije koje vam otežavaju zadatke

Žohare smo već spomenuli, zatim imamo vatru koja može izbit bilo gdje, ozračene štakore i raznu ekipu koja iz vana želi probit vaš Vault i uzet sve što je vrijedno krađe. Na koji način se od njih zaštiti? Treniranje Dwellera i opremanje istih s oružjem i raznim zaštitnim odjelima, naravno!

Slavko i Mirko Fallout

Prednja vrata možete nadograditi, sve ostale prostorije trebate opremit s oružanim ljudima, a najpametnije što možete napravit je onu najsposobniju i najjaču ekipu postavit blizu ulaza. Ne baš točno u ulaz jer onda ne dobivaju na levelima, nego ih postavite ili u kuhinju odmah pored ulaza ili u neku od ostalih prostorija gdje mogu polagano napredovat. Osim toga, nakon nekog vremena dobit ćete pristup prostorijama koje mogu nadogradit S.P.E.C.I.A.L atribute svakog Dwellera, pa ih tako možete ostavit u teretani preko noći, čisto da se malo napumpaju. Jednom kada ih dovoljno istrenirate, svakako barem jednog pošaljite u Wasteland, makar su opcije van Vaulta škrte, uvijek se da nać nešto kul i rijetko.


Ako je sve tako lijepo i jednostavno, pitate se, kako se dogodilo da sam igru obrisao?

Zamrzio sam cijeli Fallout Shelter u onom trenu kada mi je grupa Deathclawova poremetila sve planove i ujedno pobila više od 80% Dwellera. Ekipa je sam tak proletila kroz duplo nadograđeni ulaz, poubijala mi Mirka i Slavka koji su do tog trena svoj posao odrađivali sasvim solidno, a zatim je slijedio masakr. Ostao sam sa svega desetak dwellera… Jesam li započeo s podizanjem mrtvih nazad među žive? Jesam. Jel me to koštalo sve ušteđene pare? Je. Jel mi se pri tome aktivirao radroach problem u kuhinji? Naravno da je, te ujedno su mi prokleti žohari poubijali ostatak žive ekipe koju sam imao. Obrisao sam igru i poslao sve u… Znate već gdje. Komentari preostalih Dwellera su bili odlični.

Par tjedana kasnije prokužio sam igru

Naravno da me cijela stvar nervirala, igru sam nazad instalirao i krenuo ispočetka, a ubrzo sam shvatio da je zapravo koncept vrlo jednostavan. Trebate prvo par puta spušit cijeli Vault čisto da shvatite koja su sva iznenađenja koje vam igra može ponudit. Slijedi par savjeta:

  • Ne smijete bit prebrzi s breedanjem novih dwellera.
  • Prije nego krenete u izgradnju novih prostorija, maksimalno nadogradite postojeće.
  • Stvorite grupu zaštitara koji će bit na ulazu i pustite ih da redovito treniraju Strenght u teretani zajedno s ostalim S.P.E.C.I.A.L kategorijama. Dok ne treniraju pošaljite ih u kuhinju čisto da dobivaju na levelima.
  • Izgradite vaš vault na taj način da se ne može tako lako s jednog kata na drugi – kako biste svim zvjerčugama i ostalim beštijama zakomplicirali put. Deathclawovi u mom zadnjem potezu su mi probili cijeli vault čisto zato jer su svi katovi bili pristupačni.
  • Svaki Dweller mora imat oružje i armor – gdje dolazimo do šestog savjeta
  • Redovito šaljite vašu najjaču ekipu u Wasteland jer će se vratit s gro pušaka i svačeg nečeg.
  • Zadnje, možda čak i najbitnije… Varajte.

Da, točno to, varajte. Cheat kodovi za Fallout Shelter za sada ne postoje, ali s obzirom da je ovo time based igra, s njom je vrlo lako manipulirati. Jednostavno – stavite sat vašeg uređaja na manualno podešavanje i svakih par minuta ga pogurajte za 10-20 minuta naprijed. Na taj način ćete imat kontrolu nad svim resursima vašeg vaulta, a osim toga se ekipu u teretani može pošteno napumpat u svega nekoliko sati igre. Kako to da jedan gamerski portal preporučuje varanje unutar igre?

Zato što se igra s cheatanjem ne upropasti, dapače, znatno je zabavnija jer se možete konkretnije pozabaviti izgradnjom vašeg ultimativnog vaulta i treniranjem dwellera. Trenutno mi vault ovako izgleda, te uz Mirka2 i Slavka2 čekam napad Deathclawova:

Kao što vidite, u onom trenu kada Raideri ili Deathclawovi ulete u Vault, prvo moraju proć kroz prvi blok koji se sastoji od trenirane grupe Dwellera (teretana i sav ostali sadržaj je odmah na ulazu), nakon što prođu njih dolaze do drugog bloka gdje ih isto čeka slična postava, a ubrzo ću sagradit i treći blok, tako da će cijela priča tad imat smisla… Ili ipak ne? Idemo na zaključak:

Fallout Shelter zahtjeva više vremena i sreće nego iskustva i gameplaya

Fallout Shelter je time based “klikalica”, ponekad će vas zadržat ispred zaslona par minuta, taman kada uđete u tramvaj ili kao WC igra, a ponekad budete proveli više sati uz nju zbog toga što je lako varat, no na kraju dana ne nudi nikakav konkretni Fallout osjećaj niti predstavlja remek djelo mobilne gaming industrije.

Sjećam se kada sam prije koji tjedan dovršio Monument Valley, ta igra mi je ostavila onaj “huh, ovo je bilo dobro” osjećaj, koji dobijete samo onda kada odigrate odličnu igru – što Fallout Shelter nije. Je zabavan i besplatan, no nekako sustav napredovanja i nije baš usmjeren početnicima, te vam ubrzo sati i sati igre mogu past u koš za smeće sa svega jednom grupom Deathclawova, zbog nepostojeće opcije spremanja/Save.

Ne samo to, hrpa dodatnog sadržaja unutar igre ovisi o sreći. Moj prvi Vault koji sam sagradio je odmah nakon par minuta igranja random dobio ful jakog lika zajedno s vučjakom. Drugi Vault, koji je također propao, je imao sreće s Mr. Handy robotima, samo sam njih dobivao s ispunjavanjem dnevnih taskova. Trenutni vault mi je najuspješniji, ali imam ljubimce poput mačke i zlatnog retrivera, a uspješnost Vaulta temelji se isključivo na strpljenju i činjenici da se ne širim pretjerano brzo i da polagano svaku prostoriju nadograđujem uz bildanje Dwellera koji u njoj rade.

Stoga, tražite li jednu od onih igara koje su kul za klikanje po tramvaju ili drugim random mjestima, Fallout Shelter je odličan izbor jer mu jednostavno nema kraja. Za one željne malo više mozganja, bacite pogled na sljedeći članak: Najbolje igre za Android u 2015. godini.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *