Smajl, smajlići, smajlovi, emotikon iliti blentave dvotočke i zagrade – kako god ih zvali, predstavljali su početak stilizirane komunikacije u većini chat soba, kao i raznih sustava za razmjene poruka. Sjetimo se samo starog Iskon chata gdje smo tražili srodne duše tipkajući s debelim proćelavim likovima koji su glumili zgodne i zanimljive djevojke ili pak najavu SMS smrti u modernom svijetu ili MSN messengera koji je među prvima davao mogućnosti kreiranja vlastitih emotikona – zabavi nikad kraja. No, ta su vremena daleko iza nas, a zahvaljujući širokopojasnom internetu, imamo nove trendove – dobrodošli u eru GIF-ova! Te kratke animirane slikice pokorile su internet na više razina, a ako ste se kad zapitali kako napraviti GIF, došli ste na pravo mjesto!


Što je GIF i na što treba obratiti pozornost kod izrade GIF-ova

Graphics Interchange Format, skraćeno GIF, je bitmap format slike predstavljen od strane CompuServera 1987. godine.  Mnogi tvrde da je s obzirom na svoje ograničene mogućnosti i jednostavnost nadživio sam sebe. Primjena GIF-ova je svakodnevna i široka, od reakcija, reklama, scena iz filmova do cinemagrapha. Mi ćemo se ovdje baviti dobrim starim GIF-ovima u najširoj primjeni.

Društvene mreže, forumi, 9gag i razne aplikacije za dopisivanje i slanje poruka omogućile su GIF-ovima pokoravanje interneta.Toliko se uvukao u internet kutke da je riječ GIF proglašena za riječ 2012. godine. Glavna konkurencija mu je bio YOLO, za koji nam je drago što nije pobjedio. Jedan od najvažnijih faktora uspješnosti GIF-ova je mašta internet korisnika koji su uspjeli napraviti GIF za sve moguće situacije. Upravo je to ono najvažnije i kod same izrade GIF-a: odabrati pravu scenu ili reakciju koja će u određenom kontekstu biti duhovita ili zabavna. Sama izrada GIF-a može biti prilično jednostavna, dok postoje i složeniji načini zbog kojih GIF-ovi izgledaju kao prava umjetnost.

Kako napraviti GIF putem web stranica za izradu GIF-ova

Ne trebate biti Photoshop majstor da bi ste izradili svoj vlastiti GIF. Uostalom, da je GIF teško napraviti ne bi bio toliko raširen na internetu. Iako postoje bezbroj stranica i galerija punih s već gotovim GIF-ovima, u roku nekoliko minuta možete napraviti svoj. Web stranice za izradu GIF-ova su prilično jednostavne, prvo odaberete od čega želite napraviti svoj GIF, to možete učiniti sa slikama, Youtube videom, captureom sa svog webcama ili videom kojeg već imate na svom računalu, a zatim posjetite stranicu Make a GIF (tu smo mi koriistili) i samo slijedite upute na njoj. Kako bi vam točno pokazali koliko je jednostavno, napravit ćemo GIF od videa na kojem radimo GIF. Nažalost nije stao baš cijeli u 20 sekundi radi loadinga, ali to je to:

kako napraviti gif

Kako napraviti vlastiti GIF uz pomoć programa GIFCam

GIFCam i Giffing Tool. Jako podsjećaju na Microsoftov Snipping Tool alat, što znači da ćete otvaranjem programa dobiti opciju manipuliranja trenutačnog sadržaja na ekranu. Obzirom da su GIF-ovi animacije, postoji i vremenska varijabla za snimanje željenog sadržaja i to je naočigled prva razlika između te dvije vrste alata.

1. Odabir videa

Prvo i osnovno što vam treba jest video! Do njega dolazite na više načina – ako se radi o igri, preuzmite Open Broadcaster Software ako želite besplatan softver ili Fraps ako želite licencirani. Ako se radi o filmu, seriji ili kakvom drugom video zapisu poput videa s YouTube-a, video već imate i možete se baciti na GIFCam.

2. Kako napraviti GIF pomoću GIFcama

Nakon što skinete alat sa službene stranice, nije ga potrebno instaliravati, samo pokrenete .exe datoteku. Iskočiti će vam prozor preko kojeg mozete snimati ono što želite staviti u GIF. Sve što trebate napraviti je sadržaj koji želite snimiti smjestiti unutar granica snimača i pritisnuti tipk REC, nakon što ste snimi što ste htjeli pritisnete Stop i Save. Samim time ste spremili GIF datoteku na željeno mjesto. Na službenim stranicama alata postoje i detaljnije instrukcije za korištenje, no ne pamtimo bolje izvedeno sučelje za tako jednostavan a funkcionalan rad.

3. Opcionalna dorada u VLC-u

Sada slijedi proces dorađivanja novonastalog GIF-a, što je naravno opcionalno. Vjerojatno ste čuli za VLC, možda ga i koristite, ali postoji šansa da niste znali da su u njemu integrirane i opcije za doradu video datoteka u koju spada i GIF. Ako vam je bitan vremenski redoslijed događaja u GIF-u ili ukupno vrijeme trajanja, možete odrezati viškove umjesto da idete snimati nanovo što može biti problem u slučaju da je sadržaj išao uživo. Što se broja sličica u sekundi tiče, slobodno se pozdravite sa standardnih 60 FPS-a, takav GIF bi jednostavno bio prevelik i to ne samo za naše brzine interneta. 10 FPS-a će biti sasvim u redu za simboličan GIF.

Spremite sve promjene u VLC-u i provjerite GIF datoteku. Možete ju učitati i u vašem internetskom pregledniku poput Google Chromea pri čemu ćete vidjeti postoje li određeni problemi s datotekom poput trganja, aljkavih boja i slično. Kada ste sve doradili po želji, teoretski ste spremni za dijeljenje vašeg novog uratka diljem interneta, no ako ste baš ekstra pedantni ubacite ga u GIFCamov ugrađeni uređivač, u kojemu se većina opcija nalazi unutar kontekstualnog izbornika do kojeg dođete pritiskom desne tipke miša.

1

Dodatno odrezivanje može smanjiti konačnu veličinu GIF-a, što je uvijek poželjno, ali možete još i reducirati boje na 256 bitnu karakteristiku, što ima i prednosti i mana. Očita prednost je značajno smanjena veličina datoteke, no 256 boja ni u kojem slučaju neće izgledati prekrasno, ali za određenu tematiku definitivno može proći.


Nije sve u FPS-ovima, ima nešto i u prijelazima

kako napraviti animirani GIFJedan od boljih načina završavanja izrade GIF-a je svakako što bezbolniji prijelaz sa zadnjeg framea na prvi kako bi bi GIF izgledao kao beskrajna animacija, što možemo vidjeti u sljedećem GIF-u Deadpoola. To je najjednostavnije postići tako da dobro planirate koju scenu ili pokret želite pretvoriti u GIF.u protivnom je potrebno koristiti naprednije trikove ili nesto kao auto-looping software. Na kraju očito trebate svoj GIF negdje i podignuti, gdje preporučujemo stranice IMGur kao standardni servis za dizanje slika i GIF animacija ili Gfycat koji nudi nešto napredniju opciju konverzije vašeg GIF-a u lakši i noviji HTML5 format.


Teže je naći dobru ideju za GIF, nego ga napraviti

Bilo da radite GIF-ove samo za svoje društvo ili želite konkurirati najboljim GIF-ovima na internetu njihova izrada vam više ne može biti izlika. Redakcija portala je zaključila da ako je GIF vama smješan ne mora značiti da će biti i drugima, međutim u nekim GIF-ovima smo posebno uživali. Hvala svim kreatorima GIF-ova Emme Watson, bez ovog ispod, ne bi bilo ni teksta…

napravi gif

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *