Zaboravite na tren izbjeglice, novog izbornika repke, politiku i sve ostale aktualne probleme u našoj državi. Oni koji još nisu svjesni moći i važnosti interneta jučer su mogli vidjeti što se dogodi kad glavni operater bude izbačen iz igre. Opći kaos.

T com hakerski napad

Svi oni kojima poslovanje ovisi o internetu, a takvih je u današnje vrijeme velika većina, jučer su vjerojatno proklinjali Telekom i tehnologiju. Uz poslovne korisnike, ni privatni korisnici nisu bili pošteđeni muke. S obzirom da HT u Hrvatskoj ima preko 60% korisnika u fiksnoj mreži i preko 40% korisnika u mobilnoj mreži, jasno je da većina građana RH nije mogla normalno obavljati pozive, spojiti se na internet, ili kupiti kruh i mlijeko u lokalnom dućanu.

Uz sve to, nije radila burza, nisu radili bankomati, POS terminali…

Rračuni nisu mogli biti fiskalizirani, nisu se mogle dobiti Hitne službe, taksisti nisu mogli normalno obavljati svoj posao, ljekarne nisu mogle pristupiti receptima i uputnicama a hrvatski računalni sustav na carini nije radio pa je teretni promet bio obustavljen na granici s BiH. Ukratko, hrvatski telekomunikacijski sustav je bio u kolapsu do te mjere da je većina državnih i privatnih firmi imala probleme u poslovanju. I tko će odgovarati za ovo ili nadoknaditi nastalu financijsku štetu?

Hakerski napad ili obični kvar?

Po medijima se povlači kako je za napad kriva hakerska grupa KuNaNeT, iako iz HT-a u službenoj objavi na Facebooku ne spominju hakere, DDoS ni bilo kakve napade već samo “poteškoće”. Ako pogledate Twitter profil dotične skupine, možete vidjeti nekoliko objava vezanih uz Telekom.

Dotična hakerska skupina najavila je da su sljedeći na redu Vipnet i Bnet, a iz prošlih objava vidi se da im je najčešća meta iz nekog razloga bio CARNet. Upravo zato smo odlučili poslati mail CARNet timu da vidimo što oni imaju za reći o KuNaNeT i svojim prijašnjim iskustvima s njima. Trenutno čekamo odgovor pa ćemo članak ažurirati kada ga dobijemo. Krivnju je, osim KuNaNeTa, preuzeo i “Narodnooslobodilački front”, točnije, njegova “Cyber sekcija”. I u jednom i u drugom slučaju, čini se da je riječ samo o pokušaju skretanja pažnje, pa DDoS napad u ovom slučaju vjerojatno nije uzročnik problema. No iako stručnjaci i HT odbacuju mogućnost DDoS napada navodeći da je to nemoguće i da je za postizanje DDoS-a od 50Gbps potrebna ogromna količina resursa, prisjetimo se početka ove godine gdje je na isti taj Telekom izvršen stvarni DDoS napad koji je uzrokovao slične probleme, uz nedostupnost usluga i mreže. Bio ovo hakerski napad ili tek problem do samoga HT-a, jedno je očito; infrastruktura se godinama zapostavlja i vrlo je ranjiva, a u konačnici najviše pate krajnji korisnici koji za svoj novac ne dobivaju prikladnu uslugu ni podršku.

Kakve puške i bombe… Samo internet

Koliko internet doprinosi razvoju čovječanstva i civilizacije, toliko postoji opasnost od njegove zloupotrebe. Zapravo, iz jučerašnjeg primjera mogli smo vidjeti da se jedna manja država vrlo lako baci na koljena jednostavnom blokadom telekomunikacijske mreže. Naravno, da je infrastruktura bolja te da HT-ovi stručnjaci zapravo rade posao za koji su plaćeni, cijela situacija mogla se izbjeći bez većih posljedica. Nažalost, sigurni smo da se iz ovog primjera apsolutno ništa nije naučilo i da će se dalje opet nastaviti po starome – opet do prve prilike. Što je točno uzrok problema manje je bitno u cijeloj priči.

Upravo smo svima pokazali da nam država ne može funkcionirati normalno ako interneta nestane na par sati.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *