Velika većina korisnika ne zamara se pretjerano s potrošnjom svojeg računala, pogotovo u današnje vrijeme gdje su ista sve efikasnija, pa tako sve manje i manje troše. Naravno, ima nas onih koji volimo otići malo dublje u materiju slične tematike, a upravo zbog toga smo se danas i okupili kako bi vam otkrili načine i različite metode s kojim se bez problema može saznati točna (ili barem približna) ukupna potrošnja računala i njegovih individualnih komponenti.

Kako izmjeriti potrošnju računala “od oka”

Potpuno besplatna, ali ujedno i najprimitivnija i najnepreciznija metoda mjerenje potrošnje može se odraditi putem posebne aplikacije. Bilo da je riječ o onoj koju možete instalirati na računalo, poput Microsoftovog Joulemetera ili kakvog web-based programa poput Power Supply Calculatora, rezultati izračuna će biti prilično slični. Problem kod ovakvih aplikacija, odnosno ono što ih čini (ne)točnim u vrlo grubim brojkama, jest to što su prezentirane kroz vrlo fiksan scenarij koji upotrebljava uglavnom maksimalne vrijednosti potrošnje pojedinačnih komponenti koje čine računalo. Ako ništa drugo s ovim ćete zapravo dobiti worst case scenario potrošnje za vašu konfiguraciju, dok u praksi zapravo možete očekivati 10-20% manju potrošnju pod punim opterećenjem (load) prilikom igranja igara, a pogotovo ako je riječ o stanju mirovanja (idle).

Mjerenje potrošnje računala “na izvoru”

Potrošnja računalaDefinitivno jedna od jednostavnijih i vrlo točnih metoda mjerenja potrošnje računala jest korištenje tzv. “mjerača snage” (power meter) koji dolazi u obliku uređaja koji se stavlja u zidnu utičnicu. Taj isti uređaj na sebi ima svoju utičnicu u koju potom onda spajate svoje računalo, odnosno da budemo precizniji – napajanje računala. Odmah od tog istog trenutka spajanja biti će u mogućnosti “u živo” pratiti potrošnju cijelog računala, a svaki trenutak bilježi i prikazuje. S njime ćete ujedno moći i pratiti ukupnu potrošnju kroz zadano vrijeme (tjedna/mjesečna/godišnja potrošnja), dok će vam pojedini modeli moći izračunati i cijenu te utrošene energije. Neki od takvih najpopularnijih modela su svakako Kill-A-Watt i Voltcraft Energy Checker 3000, a dok je uz pomoć drugih moguće čak pratiti potrošnju putem mobilne aplikacije.

The Ultimate Guide To USB Portable Monitors in 2018 I Siemens 7MF4033 PDF Manual Download I Gigaset A116 PDF Manual Download

Doba digitalnih napajanja

Treći i uvjetno najnoviji način mjerenja potrošnje vašeg računala možete odraditi ukoliko posjeduje ili planirate kupiti kakav moderniji tip digitalnog napajanja poput Corsair HXi, odnosno Corsair AXi serije ili Enermaxove DigiFanless serije. Zahvaljujući svojoj digitalnoj arhitekturi i sklopovlju, ovakav tip napajanja ima izuzetno preciznu kontrolu unutarnjih komponenti napajanja. Zbog toga su proizvođači u mogućnosti ugraditi poseban modul za nadziranje parametara napajanja koji se putem USB sučelja spaja direktno na računalo. Uz pomoć takvog tipa napajanja i uz pomoć priloženog softvera koji dolazi s takvim napajanjima (npr. Corsair Link za Corsairova napajanja) možete točno pratiti napone na pojedinim naponskim vodovima (12V, 5V, 3,3V), ali i vrlo precizno izmjeriti ukupnu potrošnju računala u zadnji Watt.

Ovakav način mjerenja potrošnje definitivno predstavlja najskuplju vrstu ovog “sporta”, pogotovo u usporedbi s prethodna dva, jer ovakva napajanja nisu jeftina te spadaju u kategoriju samog vrha ponude. Mogućnost mjerenja potrošnje kod ovakvog tipa napajanja zapravo više dođe kao nusprodukt i dodatan feature kod korisnika koji žele i kupuju ovakvo kvalitetno napajanje, prvenstveno radi svoje snage i visoke efikasnosti, a ne zato što može mjeriti potrošnju.

I to je više-manje to što se tiče mjerenja potrošnje vašeg računala, nadamo se da smo vam otkrili par novih gadgeta i pomogli pri rješavanju problema, a ukoliko imate bilokakvih pitanja slobodno nam javite!

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *