Dva puta godišnje, na tjedan dana stranica najgledanijih kanal na Twitch.tvu dobije svog redovitog gosta, uz League of Legends, Counter-Strike: Global Offensive, Hearthstone i Dota 2, pojavi se nešto drugačije. Pikselizirani platformeri, neke od najpoznatjiih franšiza na svim plaftormama, ekipa na kauču i odlična zabava, zasjednu na mjesto najgledanijeg sadržaja na Twitch.tvu i sve to u humanitarne svrhe. Games Done Quick ime je eventa koji je za to zaslužan, tokom sedam dana volonteri, točnije speedrunneri, pokušavaju završiti igru u što kraćem roku. Od Zelde do Tony Hawka, preko Bioshocka i Super Maria, sve do Pokemona i Diabla. Igre s kojima smo se mi mučili tjednima oni završavaju u sat ili dva. Njihovo zimsko izdanje prikupilo je nevjerojatnih 1,2 milijuna dolara, a u nedjelju je počelo i ljetno izdanje.


Games Done Quick je doista poseban događaj

Kada prvi put počnete gledati Games Done Quick, vrlo brzo vas povuče i želite saznati više. Ekipa sjedi na kauču, igra se Mario Kart: Double Dash, igrač priča o trikovima kojima će uštedjeti pokoji frame kako bi brže završio igru, potom se javlja muški/žeski glas i čita kako je netko anoniman donirao 900$ uz poruku, kako je baš to njegova omiljena igra iz djetinjstva i “Kill the animals”. Nije da sam baš u speedrunning svijetu, ali to mi nema baš nekakvog smisla, kakve životinje? Kako se vi ne bi susretali s takvim problemima, mi ćemo vas za to pripremiti.

Games Done Quick u siječnju i srpnju organiziraju event koji traje sedam dana i popraćen je non-stop streamom. Sve donacije prikupljenje tokom tih sedam dana idu u humanitarne svrhe. Ove godine sva prikupljena sredstva će se donirati međunarodnoj humanitarnoj organizaciji Liječnici bez granica. Igrači, koji se bave gamingom na malo drugačiji način, na streamu igraju nepreglednu listu igara i završavaju je u rekordnom roku ili se pak natječu međusobno tko će prije završiti igru. Speedrunning je jedan od načina koji starijim naslovima daje novi život i vraća ih iz zaborava, pogotovo u svijetu gdje AAA naslovi industrije izlaze kao na traci. Gledatelji također mogu utjecati na igre, putem donacija. Tako ukoliko igra ima dva moguća završetka vi možete uz donaciju birati na koji način želite da igrač završi igru, tu se pojavljuju i te jadne životinje koje smo ranije naveli.

Redovito se na Games Done Quick eventima sruši neki rekord ili imamo priliku vidjeti nešto što dosad nismo nigdje vidjeli. Kao što je situacija kada dva igrača na istom kontroleru igraju Super Metroid i to rade bolje nego mi sa svoje dvije ruke. Sad kada smo već spomenuli Super Metroid, “kill/save the animals” se odnosi na kraj igre, gdje imate priliku spasiti životinje koje su vam pomogle kroz igru, međutim kako se radi u speedrunu svaka sekunda je bitna, a spašavanje životinja traje 20-30 sekundi, gledatelji cijeli event glasaju treba li ih spasiti ili ne. U nastavku vam donosimo nekoliko korisnih linkova pomoću kojih ćete se bolje pripremiti za sam event.

Raspored – ovdje možete pronaći koje će se igre kada igrati i koji će igrač to odraditi

Speed Demos Archives – ovdje se nalazi lista odigranih igara i vremena u kojima su završene (Mass Effect – 1:40:05, Pokemon FireRed/LeafGreen za GBA – 2:49:09, su samo neke)

SGDQ stream – službeni stream Games Done Quick na kojem se prenose svi njihovi eventi


Zabavan i posve drugačiji event

Summer Games Done Quick se zasta ističe od drugih gaming evenata, nije rijetka situacija da popularni streameri sudjeluju u dobrotvornim akcijama prikupljanja sredstva, ali SGDQ to radi na drugačiji način. Dobar dio gledatelja se vrlo lako zaljubi u event, gleda ga s prijateljima ili rodbinom, pripremaju se, čekaju ga, to mu daje poseban osjećaj. Čak i kancerogeni Twitch chat nadilazi svoju narav, za što su primarno zaslužni organizatori i vodetlji koji su okrenuti pozitivi. Spoj legendarnih naslova, kvalitetnog cilja i zanimljive izvedbe je dobitna kombinacija koja i nas često natjera da zagasimo Overwatch, CS:GO ili što već igramo, uzmemo neke grickalice, upalimo stream i bar na koji sat odlutamo nazad u to bezbrižno djetinjstvo. Svoje budžet za nove igre za ovaj mjesec donirali smo u humanitarne svrhe. Probajte i vi, osjećaj je odličan.

Objavio Luka "level" Marušić

eSports enthusiast

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *