Svi mi ponekad izgubimo živce igrajući igre, pogotovo kada se radi o multiplayer igrama. Fascinantan osjećaj koji vas obuzme kada vaš suigrač baci dobiveni game lakše nego Sandra Perković disk, nekome u našoj prekrasnoj domovini pukne internet konekcija, iako ih plaćamo kao suho zlato ili računalo starije od Mojsija odluči da više ne želi raditi. Sve je to rok službe i čar gaminga, međutim, stvari nekad odu predaleko. Tako je Stephen Cebula izgubio živce preko nekoliko puta, igrajući Heroes of the Storm, Blizzardovu besplatnu MOBA igru, te nakon vrijeđanja suigrača dobio zabranu pisanja u igri. Ne samo da ga to nije spriječilo, već se okomio na Blizzardove zaposlenike. Stephen je iz Kalifornije, a u Kaliforniji se nalazi i jedno Blizzardovo sjedište, što nikako ne sluti na dobro.


Heroes of the Storm je dokaz da igra nije važna

Od većine online multiplayer igara, Heroes of the Storm je jedna od manje zagađenih toksičnošću i bjesomučnim natipkavanjem u chatu, ali to je samo dokaz kako nije bitno o kojoj se igri radi, već je sve na igraču. Bezbroj afera je krivilo igre za masakre po SAD-u, skakanju sa zgrade i pitaj boga za što sve ne. Jer osoba nije mogla dobiti takvu ideju kad je gledala film, čitala knjigu ili koristila neki drugi izvor informacija. U takvim slučajevima, kao i kod Stephena, igra je samo katalizator.

Nakon zabrane pisanja u igri, Stephen je na svom Facebook profilu objavio prijeteću objavu, koja nije prošla nezapaženo. U objavi je spomenuo kako je i on iz Kalifornije baš kao i Blizzardovo sjedište, spomenuo je kalašnjikov i kako bi bila šteta da se nešto dogodi, nedugo nakon objave, poslao je i poruku Blizzardu preko njihove Facebook stranice. Ono što slijedi više priliči američkim akcijskim filmovima, tako je policija preko njegove IP adrese, uz pomoć njegovog pružatelja telekomunikacijskih usluga, došla do adrese, gdje su mu preslušavali telefonske pozive, nadzirali ga i promatrali. Kada su dobili nalog za pretres kuće, ušli su unutra, uzeli izjavu, pretržalil kući i uhapsili Stephena. Cijelu stvar dodatno pogoršava trenutna situacija na globalnoj razini, niska tolerancija na prijetnje i sumnje na terorizam. Stephen je izjavio kako je slao uvredljive poruke drugim igračima, uglavnom neprimjerenog sadržaja i da je prijetio Blizzardovim zaposlenicima kako bi ih zastrašio. Sada Stephen čeka suđenje, a ako mu presude, mogao bi dobiti do 5 godina zatvora ili 250,000$ kazne.


Jedan korak predaleko je korak bliže rigorozne kazne

Stephen Cebula očigledno ima većih problema, prijetiti javno Blizzardu s kalašom nije zafrkacija, što ga je i dovelo u trenutnu situaciju, ali velika fama se stvara oko međusobnih odnosa igrača u multiplayer igrama poput Heroes of the Storm, je li “GG EZ” toksično, što je nečija mama kriva za skill svog djeteta u igri, kakve veze ima to što je netko iz Poljske. Uvrede na osobnoj, nacionalnoj, rasnoj ili bilo kojoj drugoj osnovi su za svaku osudu, međutim trash talk i provociranje protivnika dio su igre. Idra i MC su to radili u StarCraftu, DoubleLift u League of Legendsu, a arogancija Fnatic CS:GO tima je nadaleko poznata. Ovo su samo neki od bezbroj primjera, to je dio igre. Zato, sljedeći put kad vas netko isprovocira u igri, duboko udahnite nekoliko puta, nasmijite se i peglajte dalje, nemojte biti podložni tuđim provokacijama jer vam to neće pospješiti šanse za pobjedu. Što se Blizzarda tiče, često se i njih sjetimo, Sudden Death u Overwatchu, Warlords of Draenor ekspanzija, Yogg-Saron u Hearthstoneu, izgleda da i oni vole malo provocirati.

Objavio Luka "level" Marušić

eSports enthusiast

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *