Ako ste mislili da se mečevi namještaju samo u 15. ligi, prevarili ste se. Kako se esports povećava i u ulozi je sve više i više novca, bilo je samo pitanje vremena kad će neki poznatiji timovi biti kažnjeni za namještanje mečeva u video igri, a Counter Strike: Global Offensive timovi iBUYPOWER and NetcodeGuides.com su spremno odgovorili na njega. No unatoč tome što su njihovi banovi bili navedeni kao trajni, ESL je ipak odlučio dozvoliti igračima natrag na polje nakon nešto od više dvije godine.


Evo ti 100 eura, pustit ćeš da ti Matković zabije gol u drugom

Zamislite si na trenutak ovaj scenarij. Igrate za profesionalni CS:GO team, i život nije lak. Dobro, možda vas plaćaju da igrate igre, no ipak se tu da zaraditi još nešto. Odgovor se čini jednostavan: ti i dečki se dogovorite s drugim timom da jedni od vas neće nositi kacige, i za otprilike sat vremena ste svi malo bolje plaćeni. Naposlijetku, nije da će spori ESL-ovci i Valveovci znati o čemu se radi sve dok metci lete, zar ne?

Bio je to solidan plan, no tko je mogao znati da su se ove organizacije oštro namjerile na ovakvo varanje? I tako su iBUYPOWER i NetcodeGuides.com bili uhvaćeni na djelu početkom 2015., te je Valve svakog od igrača nakon istrage nagradio s trajnim banom, što je bila odluka koju su poduprli ESL i ESEA, skraćeno za Esports Entertainment Association. Tako je, dečki i cure – napokon smo došli do toga da imamo istrage u esportu.

Znamo da su bili zločesti, no volimo ih gledati kako igraju. Može unban?

Činilo se kao da su članovi ovih timova ispalili zadnji metak kao profesionalni igrači, no onda se community oglasio. Stotine komentara koji zahtijevaju slobodu za zločeste namještaljke su, nakon izvjesnog vremena, uvjerili ESL kako namještanje igri možda ipak nije tako velika stvar.

Što kaže službeni komentar? ESL navodi kako, unatoč tome što smatraju varanje i namještanje jednako lošim zločinima u igrama, olakotna okolnost je ta kako pravila oko namještanja nisu bila jasno definirana kad se ban dogodio. Dakako, odziv CS:GO communitya je svakako pomogao, i nema sumnje da bi dotični igrači još uvijek bili osuđeni na pubstompanje i korištenje magnetiziranih kuglica u ruletu da se gledaoci nisu oglasili.

Zanimljivo je da ova odluka ne utječe samo na ova dva tima, već i na sve druge timove koji su dobili trajni ban za namještanje prije 15. veljače 2015. I dok ESL podsjeća kako je namještanje u esportsu ozbiljan zločin, svi timovi s ovakvim banom će se moći vratiti profesionalnom igranju od kolovoza.

Što smo naučili iz ove farse? Ulijeva optimizam to što ESL, Valve i ostale organizacije shvaćaju esports dovoljno ozbiljno da pokrenu istragu kao da se radi o prvoligaškoj organizaciji. No lekcija koju ćemo još duže zapamtiti je ona očita – nije bitno što su igrači napravili dok god imaju backing fanova. Očito je da ESL nije htio otuđiti veći dio communitya, no valja se zapitati hoće li se ovakvo ophođenje prenijeti na još gore zločine poput varanja ili, u slučaju stvarno bezobzirnih igrača, esports dopinga, što god on bio.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *