Ako ste i dalje mišljenja da se dobra pucačina ne može pronaći na vašem Android mobitelu i tabletu, onda se debelo varate. U suradnji s portalom Droid.hr napravili smo popis od osam odličnih igara, od kojih su neke čak i besplatne. Imamo nekoliko poznatijih franšiza poput Call of Duty, no tu je i nekoliko zanimljivih iznenađenja poput Sine Mora, bacite pogled u nastavku!


World of Tanks Blitz (Free)

world of tanks blitz

Najbolja stvar u vezi World of Tanks Blitz jesu mape koje su vrhunski optimizirane i nikada se nećete osjećati zarobljeno ili izloženo. Naravno, uz znanje povučeno iz World of Tanks serijala na PC-u kvaliteta nas i ne čudi, što je za očekivati uz veliku reputaciju koju ovaj serijal ima iza sebe. Cilj ove 7 vs 7 igre jest eliminirati sve neprijateljske tenkove ili zadržati centralnu poziciju duže od 100 sekundi. Ako ste taktički naklonjeni, ova igra će vas oduševiti, ne postoji ništa bolje od nadmudrivanja protivnika mamcima dok se pomalo postavljate iza neprijateljskih linija i u par brzih rafala ostvarite pobjedu. Ovo je jedna od rijetkih igara gdje je F2P model izveden vrlo povoljno za igrače, u smislu da ćete prvih nekoliko tenkova brzo otključati, dok se drugi otključavaju laganim i dugotrajnim grindanjem, što uz igru koja pruža ovoliko zabave definitivno nije problem.

Brothers in Arms 3 (Free)

brothers in arms

Linearnost je sastavni dio Brother sin Arms serijala na mobitelima, što i nije loša stvar obzirom na nisku upravljivost putem ekrana osjetljivog na dodir, no težnja za što većim stupnjem interaktivnosti izvedene na pravi način je sigurno poželjna. U Brothers in Arms 3 dobit ćete upravo to – viši stupanj interaktivnosti uz i dalje vrlo linearne i skriptirane razine koji su obilježili i prethodna dva nastavka. Sada možete odabrati mjesto gdje ćete se sakriti ili koje ćete neprijatelje prvo eliminirati, što definitivno dodaje dubine igri. Grafički gledano, igra izgleda izvrsno i ono bitnije vrti se jako dobro i na prosječnim uređajima. Zamjerku upućujemo na F2P model, gdje su IAP metode podosta jeftine i igra će vam često bacati notifikacije da morate nadograditi oružje inače nema šanse da prođete iduću misiju – što je često i slučaj nažalost. No, ako nemate ništa protiv plaćanja unutar igre, vjerujemo da ćete u Brothers in Arms 3 maksimalno uživati.

Portal ($9.99)

portal

Teško je zaboraviti zvuk udaranja vilice od stol nakon predstavljanja Portala na PC-u te osnovne mehanike igre koja se vrti oko kreiranja portala kroz koje možete sami prolaziti. Pokazalo se da je to jedna od najvećih inovacija u svijetu igara ove generacije, čemu je dokaz popularnost prvog i drugog nastavka ovog serijala. Od nedavno možete zaigrati Portal i na Androidu, no ne bez nVidia Shield kontrolera, što je očito poveći problem, no apsolutno razumljiv preduvjet. Svi smo već svjesni da ekran osjetljiv na dodir nije idealna platforma za kontrolu, pogotovo u igrama koje se temelje na točnom tajmingu i visokim stupnjem potrebne preciznosti kao što je to slučaj s Portalom. Ako već niste upoznati s mehanikom Portala, u rukama držite tzv. portal gun koji otvara plavi i narančasti portal na specifičnoj površini (ne možete ih otvoriti bilo gdje) te praktički otvorite novu vezu u prostoru između ta dva portala, poput vrata. Radi se o igri gdje ćete dosta razmišljati, pogotovo u kasnijim razinama, gdje Valve pokazuje svu svoju vještinu dizajniranja mapa i generalno igara.

Modern Combat 5: Blackout (Free)

modern combat

Ljubitelj ste Battlefielda ili Call of Dutya i želite pucati i kad niste na računalu? Modern Combat 5 predstavlja vrhunac FPS igara na Androidu te se ne trudi biti nešto više od jednostavne i brutalne akcije. S očitom inspiracijom u Battlefieldu i Call of Dutyu, igra vas baca u ulogu vojnika u top formi koji barata s velikim rasponom oružja. Razine se razlikuju i temelje upravo na odabiru oružja te su tu sekvence iskakanja iz helikoptera za brzu akciju, situacije gdje morate snajperom eliminirati metu iz daljine, a i vozila s naoružanjem nisu isključena iz ove formule. Sve u svemu, radi se o vrlo zabavnoj igri koja je dovoljno otupljena da bude igriva na malim ekranima, no i dalje dovoljno profinjena da privuče poglede i vas natrag na igranje.

EPOCH.2 ($3.99)

epoch 2

EPOCH.2 je vrlo specifična igra iz više razloga – prvo i ono najbitnije, kontrole su u potpunosti prilagođene mobitelima, što znači da neće postojati trenutak kada ćete poželjeti imati fizički kontroler, što je čest slučaj sa igrama za prijenosne platforme. Naime, sve se temelji na vašim gestama odnosno swipeanjem prstom po ekranu za odrađivanje točno određene akcije. Borba se temelji na duck&cover sustavu, čime se cijela stvar lijepo zaokružila te se vaša uspješnost mjeri pravilnim tajmingom. Vi odlučujete kada se (i gdje) izmičete iz zaklona kako biste eliminirali sve neprijatelje na ekranu koji dolaze u fazama. Između tih faza imat ćete par trenutaka za predah, što je dobro obzirom da akcija brzo postane frenetična. Grafički je posao odrađen vrhunski, svi efekti su na nivou, kao i animacije vašeg robotskog protagonista koji je u prvotnom dizajnu možda zamišljen kao gimnastičarski robot. EPOCH.2 je pristupačna, dinamična i vrlo zabavna igra za sve, pogotovo za one koji se nikako ne mogu naviknuti na tipične FPS kontrole u igrama za Android.

Deus Ex: The Fall ($1.29)

deus ex the fall

Ako ste za ponešto složeniju priču s dobro okarakteriziranim likovima, bacite oko na Deus Ex: The Fall. Ova igra ne samo da vam pruža gotovo AAA razinu priče već se radi o igri gdje zbilja imate izbor kada se nađete u nezgodnoj situaciji. Ako ste igrali Deus Ex: Human Revolution na PC-u ili konzolama, ovdje se radi o igri koja uspješno izvršava zadaću prenošenja HR-ove atmosfere na mobilne uređaje. Igru možete igrati „kako treba“ na način da pažljivo i pomno promatrate okolinu te iskoristite što vam se pruži sebi u korist ili možete igrati divljački, uletavajući u sukobe koji u velikom broju slučajeva neće proizaći vama u korist. Svejedno, lijepo je imati opciju biranja te je već samo zbog toga Deus Ex: The Fall vrijedan vaše pažnje. Nažalost, nije sve tako bajno – obzirom na svoju složenu prirodu, kontrole putem ekrana osjetljivog na dodir s vremenom postanu problematične i situacija na ekranu lagano postane klaustrofobična. Akcije poput tihog ubijanja, preskakanja prepreke i slično se odrađuju putem posebnih tipki koje će na ekranu iskočiti kada ih možete i iskoristiti. S druge strane, ako igru igrate sporijim tempom, ovo neće predstavljati preveliki problem. Definitivna preporuka!

Call of Duty: Strike Team ($6.99)

call of duty strike team

Za ljubitelje Call of Dutya imamo nešto zbilja posebno – Strike Team je iznenađujuće kompleksna pucačina za Android u kojoj ćete upravljati grupom vojnika na dva načina. Prvi i onaj očekivani je iz prvog lica, dok je drugi način iz tipične RTS perspektive. Stariji među našim čitateljima se sjećaju prvog Metal Gear Solida na PS konzoli, što je bio prvi slučaj uspješne implementacije ovakvog pristupa. Koje su mu prednosti? U slučaju da se nađete opkoljeni i u naizgled bezizlaznoj situaciji, RTS mod će vam dati drugu perspektivu na situaciju te šansu da ju riješite na taktički način, kombinirajući pozicije svojih vojnika i tako steknete prednost. S druge strane, kad se nađete u uskom hodniku s hrpom napadača, logičnije je prebaciti se u FPS mod igre i ručno riješiti stvar. Vrlo zanimljiva i više-manje uspješno izvedena mehanika koja ima i svoje nedostatke. Valja napomenuti da je FPS mod podosta mušičav i u dosta slučajeva ćete poginuti jer se igrin auto-aiming sustav malo zna zablesaviti i naciljati protivnika kroz zid dok vas drugi rešeta direktno ispred vas. Taktički dio igre zbilja donosi nešto novo na mobilne platforme i unatoč pomalo višoj cijeni (uz IAP), preporučujemo ovu inačicu Call of Dutya.

Sine Mora ($5.99)

sine mora

Originalno Xbox Live igra, Sine Mora predstavlja najbolji horizontalni shooter modernog doba, s jednim malim twistom – vremenom. Naime, ovdje vrijeme prikazano na brojaču pri vrhu ekrana predstavlja ultimativnog neprijatelja i prijatelja u jednom. Eliminiranjem neprijateljskih letjelica vrijeme će rasti, dok će padati svakim vašim oštećenjem. Zbog ovoga igra traži oprezno balansiranje između izbjegavanja oštećenja i ludih naleta u neprijatelje kako biste ih što više poubijali i s time produžili vrijeme igranja. Unatoč jednostavnom principu, ova ideja zbilja radi u korist igre i drži vas napetim i skoncentriranim čitavo vrijeme. Kad u formulu ubacite izvrsnu grafiku te vrlo impresivne boss borbe, Sine Mora se pretvori u igru koju je nemoguće ne preporučiti.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *