U borbi za što više sličica u sekundi često se zaboravlja na očito ograničenje frekvencije prikaza monitora. Standard s kojim se pomalo pozdravljamo je postavio granicu na 60 Hz, što se slaže sa mnogobrojnim istraživanjima i testovima u kojima se navodi kako ljudsko oko ne vidi razliku iznad navedene frekvencije. Slična je priča i sa pikselima po inču ekrana na pametnim telefonima gdje je Steve Jobs pred nekoliko godina zaključio kako je 326 piksela po inču idealna mjera i nema potrebe za višom. No eto, Samsung je s novim Galaxy S6 uređajima predstavio ekrane sa 576 PPI i razlika se itekako osjeti.Overklokanje monitora

Analogno tome, 60 Hz definitivno nije granica ljudskog oka te se razlika u odnosu na 144 Hz monitore itekako osjeti, osobito ako igrate kompetitivne igre poput CS:GO-a gdje se vrijeme reakcije računa u milisekundama. Nažalost, monitori koji podržavaju tako visoku frekvenciju osvježavanja i dalje spadaju u sam vrh ponude, što sa sobom povlači i vrh cijenu. Srećom, dok ne uštedite dovoljno novaca za takav monitor, možete overclockati svoj monitor i osjetiti što znači pravi višak herca na vlastitoj mrežnici.

Overclockanje monitora nije nešto što morate napraviti i to iz više razloga

Prije svega, imajte na umu da overclockanje monitora, kao i svako drugo overclockanje, je relativno rizičan postupak. Monitoru ćete skratiti vijek trajanja, postoji šansa za raznoraznim anomalijama u obliku polomljenog grafičkog prikaza, a postoji rizik i od potpunog uništavanja panela po kratkom postupku. Faktor rizika se povećava s jeftinijim i starijim panelima te je preporučljivo koristiti kvalitetan panel i podizati frekvenciju u inkrementima od 3 Hz, dok ne počnete uočavati anomalije, koje su direktan pokazatelj da je gornja granica frekvencije osvježavanja dosegnuta.frekvencija osvježavanja overklokanje monitora

S druge strane, ako imate slabiju grafičku karticu te generalno ne postižete više od 60 Hz u igrama, ne postoji razlog za overclockanje monitora. Cilj ovog postupka je smanjiti barijeru između FPS-a u igrama i frekvencije osvježavanja na monitoru kako biste, u idealnom slučaju imali omjer 1:1 što se tih dviju frekvencija tiče i samim time idealan konačni prikaz. Dakle, ako igre vrtite u rasponu 70-80 Hz ili više uzmite ovu opciju u razmatranje.

Spremni za bolju sliku? Čitajte dalje…

Pitate se kako uopće cijela stvar funkcionira? Monitor je vanjska komponenta, gotovo periferija, te nema direktnu vezu s računalom poput grafičke kartice ili memorijskog modula, kako uopće overclockati monitor? Stvar je zapravo vrlo jednostavna, frekvencija osvježavanja, kao i rezolucija su informacije koje monitor i grafička kartica izmjenjuju uz video signal. Monitori s efektivnih 60 Hz imaju tvorničku blokadu frekvencije osvježavanja kako bi se osigurala trajnost i optimalna kvaliteta slike kakva se kontrolira unutar procesa proizvodnje. Programi koje ćemo ubrzo navesti imaju zadatak premostiti ovu tvorničku blokadu te vama dati na izbor koju frekvenciju osvježavanja želite prikazati na ekranu monitora.

Važno je napomenuti da se proces u principu ne razlikuje za AMD i nVidia kartice, ali morate koristiti drugačije programe. Proces overclockiranja zadire u drivere vaše grafičke kartice te sukladno s time postoje određeni kriteriji koje postavljaju i AMD i nVidia.

nvidiaKako overclockati monitor uz nVidia grafičku karticu

Najjednostavniji alat za overclockanje nVidia grafičkih kartica je definitivno EVGA Pixel Clock. Pred vama je jedan slider te tipka Apply koju pritisnete nakon što ste odabrali prvu eksperimentalnu frekvenciju osvježavanja. Osim toga tu je i tipka Default koja služi vraćanju frekvencije na tvornički postavljenu (koja je 60 Hz ako dosad niste naučili). Sve u svemu, vrlo efektivan i jednostavan komad softvera.

evga-pixel-clock

amd

Kako overclockati monitor uz AMD grafičku karticu

CRU ilitiga Custom Resolution Utility je najpoznatiji alat za overclockanje monitora izvorno optimiziran za AMD grafičke kartice. Mi smo imali priliku overclockati LG panel na 7850 grafičkoj kartici stoga ne možemo garantirati da radi i na nVidijinim karticama, no slobodno možete probati. CRU dolazi sa vrlo jednostavnim uputama, ali je vrlo moćan program sa mnoštvom kontrola te se ponekad lako zagubiti. Stoga je preporučeno koristiti neke od automatskih modova za podizanje frekvencije osvježavanja.

cru

Testiranje nove frekvencije osvježavanja

test monitora

Za adekvatan test nove frekvencije nije dovoljno gledati u Windows desktop. Prije svega, za otkrivanje grafičkih anomalija preporučamo Blur Busters test gdje ćete uživo vidjeti razliku između prethodne frekvencije, nekoliko standardnih (u inkrementima) te nove frekvencije. Ako je ovdje sve u redu, zaigrajte kakvu igru na određeno vrijeme i promatrajte što se događa. Garantiramo da ćete osjetiti razliku pa čak i sa 70 Hz u odnosu na originalnih 60 Hz (pod uvjetima da je sve prošlo u redu). Dobro je i pustiti kakav film da se vrti te micati prozor filma po desktopu, čime se vrlo često otkriju pokidani frameovi.

Kablovi čine razliku!

Ako se odmah susretnete s problemima, a koristite HDMI kabel, nabavite DisplayPort kabel te ponovite postupak. Obzirom na veću protočnost podataka, DisplayPort kabel može povući više podataka u odnosu na video kablove niže klase poput DVI-a ili HDMI-a. Ako niste u prilici igrati se s DisplayPortom, zadnja nada je Pixel Clock Patch program koji funkcionira na AMD i nVidijinim grafičkim karticama, a služi kao dodatna stavka u ignoriranju forsirane frekvencije osvježavanja unutar specifikacija drivera grafičke kartice.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *