Prilikom kupnje novog računala procesor očito igra bitnu ulogu. Ako ste se odlučili za Intel, primijetit ćete da postoje procesori s K oznakom u imenu i oni bez oznake. Potonji su ponešto jeftiniji i to iz jednog razloga, a to je zatvorenost po pitanju overclockabilnosti, što do danas nije nužno značilo da se istome ne može podići takt. Dapače, čak su i proizvođači poput ASrocka izdali ažuriranje za svoje Z170 matične ploče kojim se uklanja barijera između ova dva tipa procesora. Bilo je moguće ostvariti do 19% bolje performanse na Intel i3 6100 procesoru, 32% na Intel i7 6700 te čak 36% na jeftinom Intel Pentium G4400. Očekivano, Intel je spremio svoj odgovor na ovakav smjer razvoja u obliku blokiranja opcije podizanja takta procesorima koji nemaju K oznaku iza naziva.


Overclockanje Intel procesora ponovno postaje “luksuz”

Od prosinca ste imali mogućnost kupiti jeftiniji Intelov procesor te mu podići takt iznad nazivnog podešavanjem tzv. bclock setting na čipu. Intelova praksa je naplatiti pristup toj funkciji više, što znači da je bilo moguće uživati u funkcijama skupljeg čipa na onom jeftinijem. Od danas, nažalost, više nećete moći overclockati Intel procesor koji ne spada pod otključanu, odnosno K (unlocked) kategoriju. Intel je već počeo definirao promjene do kojih će doći kada ažurirate BIOS na svojoj matičnoj ploči; drugim riječima, ako ste se već upustili u ovakvo overclockanje, posvetite pažnju da ne ažurirate BIOS i šanse su da će funkcionalnost ostati na mjestu. Za očekivati je da će sve nove matične ploče iz tvornice dolaziti s ovakvim BIOS-om tako da ne računate na kupnju nove matične ploče i Intelovog procesora bez K oznake u imenu u svrhu overclockanja.

Na našem tržištu to znači da ćete za overclockabilni i7-6700K morati izdvojiti gotovo 400 kuna više u odnosu na zaključani i7-6700. Iako se na prvu možda ne čini mnogo, za tu razliku u cijeni je moguće nabaviti odličan hladnjak, kakav vam svakako mora biti na umu ako želite podizati takt svom procesoru i time unaprijediti performanse svog računala na siguran način. Jedan od boljih videja od prošle godine, vezan uz overlocking i model 6700k, u nastavku:

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *