Pored službene dodjele Game of the Year nagrada, neki od većih gaming portala imaju vlastite GotY liste koje nekad izgledaju slično ‘glavnoj’, a nekad poprilično drukčije. Gamespot je jedan od tih portala, te je napokon finalizirao svoju listu top 25 igara u 2016. godini – bez kategorija, već samo jedna poduža ljestvica.


Tko je previsoko, a tko možda treba promaknuće?

Za one koji nisu upoznati, Gamespot je postepeno objavljivao svoju top 25 listu – pet po pet, od ‘najgorih’ prema najboljima. Presuda je tu, a top 5 kategorija izgleda prepoznatljivo. Od Overwatcha na gotovo predvidljivom, ako pomalo nezasluženom, prvom mjestu, u top 5 kategoriji su se našli i Uncharted 4, Titanfall 2, Dishonored 2 te The Last Guardian.

Iako je lista i više nego slična tzv. službenoj, nismo sigurni da se slažemo s Dishonored 2 plasmanom na tek 4. mjesto uzevši u obzir popularnost igre i inovacije koje je serijal donio.

Kako se spuštamo niz ljestvicu, neki od Gamespotovih izbora postaju još čudniji. Iako se slažemo da je Playdead’s Inside malo prerazvikan te vjerojatno ne zaslužuje mjesto iznad #10, ne smatramo kako igre poput XCOM 2 i The Witness, koje imaju relativno usku publiku, mogu prestići planetarno popularne naslove kao što su to Hitman i Civilization VI – iako mnogi smatraju da su potonji naslovi dosad najbolji u svojim prestižnim serijalima, dobili su tek 11. i 12. mjesto.

No, možda smo ipak najviše zbunjeni time što je epska avantura Final Fantasy XV plasirala tek na 21. mjesto. Naravno da je igra dobila svoju dozu kritike, no većina portala – kao i sam community – ju je ocijenio vrlo visoko. Vidjevši kako je igra koju cijeli PlayStation svijet čeka više od desetljeća prestignuta od strane naslova za koje smo sigurni da većina naših čitatelja nije ni čula, moramo se zapitati – je li Square Enix nečim naljutio Gamespotove urednike?

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *