Nedavna poplava u američkoj saveznoj državi Louisiani ostavila je iza sebe katastrofalne posljedice – broj ljudskih žrtava popeo se na 13, a šteta na vlasništvu građana već je sad procijenjena na 30 milijuna dolara. Uzrok poplave bilo je jednostavno previše kiše, nešto što stručnjaci opisuju kao slučaj koji se događa jednom u 1000 godina.

Većina stanovništva zahvaćenog područja sada se nalazi u privremenom smještaju, a čeka ih dug i zahtjevan proces borbe s osiguravajućim kućama kako bi dobili naknadu štete. I upravo u tom prijelaznom razdoblju u pomoć je uskočilo mnoštvo gamera i streamera, koji su situaciju približili ljudima diljem svijeta.


Counter-Strike igraču rooroou donirano $10,000 u jednom danu

Jedan od zahvaćenih poplavom je i Counter-Strike igrač i streamer Steven “rooroo” Herrell. Nakon dva tjedna provedena u skloništu, Herell je odlučio otvoriti gofundme kampanju, u kojoj je opisao svoju situaciju i postavio cilj na $10,000. Možda naizgled visoko, no kada se uzme u obzir da je izgubio krov nad glavom, auto, ali i računalo – svoj glavni izvor prihoda, Counter-Strike community je jako brzo reagirao i odlučio pomoći svom prijatelju u nevolji.

Malo veće donacije izbacili su Brett Sheffield, jedan od ljudi iza ESEA PUG platforme, Richard Lewis, esport novinar i voditelj ELEAGUEA, Johnathan “ELiGE” Jablonowski, igrač Team Liquida, ali i kockarska stranica CS:GO Blackjack. Ako i vi želite pomoći rooroou, njegova kampanja dostupna je na sljedećem linku.


Mnoštvo dobrotvornih maratonskih streamova

Osim navedene akcije u kojoj je cilj pomoći specifičnom unesrećeniku, tu je i mnoštvo općenitih dobrotvornih akcija kojima je cilj skupiti sredstva za organizacije poput Crvenog Križa Lousiane, koja je pružila smještaj i hranu velikom broju unesrećenih poplavom.

Jedan od njih je Trihex, streamer koji se fokusira na speedruning, tj. prelaženje igara što je brže moguće. Trihex je u trenutku pisanja ovog članka usred 12-satnog maratonskog streama, igra Super Mario Maker, a uz pomoć svojih gledatelja već je uspio skupiti zacrtanih $6,000.

Tsunderen, punim imenom Ren Dang, također se uključila u akciju, a unatoč manjem broju followera na Twitchu, uspjela je skupiti $2,075 dolara s jednim 24-satnim streamom.

louisiana poplave pomoć gamer


Gaming u dobrotvorne svrhe nije nova stvar

Reakcija gaming communitya na situaciju u Louisiani samo je jedan od primjera pozitivnog djelovanja. Prije dvije godine slična akcija je bila provedena i za unesrećene u našoj regiji, kada su se aktualne i umirovljene legende Counter-Strikea okupile za humanitarni turnir GO4Balkan s ciljem pomaganja unesrećenima u poplavama na području Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Srbije.

Sličnu akcije vidimo i svake godine na GamesDoneQuick, a u Americi je osnovana i GamersForGiving udruga kojoj je cilj omogućiti teško bolesnoj djeci mogućnost igranja video igara, a s tim ciljem organiziraju i razna humanitarna natjecanja i događanja.

Hmm, možda gaming community možda ipak nije toliko loš koliko ga se nekad pokušava prikazati?

Objavio Zvonimir "Professeur" Burazin

Admin i Newswritter na www.counterstrike-hr.com, caster i podcaster na www.twitch.tv/cshr_tv.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *