Na prošlom CS LAN okupljanju dotaknuli smo se teme koja je još uvijek donekle neistražena, a to su gameboardovi, odnosno keypadovi, koje često možemo vidjeti na stranim review i gaming portalima kao specijalizirani komad gamerske periferije. Mišljenja oko njih još uvijek su pomiješana, a u ovom članku vam donosimo kratak pregled, kao i dostupne modele i cijene.

Koja je svrha Gameboarda? Zamjena tipkovnice ili dodatak?

Iako se na stranom tržištu može izabrati između nekoliko proizvođača i modela, na našem su tržištu uhodana svega dva modela, a to su onaj od Logitecha i od Razera. Iako je početna vizija proizvođača imala smisla – napraviti dodatak koji bi olakšao igranje MMO igara, na kraju smo dobili komad hardvera koji zahtjeva određeni period privikavanja, a sama svrha mu se gubi ukoliko već posjedujete neku od gamerskih tipkovnica (neovisno kojeg proizvođača). Ako pogledamo samu definiciju Gameboarda, a to je “periferija koja predstavlja skup programabilnih tipki a omogućuje vam da igrate video igre”, jasno je da istu funkciju obavlja i obična tipkovnica, samo na mrvicu drugačiji način. Ovom komadu periferije ni cijena ne ide u prilog, jer Logitech G13 (lijeva fotka) košta oko 700 kuna, a Razer OrbWear (desna fotka) oko 1000 kuna. Čak i ako želite isprobati tako nešto iz znatiželje, ne isplati vam se.

Logitech G13 keypad gameboardRazer Orbwear 2

Ukoliko posjedujete bolju tipkovnicu, zaobiđite gameboardove

U redu, Gameboardovi su zamišljeni kao specijalizirana periferija za PC gamere, koja ima nešto bliže tipke i trebala bi ukloniti nedostatke tipkovnice, posebice u žanrovima kao što su MMO i strategije. Gameboardovi obično imaju 20 do 30 programabilnih tipki, podršku za macros te analogni stik za palac. Koliko ćete biti bolji u omiljenom MMO-u uz ovakav komad periferije? Vjerojatno ne puno bolji, posebno ako ste dobro savladali sve prečice i kombinacije na tipkovnici. Štoviše, ako ste već vlasnik neke od gamerskih tipkovnica, onda jednostavno ne vidimo razloga za kupovanjem Gameboarda i odvajanje od nje. Jedini slučaj u kojem bi se kupnja Gameboarda isplatila je ukoliko ste vlasnik gamerskog prijenosnika ili više vremena provodite igrajući se na prijenosniku nego na desktop računalu. Tada bi vam kombinacija dobrog miša i Gameboarda mogla pomoći u gamerskim pohodima.

Gameboard cijena

 

 

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *