Polako se i kod nas esport kreće razvijati ozbiljno pa tako napokon dobivamo prvu profesionalnu esport ligu u jugoistočnoj Europi u organizaciji United Media i Fortuna Esports. U ligi će sudjelovati 8 timova iz 10 država, a igrat će se dva najpopularnija esport naslova, League of Legends i Counter Strike: Global Offensive. U prvoj sezoni sudjelovat će najbolji timovi iz regije koji obuhvaćaju Hrvatsku, Srbiju, Bosnu i Hercegovinu, Sloveniju, Crnu Goru, Makedoniju, Bugarsku, Mađarsku, Rumunjsku i Grčku.

balkanska esport liga

 


Od rujna počinje “Esports Balkan League” u kojoj sudjeluju najbolji regionalni timovi

S premijernim početkom u rujnu, “Esports Balkan League” (EBL) za sezonu 2017/2018 imat će nagradni fond u iznosu od 120,000€, što je dosad najveći nagradni fond u povijesti esporta na ovim prostorima. Tijekom godine u sklopu lige bit će organizirane po dvije sezone, a već sljedeće sezone u 2018. bit će organizirane kvalifikacije za sve one željne prijave. Redovni dio lige sastojat će se od ukupno 56 mečeva igranih u periodu od sedam tjedana. Četiri najbolja tima na kraju svake sezone osigurat će prolaz na playoff koji će se igrati uživo na naknadno objavljenim lokacijama, a uživo će se igrati i veliko finale. Playoff i finale bit će otvoreni za sve posjetitelje koji žele doći i podržati svoje omiljene igrače i timove.

“United Media je priključivanjem Fortune Esports našoj regionalnoj grupi, imala ideju podržati stvaranje kvalitetnog esport sadržaja koji bi mladim timovima, igračima i publici približio kompetitivni gaming na svjetskoj razini. Korak naprijed u ostvarenju zajedničke ideje u stvaranju zdravog i profesionalnog okruženja je formiranje najveće regionalne lige, koja će svim sudionicima i gledateljima pružiti vrhunski doživljaj esporta na ovim prostorima”, izjavila je CEO United Media, Aleksandra Subotić, te dodala “Nakon tri sezone Fortuna Championship Series lige, ali i uspjeha koji su imale druge nacionalne lige na Balkanu, odlučili smo poduzeti veliki korak naprijed i osnovati prvu, profesionalnu esport ligu na Balkanu. Od samog početka natjecateljske igre EBL lige bit će League of Legends i Counter Strike: Global Offensive, a kasnije i druge igre koje imaju potencijal”.

“Želimo ponuditi timovima, igračima, ali i gledateljima i tvrtkama koje podržavaju esports i gaming, višu razinu i perspektivu koju sve velike svjetske i europske zemlje imaju. Naš cilj je postati dio svjetske i europske lige, kao i promocija najboljih profesionalnih igrača i timova iz regije”, rekao je Mihajlo Jovanović – Džaril, direktor Fortuna Esports.

prva profesionalna esport liga

Esports Balkan League svakako je korak naprijed za domaću, ali i regionalnu esport scenu s nadom da će se proširiti i na ostale popularne esport naslove. Uz YouTube i Twitch, mečevi će se prenositi i na Sport Klub kanalima čime će sam esport doći do šire i starije publike koja se ne koristi toliko internetom. Ova liga idealna je prilika za pokazati kako regija ima odlične esport timove koji često nisu prepoznati zbog svog geografskog položaja i opće nezainteresiranosti većine ljudi za ovaj oblik sporta. Tko zna, možda netko baš zbog ove lige bude pisao povijest esporta rame uz rame Perkzu ili Niki. Potencijala svakako ima, vrijeme je da ga se napokon i otkrije.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *