Kompanija Microsoft Hrvatska održala je danas u Zagrebu poslovnu konferenciju Financial Industry Day, na kojoj su sudionici iz financijske industrije iz Hrvatske, Slovenije i BiH mogli od međunarodnih i domaćih stručnjaka doznati o svjetskim trendovima u financijskoj industriji, korištenjem tehnoloških rješenja za građenje kvalitetnijih odnosa s klijentima te općenito za unaprjeđenje poslovanja.


Digitalna tehnologija zaslužna je za svojevrsnu revoluciju u financijskim uslugama

Danas korisnici imaju sve veća očekivanja, a transparentnost, brzina i efikasna usluga postali su primarni faktori u osvajanju i zadržavanju njihove lojalnosti.  Andrei Charniauski, Head of Europe kompanije IDC Financial Insights, naglasio je kako je prema istraživanju iz 2015. godine, digitalna transformacija europskih financijskih institucija dovela do povećanja operativne učinkovitosti, boljeg iskustva korisnika te do mogućnosti za stvaranjem inovacija. Čak 43% financijskih institucija povećat će ulaganja u IT i poslovnu mobilnost do sredine 2016. dok bi  do tada udio „mobilnih zaposlenika“ u financijskoj industriji trebao porasti od 35% do 46%. Istraživanje koje je provedeno u 114 europskih financijskih institucija, između ostalog je pokazalo i kako je najveći trend u financijskim organizacijama upravo poslovna mobilnost, a kao najveće pogodnosti od nje 18% ispitanika navodi povećanje produktivnosti, a njih 15% veću prodaju i dobit.

U nastavku događanja, Natasha Pavlova, Industry Market Developer Manager za CEE kompanije Microsoft, navela je kako danas postoji velika potreba za prilagodbom financijskih institucija svjetskim tehnološkim trendovima, a to su analitika podataka, društvene mreže, mobilnost, usklađenost i računarstvo u oblaku. Banke postaju sve više digitalne i dostupne svojim korisnicima bilo kada, s bilo koje lokacije i bilo kojeg komunikacijskog kanala i uređaja. Ne čudi stoga što mobilno bankarstvo u razdoblju od 2012. do 2016. godine poraslo čak 3 puta, rekla je Pavlova.  Istovremeno, raste i angažman banaka na društvenim mrežama što je u skladu s procjenama konzultantske kuće Accenture da će one banke koje imaju višestruke kanale društvenih mreža i modele mobilnog bankarstva moći udvostručiti godišnju stopu rasta s 4% na 8% i više te smanjiti troškova za 20% i više. Istraživanja pokazuju da jedan od tri potrošača tvrdi kako komentari na društvenim mrežama utječu na njihove odluke o kupnji, 44% potrošača izražava svoje nezadovoljstvo uslugom putem društvenih mreža, a 80% korisnika koji su uložili žalbu na kraju i promijeni pružatelja usluge. Koliko je važno biti aktivan na društvenim mrežama govori i činjenica da je 80% Fortune 500 kompanija prisutno na Facebooku, 97% na LinkedInu te 83% na Twitteru dok 34% najvećih investitora koristi društvene mreže za osobne financijske potrebe, zaključila je Pavlova.

„Microsoft blisko surađuje s bankama u njihovoj digitalnoj transformaciji koju pokreću očekivanja korisnika i moderni način života. Posljednjih godina se način na koji korisnici žele poslovati s bankama značajno promijenio; oni žele trenutačan pristup financijskim podacima, a  tehnologije poput računalstva u oblaku te usluge Office 365 ili Microsoft Dynamics CRM Online podižu poslovanje na višu razinu. S obzirom na to da se količina podataka svakih pet godina poveća za 10 puta, upravljanje podacima i analitika postaju ključni. Raduje me što u Hrvatskoj imamo sve više primjera gdje se financijske organizacije odlučuju na cloud i moćne alate kao što je Power BI“, rekao je direktor kompanije Microsoft Hrvatska Ivan Vidaković, naglasivši da Microsoft prihodi od cloud usluge Azure rastu čak 140% na svjetskoj razini te da 80% kompanija s liste Forbes 500 koristi Microsoft cloud.

Na događanju su predstavljena i razna Microsoft rješenja za unaprjeđenje poslovanja, kao što su Analytics Solutions rješenja koja omogućuju obradu i analizu informacija, poput prikaza profitabilnosti, analize informacija prikupljenih na internetu i društvenim mrežama te podatke o klijentima i slično. Također, s obzirom na to da je financijska industrija izrazito regulirana, izvještavanje je iznimno bitno, pa su predstavljena rješenja koja kombiniraju analitiku s izvještavanjem. Na događanju je dodatan fokus stavljen na sigurnost i zaštitu podataka te privatnost u cloudu, a izneseni su i primjeri Microsoft partnera u implementaciji raznih rješenja kod klijenata.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *