Uz svu pažnju koju Final Fantasy 15 trenutno uživa, teško je zamisliti da su mnogi vjerovali kako sljedeće poglavlje Square Enixove sage nikad neće ugledati svjetlo dana. Bilo je dovoljno razloga za takvo uvjerenje: razvoj igre počeo je još davne 2006. godine., što znači da smo na igru čekali punih deset godina. No, sad je napokon tu, a zahvaljujući odluci developera next gen, umjesto planiranog PS3-a, novi FF izgleda bolje no ikad. Ono što vam u nastavku donosimo je pregled nekih od recenzija s naših partner portala, koji su se među prvima stavili u ulogu Noctisa Lucisa Caeluma.


Žiri je u suglasnosti: FF XV je odličan, no ne i savršen

Gamespot ga je ocijenio s 8 od 10, a Iako ocjena nikako nije za baciti, Gamespot je u svom reviewu počastio Final Fantasy XV i s  ponešto kritike. Glavne zamjerke se nalaze u priči; likovi su u Gamespotovim očima preplitki i teško se uklapaju u svijet oko sebe, dok kampanja izgleda odveć poznato. Ipak, pohvalili su izgled, okoliš svijeta, slobodu koju igrač uživa te izazovne bitke koje održavaju igru zanimljivom i nakon prvog prelaženja.

IGN se nešto isprsio s 8.2 od 10, gdje je autor bio znatno manje oduševljen bitkama te zamjera igri oslanjanje na ‘melee’ borbu umjesto magije po kojoj je serijal poznat. I dok njihov review također ne štedi riječi hvale za open world aspekt igre, dojmovi su kako je glavna priča previše linearna i ne potiče igrača na istraživanje. Kao jedan od XV-ovih glavnih atributa IGN navodi zadovoljavajuću priču te upečatljive osobnosti glavnih likova, koje u konačnici poboljšavaju igraće iskustvo.

Kotaku se nije držao ocjena, gdje se generalno slažu se oko likova, no ne nužno i priče: smatraju da je Square Enix mogao bolje ispolirati skriptu kao i same dijaloge između četiri protagonista. Posebno su kritični i oko tehničkih poteškoća u igri koje ponekad sprječavaju gladak tok igre. Unatoč tome, Kotaku vjeruje kako je grafika bez premca, gdje odlično odrađeni sistem borbi ipak ima završnu riječ te čine FFXV izuzetno igrivime.

Neovisno o tome čiji review čitate, zasigurno ste uočili kako urednička politika na kraju dana diktira ton i ocjenu. U većini slučajeva, novinar koji recenzira nije uvijek fan serijala te neće moći cijeniti sitnice poput jedinstvenog glasanja Chocoboa, koje će 16-bitne nostalgičare vratiti u prošlost, a možda će i misliti da je Noctisov mač nepotrebno čudnog oblika. S druge strane, ako ste fan serijala od njegovih malih nogu, sigurni smo da u sljedećem videu vidite isto što i mi; besprijekorno stilističku igru koja je istovremeno hrabar pokret u novom smjeru i vjerodostojan nastavak Final Fantasy doživljaja.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *