Final Fantasy 6 je danas izbačen na Steamu, gdje je sada već očito kako Square Enix ima konstantnu potrebu izdavati remakeove svojih najpopularnijih RPG naslova. U početku je ista priča zvučala ok, tu je bio Nintendo DS, iOS, zatim Android, pa i nešto prebacivanja ekskluziva s PSP-a na konzole i obrnuto, no sada je već cijela stvar smiješna. Ovdje se  više ne radi o povremenim remakeovima, već o klasičnom biznis modelu gdje je očito kako im je jednostavnije uložiti u remake starijeg naslova i širenje na sve moguće platforme, nego se fokusirati na nešto novo i vrijedno pažnje.


Svi 2D remakeovi izgledaju kao da su rađeni u RPG Makeru

Igra je s današnjim datumom dostupna po cijeni od $20, a po nama se ne isplati uložit nit vrijeme nit novce u spomenuti naslov. I ne, ne šalimo se. Sva ona čar koju su spomenuti naslovi imali na prijašnjim konzolama, s ovakvim se potezom gubi.

Ne planiramo se sada striktno dotaknuti nove sedmice, već pričamo o svim naslovima ove već isprane franšize koji su dobili svoj remake, bilo na iOS, Android ili PC platformi. Kao ljubitelji RPG žanra, a posebice JRPG-a, donekle moramo okriviti mnoštvo klonova i generičnih naslova koji su preplavili mobilne platforme, gdje svi, više-manje, izgledaju slično ako ne i isto, a upravo je to jedan od razloga zašto smatramo da ovakvi remakeovi više štete ugledu FF serijala nego što mu doprinose.

Nazad na Final Fantasy VI za PC, grafički stil originalne igre je odbačen, uveden je onaj “moderan” u kojem, na prvu, više ne možete prepoznati spol cijele skupine, a kamoli glavnog lika. Igra je još prije godinu dana u ovakvom stilu izbačena za iOS, gdje je već tada Metacritic bio zatrpan osrednjim komentarima upravo na tu temu. Isto tako, ovaj stil se provlači kroz većinu Final Fantasy remakeova koji su uvidjeli svijetlo dana na prijenosnim konzolama ili mobilnim platformama iOS ili Android.

Nama nikako nisu sjele ispolirane teksture, dizajn likova i boje mapa, stoga bi naš savjet bio da spomenutih $20 radije uložite u neki od novijih naslova poput Ori and the Blind Forest, a ostatak novaca uložite u dobar PC kontroler i emulirate originalnu šesticu s PSX-a. Ukoliko ste više tip za prijenosne konzole, Final Fantasy VI Advance je još uvijek odlična preporuka… Toliko od nas.

 

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *