Francuski eSports event održan prošlog ljeta, FEST Lyon 2015, nije ispunio svoje obaveze prema natjecateljima i igračima koji su se natjecali u League of Legendsu, Starcraftu i Hearthstoneu, gdje se očito radi o još jednoj od dječjih bolesti eSports industrije. Po svemu sudeći, novac i dalje nije na vidiku, što je rezultiralo brojnim problemima, što za organizatore, što za sponzore.


FEST Lyon 2015 održan je prošle godine, a novac još uvijek nije na vidiku

Mnoga zvučna imena iz svijeta eSportsa nastupila su na eventu u brojnim igrama. Neka od najzvučnijih Team Liquid, Tempo Storm i Team Dignitas. U tri najpopularnije igre na samom eventu League of Legends, Starcraft 2 i Hearthstone, nagradni fondovi su bili po 10,000$, sam nagradni fond svrstao je event među jače eSports događaje protekle godine, ali pokazalo se kako je sve to ipak samo mrtvo slovo na papiru. Prošlo je dosta vremena od ljeta, ali nitko od natjecatelja još nije primio osvojene nagrade. Na samom eventu nije bilo previše problema i protekao je prilično glatko, iako je već tada Adrian Gerber, član tima mYnsanity, rekao za the Daily Dot kako je bilo problema i s avionskim kartama za natjecatelje, koju su plaćene večer prije samog početka eventa.

Start-Up kompanija u problemima, no od nagrada se ne odustaje

Već početkom kolovoza, Michael “Mitch” Stock, zadužen od strane FEST-a za komunikaciju s igračima rekao je da će se do 17. kolovoza, 2015. znati rok u kojemu će igračima biti isplaćen novac, no da je to bilo tako, mi ne bismo danas o tome izvještavali. Od tada se od organizatora mogu dobiti samo floskule, kako je njihov Start-up u problemima, ali da ne odustaju i svi će dobiti što su zaslužili. FEST se nakon toga nije očitovao.

Ne radi se o prvom eventu koji je ovako zaribao, a vjerojatno niti zadnjem

Bilo je više organizacija koje nisu uspjeli isplatiti igrače, gdje turniri nisu održani, ili čak gdje sama organziacija nije mogla platiti svoje zaposlenike. Najpoznatiji događaj tog tipa je kada je Martin Shkreli, odvratno bogati direktor farmaceutske kompanije, poznat po tome što je digao cijenu lijeka za oboljele od AIDS-a, napravio Odyssey Gaming. Nakon neuspjelog pokušaja u LoL-u, navodno je ostao dužan analistima, igračima i drugim zaposlenicima organizacije nevjerojatnih 75,000$.

Sami smo mogli svjedočiti i problemima u odigravanju zavšrnice League of Legends turnira na prošlom Reboot Infogameru 2015., gdje turnir nije održan, a slovenski organizator je uz sigurnosnu pratnju ispraćen iz sale. Uz obećanje da će igračima vratiti novac od kotizacija. S obzirom na količinu novca koji se vrti u eSportsu potpuno je nevjerojatno da se tako nešto događa. Pitanje je, postoji li zakonski lijek za oštećene i mogu li oni ikako zakonskim putem doći do dogovorenih i obećanih nagrada? Tome ćemo se posebno posvetiti, savjetovati sa pravnicima i izvjestiti u zasebnom članku.

Objavio Luka "level" Marušić

eSports enthusiast

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *