Pametne kuće i uređaji koji su potrebni za ostvarivanje svega potrebnog nisu novost, ali ako ste se ikad upustili u sličan projekt promatrajući raspoloživa rješenja, vjerojatno ste primijetili da većina raspoloživih uređaja od jedne tvrtke nema mogućnost komunikacije s uređajima druge tvrtke. Idealno rješenje bi bilo stvoriti cjeloviti sustav u kojemu bi se ove komunikacijske zapreke u potpunosti preskočile te bi se omogućila nesmetana suradnja svih povezanih uređaja u bilo koje vrijeme. Glavni uzrok ovog problema jest korištenje nestandardnih softverskih i hardverskih rješenja zbog čega i funkcioniraju unutar svog zatvorenog sustava. Projektom symbIoTe ekipa s Fakulteta elektrotehnike i računarstva zajedno s Vipnetom nastoji premostiti ovaj problem i omogućiti komercijalno rješenje za ujedinjeno djelovanje svih sustava koji imaju potencijal poboljšati ne samo kućna rješenja, već i industrijska postrojenja. S veseljem vas obavještavamo da je ovaj projekt dobio pozamašnu financijsku podršku (točnije 7.1 milijun eura iz europskih fondova) čime se nazire uspješno izvođenje projekta do kraja programa Obzor 2020. godine.

fer vip

Prenosimo dio službene objave:

„Riječ je o novoj fazi razvoja Interneta stvari koja će povezivanjem postojećih sustava stvoriti preduvjete za razvoj nove generacije mobilnih aplikacija za sigurno i orkestrirano korištenje uređaja i senzora iz različitih platformi. Time će platforme korisnicima ponuditi sasvim novo korisničko iskustvo u vidu pravog „virtualnog asistenta“ koji ih prati u kući, u prometu, na poslu ili stadionu, a bez obzira na granice među platformama.

Svoju će primjenu projekt pronaći i u turizmu koji je posebno značajan za hrvatsko gospodarstvo. Primjerice, u budućnosti će omogućiti automatsku komunikaciju između brodica i marine. Tako će osoblje u marini unaprijed imati uvid u sve potrebe pojedine brodice prilikom dolaska na vez čime proces opskrbe postaje znatno brži i jednostavniji. Sličan primjer je i s mega jahtama kojima bi se iz marina automatski slali podaci o stanju u marini prilikom pristajanja.“

Konzorcij kojeg su FER i Vipnet članovi sastoji se od ukupno 14 članova:

 1. Intracom SA Telecom Solutions (Grčka)
 2. Fraunhofer (Njemačka)
 3. AIT (Austrija)
 4. University of Vienna (Austrija)
 5. National Inter-University Consortium for Telecommunications (Italija)
 6. ATOS Research (Španjolska)
 7. Fakultet elektrotehnike i računarstva (Hrvatska)
 8. Nextworks (Italija)
 9. Sensing & Control (Španjolska)
 10. Ubiwhere (Portugal)
 11. Unidata (Italija)
 12. PSNC (Poljska)
 13. NA.VI.GO. (Italija)
 14. Vipnet (Hrvatska)

Za više detalja o programu Obzor 2020 posjetite službeni link.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *