Iza nas je vikend prepun odličnih mečeva u Overwatchu, naime u subotu i nedjelju igrao se Overwatch Atlantic Showdown na Gamescomu, turnir u organizaciji ESL-a, na kojemu su se po prvi put susrele ekipe iz Sjeverne Amerike i Europe na LAN finalu vrijednom 100,000$. Po četiri tima iz svake regije koji su svoje mjesto u završnici turnira izborili kroz kvalifikacija garantirali su odlične mečeve, a uz najveći nagradni fond u Overwatchu dosad, dolazi i pravo na titulu najboljeg Overwatch tima na svijetu. Vječna borba EU vs. NA završila je pomalo neočekivano, barem za komentatore i analitičare na samom eventu,  koji su bili i najlošiji dio turnira, ali zato su timovi pružili vjerojatno najbolje Overwatch partije koje smo imali prilike gledati od izlaska igre, a sve je počelo u subotu s mečevima po skupinama…


U skupinama očekivano, uz razočaranje Cloud9

Skupina A: EnVyUs, Fnatic, Misfits, Team Dignitas

Prva skupina prošla je očekivano, EnVyUs je bez izgubljene mape osigurao prvo mjesto, dok su se za drugo borili Fnatic i Misfits u dva međusobna ogleda, oba je pobijedio Fnatic s rezultatom 2:1, što prvenstveno mogu zahvaliti svojim DPS igračima budsu i iddqdu. Iako ovaj drugi slovi kao zvijezda, buds je izvukao Fnatic u skupinama s nekoliko odličnih mečeva, a to je nastavio i na ostatku turnira, prvenstveno sa svojim odličnim Reaperom. Sve je mirisalo na to da će EnVyUs dominirati turnirom, a Ameri su se nadali kako će prvo mjesto u skupini B osvojiti drugi najbolji tim njihove regije, Cloud9, što bi potencijalno značilo američko finale.

Skupina B: REUNITED, Rogue, complexity, Cloud9

Blago favorizirani Cloud9 potpuno je podbacio, njihov glavni igrač Surefour, koji slovi za možda najboljeg DPS igrača na svijetu to na LAN završnici svakako nije bio. Iako je bljesnuo nekoliko puta to nije bilo dovoljno te je Cloud9 porazom od Roguea, a kasnije i od complexitya ispao s turnira. Prvo mjesto u skupini je osigurao REUNITED i to s daleko najuvjerljivijom predstavom na turniru. U prvom meču na King’s Rowu, pregazili su complexity s vremenom 3:03, dok im je na Watchpoint: Gibraltar trebalo 3:39. Trebalo bi provjeriti može li Payload na tim mapama uopće doći išta brže na svoje odredište. Za drugo mjesto u skupini borili su se Roguea i complexity, gdje Rogue pobjeđuje s 2:0. Takav rasplet značio je da u oba polufinala imamo ogled između Europe i Amerike.

Polufinala donose veliko iznenađenje

EnVyus vs. Rogue 

U prvom polufinalu  očekuje nas vrh onoga što bi Overwatch mogao biti, u Bo5 seriji odigralo se svih pet mapa, uzimanje pointova u Overtimeu, Escort mape s malim razlikama, a na kraju je sve vodilo na Lijang Tower. Očekivanja su bila da europske ekipe bolje igraju King of the Hill mape, međutim nije izgledalo tako. Kreće se s Gardenom, Rogue bira taktiku s dva flankera gdje se njihovi DPS igrači aKm i TviQ pokazuju kao najbolji duo na turniru, doslovno noseći svoj tim do polufinala svojim igrama. Garden kao otvorena mapa dozvoljava više prostora flankerima da dođu u zadnje protivničke redove i naprave kaos. Prvi point odlazi na stranu Roguea. Međutim, druge dvije mape na Lijang Toweru nisu toliko otvorene i Rogue gubi dva pointa zato što njihovi DPS-ovi nisu toliko efikasni. Kako se radi o Bo5 seriji, sreća sve vraća na Garden gdje dva flankera ponovo donose pobjedu Rogueu, i idemo na odlučujući meč koji se igra na Night Marketu. Kao da se igra prvi point, aKm prelazi s Tracer na McCreea i donosi pobjedu svome timu. EnVyUs nakon pobjedničkog niza od 57 mečeva u najvažnijem trenutku gubi i ispada, Rogue je prošao u finale. Ova Bo5 serija bi lako mogla biti definicija Overwatch eSporta, nakon ovog meča, svima je trebao predah. Pet mapa, pet pointova na odlučujućoj mapi i jedna jednostavna odluka Roguea i fenomenalna egzekucija aKma su obilježili turnir i prije nego je završio, njegov McCree je svakako highlight turnira.

REUNITED vs. Fnatic

Drugo polufinale nije bilo toliko stresno. REUNITED je potvrdio ulogu favorita te s 3:1 pobjedio Fnatic koji je ostao jedina američka nada. Međutim, ovo je bio poseban meč. REUNITED je ekipa koja je prije nastupala pod Fnatic organizacijom, međutim rastali su se i osnovali svoju organizaciju. Također, REUNITED je prva ekipa koja izabrala igrača s laddera da im se pridruži, a Kyb im je to na turniru vratio na najbolji mogući način. Inače, vrlo iskusna esport ekipa koja je igrala na nebrojno LAN turnira u raznim igrama bila je smirena i konstanta, bez previše skakanja, sa staloženim izjavama, a sve bitno govorili su u svojim mečevima. Sada ih je s druge strane čekala potpuno drugačija ekipa Roguea, razigrana, s vidljivim i opipljivim greškama u igri, ali razigrana. Kao što je Reinforce iz Roguea rekao, mi smo se došli igrati, a najvažnija stvar je što to znači da se ne nerviramo kada napravimo pogrešku.

REUNITED i Rogue u velikom finalu

Ove dvije ekipe već su igrale u skupini i u tom ogledu pobijedio je REUNITED, tako su i u ovaj meč ušli s ulogom favorita. Međutim, REUNITED je uspio pobijediti samo na Iliosu, koji slovi kao njihova mapa. Ilios im je bio siguran bod u svakom meču u kojem su ga igrali, a tako je bilo i u finalu, ali Rogue u naletu s fenomenalnim aKmom i TviQom jednostavno gazi REUNITED. Kako ne bi bilo da se ističu samo DPS igrači, bilo je tu konstantno dobrih igrača koji su s odličnim Graviton Surgeovima odlučivali mečeve, supportova koji su spašavali pogreške svojih ekipa, ali ona konstanta koja donosi prevagu je DPS, a tu je Rogue na Overwatch Atlantic Showdownu bio uvjerljivo najraspoloženiji. Iako su u ponekim momentima izgledali izgubljeno, to nije ni približno onome koliko su kaosa svojom agresivnom igrom stvarali svojim protivnicima.


Odličan turnir, ali  komentatori kaskaju

Overwatch Atlantic Showdown je pokazatelj da Overwatch ima svijetlu budućnost u esportu. Igra je dinamična i napeta, jako brza i zabavna, ali to u isto vrijeme otežava praćenje događaja u samome meču. Blizzard već priprema promjene u spectator modeu, nadamo se da će doći što prije. Ono što nije bilo na razini su komentatori, odnosno barem dio njih. Potpuno je podbacila Soembie, koja je vodila analyst desk, izgledalo je kao da većinu vremena nema pojma što priča, nju je slijedio Chris “Huk” Loranger, reciklirani SC2 pro igrač koji je poslije toga pokušao komentirati sve Blizzardove igre, što mu nažalost ne ide. Cijelu priču su spasili Leigh “Deman” Smith i Mitch “uber” Leslie, za koje se vidi da imaju masu iskustva u komentiranju esporta. Paradoks cijele priče je da su u polufinalima zapravo igrale tri, a ne dvije europske ekipe, jer EnVyUs ima samo jednog Amerikanca u timu, a kapetan je praktički igrao doma. Nećemo im zamjeriti, vratit će svi oni u Europu kada u Americi shvate da na PC-u neće pobjeđivati, pa naprave “Svjetsko prvenstvo” u Overwatchu na konzolama na kojima će igrati samo američke ekipe.

Objavio Luka "level" Marušić

eSports enthusiast

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *