Varanje, klađenje na drugi tim, korištenje dopinga i slične stvari već su, nažalost, ustaljene u tradicionalnom sportu, a unazad par godina to nije novitet ni u elektroničkoj inačici. Većina esportaša ušla je u svijet visokog natjecanja ponajviše zbog svog kompetitivnog duha i odličnih rezultata, no nije strano da neki od njih uz svoje plaće iz timova žele zaraditi još malo sa strane. Najlakši način za to je okladiti se na protivnički tim i onda “odigrati loše”, a najpoznatiji slučaj toga vjerojatno je skandal iBUYPOWER-a iz 2015. godine zbog kojega im je zabranjeno natjecanje na velikim turnirima. Bivši članovi toga tima mogli bi se, doduše, razveseliti kada pročitaju novosti koje nam donose ESIC i ESL.


ESL i ESEA provest će ESIC-ovu preporuku za varanje u esportu

Esport integritetna koalicija (ESIC) zatvorila je svoje istraživanje u kojemu je ispitivala zajednička razmišljanja o odgovarajućim sankcijama za sve one koji su uhvaćeni u varanju u esportu. Istraživanje je poslužilo kao platforma za prikupljanje mišljenja fanova o odgovarajućim posljedicama za varanje, namještanje mečeva ili korištenje dopinga. Kao dio istraživanja, ESL i ESEA održali su sastanke s nekolicinom profesionalnih CS:GO timova u lipnju kako bi čuli i njihove stavove o ovoj temi.

Nakon analiziranja odgovora od preko 7000 sudionika ankete i pojedinačnih razgovora s igračima, ESIC je objavio preporuku za odgovarajuće sankcije, a ESL je potvrdio kako će uskladiti svoj službeni stav o toj temi. Od 1. kolovoza ove godine, pravila vezana uz sve IEM, ESL One, ESL Pro League turnire, kao i ESEA lige i amaterska natjecanja, bit će ažurirana kako bi održavala preporuke ESIC-a. Uz to, sve neodređene zabrane igračima koji su osuđeni za namještanje mečeva prije 15. veljače 2015. godine bit će uklonjene. To uključuje bivše članove iBUYPOWER-a i Epsilona. Swag, Steel, DaZeD, AZK i ostali moraju još čekati na istu odluku od strane Valvea kako bi se mogli natjecati na svim većim turnirima.

Varanje u esportu nagradit će igrače s nekoliko godina ili doživotnom zabranom

Za sve one koji žele varati u esportu ubuduće provest će se sankcije koje će im onemogućiti igranje nekoliko godina ili doživotno, ali i novčane kazne. Prema tome, svi koji budu uhvaćeni u nedozvoljenim aktivnostima dobit će zabranu igranja od 2 do 5 godina ili doživotno, ovisno o veličini turnira, dobi igrača i načina na koji su varali, brisat će im se rezultati, oduzimati novčane nagrade i/ili dodatno novčano kazniti, kao i diskvalificirati s natjecanja ako se varanje otkrije prije kraja turnira. Te aktivnosti uključuju varanje na bilo koji način, namještanje mečeva i prevare u klađenju, doping korištenjem tvari koje pojačavaju performanse te manipulaciju konkurencije i podmićivanje. Ako se igrač uhvati da dva ili više puta vara, sankcije će biti daleko strože, a moguća je i doživotna zabrana u esportu.

Vjerujemo da su integritet i fair play od izuzetne važnosti u esportu, a naš ažurirani katalog sankcija odražava tu predanost. Sve ove prilagodbe ne utječu na zabrane i kazne izdane od strane Valvea izravno, koji će i dalje biti glavni za sve njihove sponzorirane turnire koje vodi ESL, kao što su Majori”, izjavio je viši potpredsjednik proizvoda na ESL-u Ulrich Schulze. Dakle, ako ESL nekome makne kazne i zabrane, Valve ne mora učiniti isto i obratno.

Bilo je krajnje vrijeme da se provedu neke sankcije za sve one koji varaju u esportu jer industrija je već toliko narasla da takve stvari više nisu novost, a velik broj kladionica već nudi klađenje na esport natjecanja. Poznato je i da se u Aziji često namještaju mečevi ili vara pa su njihove vlasti već odlučile poduzeti nešto po tom pitanju. Kažnjavanje igrača za namještanje mečeva na neodređeno što je Valve učinio bivšim članovima iBUYPOWER-a malo je previše ako se uzme u obzir da se nije radilo o turniru velikog značaja. Bilo bi lijepo čuti njihovo stajalište o ovome i hoće li i oni maknuti zabrane DaZeDu i ostalima, ali poznavajući Gabena i ekipu, nekako sumnjam da će se to tako skoro dogoditi. U svakom slučaju, ovo su odlične vijesti za esport jer napokon se točno definira na koliko godina igrač može biti kažnjen, na koje sve načine i zbog čega.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *