Na riječ “konzola” mi uvijek prvo na pamet padne PlayStation One, bez obzira što sam se prije njega konstantno igrao na Nintendovim kultnim konzolama, uključujući NES, SNES i N64. Razlog je jednostavan, igre koje sam igrao na jedinici najviše su utjecale na mene. Možda je to zato što sam konačno bio dovoljno star da razumijem priču i uživim se u nju ili jednostavno zato što sam volio RPG igre, kojih za PS One nije falilo. Kako god bilo, jedan mobitel mi je nedavno dopustio da se vratim u djetinjstvo, a radi se o uređaju Sony Xperia Z3 u kombinaciji s ePSXe emulatorom i DualShock 3 kontrolerom – u nastavku možete pogledati na koji način sam odradio emulaciju, gdje vam donosim par savjeta kako vaš Android mobitel pretvoriti u malu kutiju punu nostalgije!

Sony Xperia Z3 emulacija Playstation

Potreban vam je mobitel, Dualshock kontroler, USB kabel i nešto vremena

Od hardvera trebate jedan od Xperia uređaja s ove liste, Dualshock 3 ili 4 kontroler te OTG kabel, a sa softverske strane vam treba PSX emulator. U Trgovini Play pronaći ćete hrpu emulatora, no meni je osobno najviše sjeo ePSXe for Android. U biti, to je i najbolji emulator za Android i isplati ga se kupiti, jer besplatni emulatori češće ne rade nego što rade.

Inicijalno spajanje kontrolera, s obzirom da se radi o Sonyjevim proizvodima, prolazi glatko i bez većih problema, a jedino što trebate je spojiti Dualshock OTG kabelom na mobitel te pratiti ovih nekoliko koraka:  Postavke -> Povezivost uređaja Xperia -> DUALSHOCK 3/DUALSHOCK 4, odaberite koji kontroler planirate spojiti -> dotaknite “uparivanje uređaja” te pratite dva kratka koraka kako bi dovršili postavljanje.

Screenshot_2015-05-21-15-52-00 Screenshot_2015-05-21-15-53-02 Screenshot_2015-05-21-15-53-32 Screenshot_2015-05-21-15-53-24

Nakon toga slijedi povezivanje s Bluetoothom i svako sljedeće spajanje možete obaviti bežično putem tipke PS na sredini kontrolera, a jedino što vam preostaje je nabaviti ROM-ove igara koje želite zaigrati.

Gdje nabaviti PSX ROM-ove i što kaže zakon o skidanju takvih datoteka?

Industrija igara ovaj je dio pojasnila na sljedeći način – ukoliko posjedujete originalan primjerak igre na izvornom mediju, onda bez problema možete posjedovati i ROM verziju iste igre na vašem računalu. Drugim riječim, ako ste vlasnik Final Fantasy 9 na originalnom mediju (CD-u), bez problema možete posjetiti CoolROM i skinuti ROM verziju istoimene igre ili sami napraviti rip. No, što ukoliko niste vlasnik originalnog primjerka?

Emulacija legalnost
Meni kao autoru jednog gamerskog portala je uvijek u cilju podržati developere i reći čitateljima da učine isto to. No ako netko želi ilegalno skidati ROM-ove, tko je tu da ga spriječi? Neću previše pametovati oko ilegalnog skidanja ROM-ova, ali je svakako lijepo podržati developera. Stoga, ako ste isprobali neku igru i ako vam se sviđa, kupite originalan primjerak, podijelite ga s frendovima ili ga postavite na policu kao ukras – uz današnji Ebay i Amazon je stvarno lako doći do starijih naslova po stvarno smiješnim cijenama.

Moja preporuka? Neki naslovi su jako dobro ostarili, vrijedi im se vratiti!

Zašto više ni jedna igra novijeg datuma u meni ne može probuditi osjećaj sličan onome kojeg predstavlja pjesma unutar izbornika igre Final Fantasy IX? Možda nešto nije u redu sa mnom ili nešto nije u redu s novijim igrama, ali činjenica je da sam uz Xperiju Z3 i neke od svojih omiljenih naslova iz djetinjstva uživao više nego u svim Grand Theft Autima, Witcherima i ostalim AAA naslovima zajedno. Bilo je to vrijeme bez društvenih mreža, bez dijeljenja achievementsa, bez DLC-ova i ostalih gluposti. Sve je bilo na CD-u i sve što vam je trebalo bili su TV, konzola i kontroler.

Da, ovo je rantanje nostalgičnog gamera, no zadnjih mjesec dana sam prilično sretan, jer sam po tko zna koji put prešao neke od naslova koji su obilježili moje djetinjstvo, a takve igre možete uvijek usporediti s knjigama – isplati im se vratiti u kasnijim godinama i ponovno proći sve ispočetka, u tišini svoje sobe. Iznenadili biste se koliko se dobro jedan FF VI, FF IX i Chrono Cross nose sa svim ovim silnim, grafički nabrijanim modernim igrama. U nastavku vam donosim moj osobni popis RPG igara s kojima sam se družio posljednja dva mjeseca i koje preporučam da opet zaigrate što prije. Uskoro možete očekivati i njihove recenzije!

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *