Baš kad su se fanovi Pokemon Crystal i sličnih portable igara ponadali dugo iščekivanom Pokemon Prism remakeu, Nintendo je naredio developerima da odmah prekinu s razvojem koji je dotad trajao punih osam godina. Točnije, Prism je trebao izaći ovog Božića, a Nintendo je poslao svoj nalog četiri dana prije planiranog datuma izlaska.


Nintendova borba za vlasništvo, ili možda ipak ne

Dobivši nalog i pod prijetnjom kazne koja bi mogla bankrotirati svakog od upletenih, Koolboyman i ostatak Pokemon Prism developera bili su prisiljeni ukloniti stranicu te trajno prestati razvijati remake. Kao što oni upoznati sa situacijom već znaju, downtime nije potrajao te je Pokemon Prism ubrzo postao dostupan na različitim kutevima interneta od strane ‘pirata’.

Iako navodni pirati tvrde kako nemaju veze sa Pokemon Prismom te su, u suštini, ukrali data fajlove, mnogi su se zapitali nije li ovo samo pametan potez od strane developera koji im je dopustio da objave igru koju su razvijali osam godina bez straha od Nintendove reakcije.

Cijela situacija je također dovela u upit Nintendovo postupanje u ovakvim slučajevima. Naime, Pokemon Prism je najnoviji u nizu ‘amaterskih’ remakeova Nintendovih igara koje je velika kompanija zabranila – okončavanje Pokemon Uranium i AM2R još su neki od primjera Nintendovog štićenja autorskih prava.

No, radi li se uistinu o tome? Istina je da ovakvo razvijanje igara uključuje hakiranje read-only podataka originalnih igara, ali bizarnost oko Prism situacije je zbunila mnoge – Pokemon Crystal je izašao prije više od 15 godina te je Nintendo dozvolio nastavak razvoja punih osam godina, poslavši nalog tek kad je igra trebala biti izdana. Je li im cilj doista bila zaštita autorskih prava, ili su pak jednostavno htjeli pokazati tko je glavni na igralištu?

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *