Bliži nam se The International 6 radi čega svakom Dota 2 igraču, fanu ili eSport obožavatelju lagano poskoči srce. To je ujedno i odlično vrijeme da i ostale upoznamo s najvećim eSport turnirom na svijetu, najplaćenijim eSport igračima i jedinstvenim modelom financiranja eSport natjecanja, što sve objedinjuje Dota 2. Za vas smo istražili o kojim ciframa se radi, kako je Valve u tome uspio i što nas očekuje na nadolazećem The Internationalu.dota 2 turnir


Dota 2 najisplativiji eSport

Bez obzira što Dota 2 nije najpopularnija igra na svijetu, čak nije ni približno jednostavna laičkom oku kao Counter-Strike, ipak je najisplativiji eSport naslov na svijetu. Odnosno, Dota 2 profesionalni igrači zarađuju daleko najviše od nagradnih fondova. Ne možemo znati koliko timovi plaćaju svoje igrači, ali ono što je dostupno je koliko su igrači novaca osvojili na eSport natjecanjima. Kada uzmemo u obzir da je Team Evil Geniuses, kao osvajači The Internationala 2015, inkasirao preko 6,6 milijuna dolara potpuno je jasno zašto je to tako. Tu su još i razne lige i turniri u razini onih u drugim eSport naslovima, ali jedan je The International. eSportsearnings.com nudi uvid u zaradu eSport igrača od nagradnih fondova, međutim na prvih sto mjesta nalaze se uglavnom Dota 2 igrači, ali ostaje pitanje, otkud dolaze ti silni novci?

dota adria


Kako igrači financiraju Dota 2 natjecanja

“Jesi li uzeo compendium?”, jedna rečenica putem Steama od dragog prijatelja, manje dragog doduše kada igramo zajedno i znao sam da je počelo. Cijela priča je sasvim logična, toliko jednostavna da boli, ali i odvratno uspješna. Valve je implentirao corwdfunding segment računajući na jedinstvo gaming zajednice i Dota 2 igrača i pogodio u sridu. Valve vam daje mogućnost da kupite compendium, uglavnom se radi o itemima i izazovima unutar same igre, od čega određeni postotak ide u nagradni fond za najveći Dota 2 turnir, The International. Tako igrači osim in-game sadržaja daju direktni support svom eSport naslovu, developeru, turniru i igračima. To vam se svodi sve na onu misao, postoje milijuni igrača, kad bi svako samo dao po dolar… Naravno, Valve postavi temeljni nagradni fond, koji igrači onda nadograđuju. Valve je preslikao model i na druga Dota 2 natjecanja, ali nigdje se  to ne vidi tako dobro kao na The Internationalu.


The International 6 priča se zahuktava

The International 6 će se održati od 8. do 13. kolovoza, a nagradni fond je već na vrtoglavih 8,2 milijuna dolara. Ovoga puta umjesto klasičnog compendiuma Valve je igračima ponudio International Battle Pass, što je isto kao compenduim samo funkcionira kao season pass za Manila Major turnir i The International 6 te omogućava igračima da predvide rezultate turnira za in-game nagrade. Iako je International Battle Pass dostupan tek 12 dana, nagradni fond je s početnih 1,6 milijuna dolara već došao na 8 milijuna dolara, a do samog natjecanja ostaje nam više od dva mjeseca. Prema dostupnim podacima, u odnosu na prošle The Internationale, ovaj koji nam slijedi, mogao bi biti najveći dosad. Hoćemo li po prvi puta u povijesti imati eSport natjecanje s nagradnim fondom većim od 20 milijuna dolara? Mi smo svoj doprinos već dali, ako vi još niste, imate još vremena, a svi detalje su dostupni na linku.dota 2 esport


Igrači i fanovi uvijek najzaslužniji

Svi uspješni eSport naslovi svoj uspjeh temelje baš na igračima i fanovima, bez publike nema eSporta niti sporta, osim ako ste Dinamo Zagreb. Razlika je u tome što Vavle vješto daje sve u ruke igračima i pruža im priliku da budu dio The Internationala, a igrači to očito vrlo dobro prihvaćaju. Takvom suradnjom dolazimo do turnira kao što je The International, a sigurno smo da bi i drugi eSport naslovi željeli nešto takvo. Međutim, ovo je specifično za Valve i Dota 2 zajednicu. Poslovni model koji se temelji na međusobnoj suradnji igrača i developera. Dali smo vam dugo očekivanu Dotu 2, a vi ste je učinili velikom.

Objavio Luka "level" Marušić

eSports enthusiast

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *