Nakon što smo prošli tjedan napravili kratki uvod u svijet moba igara, ovaj tjedan nas očekuje ogled između dvije najpopularnije MOBA igre. Naravno, radi se igrama Dota 2 i League of Legends. Svjesni smo da je stvar donekle subjektivna te da što god napisali netko neće biti zadovoljan, ali sve to ide u rok službe. Bez obzira na sve, radi se o dvije odlične besplatne igre koje ste dosad svakako trebali probati. Nemojte da vam to što su igre već neko vrijeme na sceni bude razlog da niti ne pokušate, neće one nigdje, bar još neko vrijeme. Za vas smo razlomili igre na određene segmente, kako bi usporedba bila jednostavnija. Tako ćemo se baviti s pitanjima, koja je igra kompleksnija, koja će vas prije navuči i na kraju, koja je bolja.


Za početnike preopručamo League of Legends

Forumi su prepuni rasprava o tome je li LoL bolji od Dote, kao i zaključaka da se radi o sličnim igrama. Kada glavne karakteristike ove dvije igre stavite na papir, ispada da stvarno jesu iste, međutim, što im se više posvetite počinjete primjećivati enormne razlike među njima. Koju ćete između njih odabrati najviše ovisi o tome što više preferirate, kompleksnost, grafiku, zajednicu, gameplay, itd. Naravno, na svijetu postoje samo dvije vrste osoba, a jedna od tih podjela je i Dota 2 ili League of Legends?

Prije svega, da bi ste išta uopće igrali trebate bespletno preuzeti igru. Dota 2 se igra preko Steama, dok League of Legends igrate preko posebnog klijenta. Ukoliko imate lošu internet konekciju, što je realnost ove države, trebat će vam i podosta vremena da skinete igre s pripaduajućim patchevima, zato kada krenete skidati zaigrajte neki single player ili pogledajte sezonu neke serije. Mi smo trenutno na Daredevilu, pa eto, pokušajte. Igre možete preuzeti klikom na naziv igre koju želite skinuti. Dota 2League of Legends

Da bi neka igra uopće bila dobra, treba imati sposobnost da nas uvuče u gameplay i natjera nas da igramo ponovo. S obzirom na to da su igre dostupne već neko vrijeme i imaju izgrađen eSport i cijelu zajednicu, novim igračima je ponekad teško ući u igru. Takav slučaj je u obije igre, bez obzira što je Dota 2 izašla 2013. godine, cijela zajednica je postojala davno prije. Teško je danas nači igrača bez ikakvog iskustva kako igra LoL ili Dota 2 ispočetka. Zato, ako počinjete sada igrati neće vam biti lako. Susretati ćete se s puno smurfova, igrača koji dižu svoj drugi account ili pak boostaju tuđi, a to naravno ubija svaki užitak igranja. No, LoL je ipak i grafički više noob friendly, a i igra je ponešto jednostavnija, zato je lakše početi igrati LoL nego DotA 2. Još jedan od razloga je i to što “svi” igraju League of Legends pa je i lakše naći nekog da vam pomogne kroz vaš početak. U prilog tome govori podatak iz prošle godine kako je LoL imao više od 60 milijuna aktivnih igrača mjesečno, dok je Dota 2 imala negdje oko 8 milijuna. Također i podaci o prosječnoj starost League igrača (15-17) i igrača u DotA 2 (19-22) govore kako mlađi igrači ipak češće biraju League of Legends.


Je li Dota 2 teža od League of Legendsa?

Koliko je neka igra zahtjevna je usko povezano s time koliko će vam vremena trebati da savladate sve segmente igre. Kada počnete igrati League of Legends, čak i da ništa ne znate o tome, brzo ćete ući u igru. Igrači najčešće rade greške da traže kill umjesto da farmaju i koncentriraju se na dobivanje što više experiencea i golda, kako za sebe tako i za svoj tim. Uz malo gledanja streama na Twitch.tvu i neviđeni bijes igrača u vašem timu kada shvate da ste njub, brzo polovite i kupovinu itema, i last hitanje te postajete pravi solidni silver igrač.

Segmenti koje u LoL-u trebate savladati su farmanje (last hitanje), buildovi za heroje i uloge koje igrate u timu, jungle, kontrola mape i komunikacija sa suigračima. Zato je priča u Dota 2 mnogo šira, a samim time i teža za savladavanje. Farmanje u Dota 2 ima jedan dodatni segment. Dok u League of Legends vaši creepovi (iako se tamo zovu minioni) prolaze neometano po laneu dok ne naiđu na protivnika, protivničku građevinu ili protivničke creepove, u Dota 2 s njima možete manipulirati. Možete ih usporiti, mijenjati im put, čak možete ubijati, odnosno last hitati, svoje creepove. Ta mehanika se zove deny, i vrlo je bitna razlika između ove dvije igre. Deny je kada ubijete vlastitog creepa i tako ne date protivniku mogućnost da dobije gold i experience. U Dota 2 također postoji buyback, za određeni gold možete odmah oživit svog heroja, štoo naravno ne možete činiti stalno, tu je i courier koji vam nosi iteme pa ne morate sami ići u shop kao što je to slučaj League of Legendsu, ali za to ga trebate znati kontrolirati, što doprinosi kompleksnosti igre. Kada umrete u Dota 2 izgubite dio golda, što u Leagueu nije slučaj, jer tamo kada umrete osim što vas nema nešto manje od minute, niste u mogućnosti zarađivati gold niti experience i tako polagano zaostajete za protivnikom.

Deny, buyback, veći broj shopova, više itema koji možete koristiti aktivno, veća mapa, manipuliranje creepovima, stackanje, i još dosta toga, dokaz su da je Dota 2 kompleksnija igra od League of Legendsa, ali to ne mora nužno značiti da je i bolja.

Dota 2 je teža, znači li to da je League of Legends lagan?

Jedna od grešaka koju ljudi rade je što jednostavno povezuju s “lakime”. Smršaviti je jednostavno, no nije lako unositi manje kalorija, a više ih trošiti. Zato nemojte se još veseliti, vi stari Dota 2 fanovi, bez obzira što je Dota 2 kompleksnija igra, ima i League of Legends svog konja za trku. Kada stvar svedemo na kontrolu heroja, brzina animacija i sama grafika u League of Legendsu omogućavaju bržu igru, samim time i mogućnost nadigravanja protivnika čistom mehanikom. Neki heroji su odličan primjer kako to funkcionira. Lee Sin, Zed i LeBlanc imaju mogućnost brzog micanja i skakanja po mapi, koje ako pravilno koristite i mehanički ste vrlo dobri, izgleda stvarno impresivno. Sam CC (stun, slow, root, etc.) u League of Legendsu traje vremenski dosta kraće nego u Dota 2 što dodatno doprinosi bržem tempu igre. Pogledajmo jednu montažu Inseca koji je poznat po svojoj fenomenalnoj kontroli Lee Sina.

DotA 2 nema nešto tome slično, ali zato ima vrlo zahtjevan micro, pogotovo što se nekih heroja tiče. Mikromenadžment (micro) je sposobnost upravljanja na najosnovnijoj razini, odnosno, ako pričamo o Dota 2, pričamo na razini heroja. No, kada vaš heroj ima nekoliko kopija i svaka može bacati spellove i abilitye, a vi ih sami morate sve kontrolirati, onda je to vrlo teško. Zamislite da igrate s tri kopije svog heroja, od kojih svaki funkcionira kao zaseban heroj u igru i ne smije umrijeti niti jedan. U League of Legendsu su rijetki heroji s kojima možete kontrolirati dodatan unit dok je u Dota 2 priča potpuno drugačija. Bilo da se radi o neutral monsterima ili kopijama vašeg heroja često ćete vidjeti kako jedan igrač upravlja s više charactera po mapi. Bez obzira što je League of Legends brži, kada uzmemo sve u obzir, mehanika igre i kontrola heroja je ipak zahtjevnija na Dota 2 strani svijeta. To će vam povtrditi svako tko je igrao Meepa. Oprostite. Kvalitetno igrao Meepa.

Najveća eSport zajednica na svijetu nema najveći turnir u eSportu

Obe igre su odlični eSport naslovi i imaju vrlo aktivne scene, ali možemo li odbarati koja je bolja? League of Legends je najveći eSport naslov danas i kao takvom, nema mu ravnog.  Dota 2 ima The International, i dalje najveći eSport događaj na svijetu, barem što se nagradnog fonda tiče. Naime, Valve je našao odličan način kako financirati svoj najveći turnir, svi igrači i fanovim imaju priliku kupiti in-game ulaznice, iteme i na razne načine potrošiti novce od kojih dio ide u nagradni fond za The International. Iako je LoL puno popularniji, najveći eSport turnir je na strani Dote. Tako je The International 2015 imao ukupni nagradni fond od 18,429,613$. Bez obzira na novce, jer nije u parama sve, League of Legends je sa svojim LCS-om najveća eSport scena danas. Nismo nužno fanovi sistema kojeg je Riot Games kopirao od Blizzarda i World Championship Seriesa, kada studio kao vlasnik igre drži apsolutni monopol na najvišoj razini natjecanja tako da igrači i timovi igraju samo jednu zadanu ligu uz poneki turnir na kojem osvajate bodove za tu istu ligu.

Nekad davno LoL je bio na PAX-u, Dreamhacku, IEM-u i MLG-u, ali otkad je krenuo League of Legends Championship Series većina turnira postali su dosta slabiji, jer profesionalni timovi naprosto imaju preguste rasporede. Bilo kako bilo, eSport je na strani LoL-a, ali s obzirom na sve najnovije vijesti iz Counter-Strike: Global Offensive scene, čini se kako League of Legends ima ozbiljnu konkurenciju.

Toksična zajednica ruši kvalitetu igre

Svatko s internetom zna za zloglasni LoL community, koji je toliko toksičan da se to nekome tko nije probao teško može i objasniti. Internet pretjeruje, ali ta zajednica je izrazito toksična. Nigdje nećete toliko puta čuti da ste za nešto krivi i da vam je mama prostitutka koja je spavala sa svim Poljacima, kao što je to slučaj u League of Legendsu. Desetak puta sam iz raznih razloga prolazio isti ranking, od silvera do platinuma, i to je zapravo hrpa igrača koji će uglavnom za sve kriviti nekog drugog umjesto sebe. Jer, kada ste toksični, sigurno nitko neće igrati bolje, a niti ćete se vi poboljšati. Nisu svi takvi, ali s obzirom da igram gotovo isključivo multiplayer igre, zajednica u League of Legendsu je nešto najgore što sam imao priliku vidjeti. Ovim putem se ispričavam svima na koje sam rageao u Leagueu jer ima vas mnogo, ne stanete u članak, ali kada sam to smanjio, počeo sam igrati puno bolje pa i vi pokušajte.

Zajednica u Dota 2 je ipak nešto bolja, osim što po putu naučite ruski. Ima toksičnih i tamo, ali u osjetno manjem broju. Dota 2 ima takvu zajednicu koja će nagraditi najbolje igrače na svijetu i dati nešto novaca kako bi bili dio The Internationala. To je ipak nešto zrelija zajednica i samim time se očekuje da će biti i nešto normalnija. Ne brinite, što god radili u životu naći će se netko da vam priča kako sve radite krivo i da vam je sestra na čošku u Gajevoj, samo ćete to češće doživjeti u League of Legendsu nego u Dota 2. Kad se i dogodi u Dota 2 pisat će na ćirilici pa ako ju ne znate nije ni važno. cyka blyat.

Što se pak tiče fanova, koji su ogroman segment zajednice u obije igre, pričamo o fenomenalnim navijačima. U svakoj igri postoji onaj jedan tim koji se svojim karakterom, karizmom i dobrim rezultatima, izdiže iznad ostalih, a takve timove fanovi najviše vole. U League of Legends to je naravno Team SoloMid, pa čak i kad ne igra možete čuti povike iz publike “TSM! TSM! TSM!”, dok je Dota 2 pak u znaku tima Na’Vi, što sam imao priliku vidjeti i osobno na Dota PITu u Splitu, i vjerujte mi, ponese vas. Brojni timovi imaju hrpu fanova, ali gledajući stotine sati eSport turnira, ovakvo nešto ne viđate često.


I što smo na kraju zaključili?

Objektivno, Dota 2 je bolja igra od League of Legendsa, barem po onome što pruža. Dota 2 je kompleksnija, zahtjevnija, ima više segmanta i teža je za naučiti, no to ne znači da je League of Legends lagan. Trebat će vam puno vremena i truda ukoliko želite kvalitetno savladati igru i biti bolji od većine drugih igrača. League of Legends je genijalan spoj brojnih faktora, često je vrlo zabavan, ali jedna od njegovih najjačih strana mu je i najveća mana, a to je: jednostavnost, kada još dodate da je rage i vrijeđanje u toj igri svakodnevica, jednostavno je previše. Znam brojne igrače koji igraju Leageue of Legends i barem jednako toliko onih koji su se zakleli da ga više nikad neće upaliti. Ako se želite zabaviti i brzo ući u neku igru, više ste za akciju nego strategiju i mehanika vam je jača strana, igrajte League of Legends, ako ipak tražite nešto ozbiljnije, voljni ste uložiti više truda kako biste uopće pohvatali koncept i naučili igru, Dota 2 je za vas.

Objavio Luka "level" Marušić

eSports enthusiast

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *