Svjetski festival animiranog filma ‘Animafest Zagreb’ se ove godine odvija po dvadeset i sedmi put, a u periodu od 5.-10. lipnja ćete u Kinu Tuškanac i Kinoteci moći pogledati brojne zanimljive animirane filmove. Ako je išta ovoga puta jasno to je da su video igre postale znatan utjecaj na ovaj specifični umjetnički izričaj. Tako će se moći pogledati brojni filmovi koji su u potpunosti odrađeni digitalnom animacijom, mada se i u toj kategoriji može pronaći pokoji hibrid u kojem je uz tu vrstu animacije prisutna i ona klasična (crtež, kolaž itd.).


U prezentaciji ljudskoga posebno je efektivan domaći film Gamer Girl

Od strane Irene Jukić Pranjić, koji vizualni stil posvećuje arkadama 90-ih, sve to u kombinaciji s MIDI zvukom i pikselastom grafikom. Taj film je prezentiran kao video igra u kojoj je protagonist žena koja ima jedan od najtežih zadataka – jednostavno se mora nositi sa životom. Ta ideja, pogotovo zbog povećeg broja Game Overa, stvara jednu izrazito tužnu priču koja primarno pogađa svojom minimalističkom prizemljenošću.

U sličnoj kategoriji je i film Bujica ljubavi (Lovestreams, SAD, Veliko natjecanje kratkometražnog filma) kojim je Sean Buckelew doslovno prezentirao ljubavno pismo vremenu modemskog interneta, prastarih IM-ova i prijatelja kojih smo upoznavali preko interneta. Ta digitalna ljubavna priča lijepa je i dirljiva, no istovremeno postavlja pitanje ‘jesu li takvi odnosi stvarni?’ na koje vrlo pronicljivo ne nudi odgovor, već ga u potpunosti prepušta gledatelju.

To su samo neki od primjera, a žanrovski filmovi definitivno variraju. Od humorističnih, tipa Ne baš ljudi(Less than Human, Danska, Natjecanje studentskog filma) o pacificiranim zombijima do apstraktnih, umjetničkih djela kao što je Promjena (Change, Kanada, Veliko natjecanje kratkometražnog filma) koje izbjegavaju svaku naznaku narativa i u prvi plan stavlja osjećaj koji gledatelj dobiva pri gledanju.

Nema sumnje da će se za svakoga pronaći nešto, vjerojatno i više nečega, pa ako ste zainteresirani, karte možete kupiti na ovoj stranici: https://animafest.kupiulaznicu.hr/

Više informacija možete potražiti na: www.animafest.hr

 

 

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *