Davno je bilo kada smo za jedan prosječan 80 GB SSD morali izdvojiti nekoliko tisuća kuna. Cijene im padaju iz dana u dan, a u ovom trenu se sve vrti oko ranga diskova do 900 kuna. Imamo one jeftinije do 400 kuna, koji su odlični kao sistemski disk i mogu udanhuti život u vaše starije računalo ili prijenosnik u trenu, te imamo nekoliko odličnih modela od 700 kn do 900 kn koji su vrijedni ozbiljnije investicije. U nastavku vam donosimo pregled naših preporuka, a na vama je da odaberete onaj koji je cjenovno najbliže vašem budžetu, krenimo:

Preporuka SSD diskova do 400 kuna, Intel je u vodstvu

Intel SSD 530 serijaKupovina manjeg, jeftinijeg SSD diska najlakši je način kako ubrzati desktop ili prijenosnik starijeg datuma. Osim što je nadogradnja ovog tipa pristupačna, razliku u radu primijetit ćete već od prvog paljenja s novim diskom. S naše strane preporučujemo dva Intelova modela, prvi od 80 GB iz serije 530 za nešto više od 300 kuna, dok drugi od 120 gb iz serije 525 za oko 380 kuna. Neovisno za koji se odlučili, oba diska mogu udomiti operativni sustav i pregršt programa, a razlika u brzini rada je, kako smo već rekli, instantna. Upravo to je ono što najviše volimo kod SSD-ova.

1.) SSD 80.0 GB INTEL Series 530, cijena: 312,00 kn, Link na trgovinu
2.) SSD 120.0 GB INTEL Series 525, cijena: 379,00 kn Link na trgovinu


Preporuka SSD diskova do 900 kuna, OCZ kao prvi izbor

OCZ ARC serijaKao što smo već u uvodu napomenuli, s budžetom do 900 kuna se situacija već nešto mijenja, gdje vas za te novcem čeka punokrvni disk koji može poslužiti kao konkretna zamjena za prostrane klasične HDD diskove. Od brandova imamo Kingstone, Intel, OCZ, Crucial i Transcend, dok se nama, zbog odnosa uloženog i dobivenog, posebno svidio OCZ. Spomenuti proizvođač ima svoju budžet seriju ARC koja koristi Indilixov Barefoot 3 memorijski kontroler u kombinaciji s Toshibinom A19 nm MLC NAND flash memorijom. Iznad serija ARC dolazi serija Vertex, koja nudi nekoliko različitih podmodela, a 460A je jedan od onih koji donosi izbalansirani kompromis između performansi i cijene.

1.) SSD 240.00 GB OCZ Arc 100, cijena: 735,00 kuna, Link na trgovinu
2.) SSD 240.00 GB OCZ Vertex 460A, cijena: 835 kuna, Link na trgovinu


Što sa starim HDD-om? Nazad u kućište ili kao sekundarni disk

Nakon kupnje SSD-a najčešće se postavi pitanje “što s onim starim?”. Staviti ga na oglasnik je jedna od opcija, no računajte da neće dosegnuti pretjerano visoku cijenu, pogotovo ako ima nekoliko godina radnog staža. Pametnija ideja bila bi kupiti eksterno kućište i od njega napraviti eksterni disk, naša preporuka bi bio Icy Box ili LC Power, ovisno o dostupnosti u vašem gradu. Osim toga, isti disk možete vratiti nazad u kućište i koristiti ga kao sekundarni, samo nemojte držati instalacijske datoteke na njemu.

S time zaključujemo našu preporuku SSD-a, ukoliko imate dodatnih pitanja slobodno nam se obratite!

Epson printer doesn’t recognize Ink Cartridge I Honeywell RTH6580WF PDF manual I Bosch SilencePlus 46 dBA PDF manual

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *