Kada je Microsoft najavio ID@Xbox program tamo 2013. godine, omogućio je velikom broju proizvođača indie igara da krenu raditi iste za Xbox One konzolu bez potrebe za dodatnim troškovima. Uz pomoć ovog projekta bilo tko mogao je nakon prijave zatražiti nekoliko alata potrebnih za izradu indie igara za Xbox i Windows platforu i to potpuno besplatno. Upravo je taj potez postavio Xbox One u središte odabira platforme na kojoj mladi i talentirani developeri današnjice nastoje progurati svoje ideje. U ovom tekstu donosimo vam neke od najinteresantnijih nadoalzećih Xbox One indie igara za koje smatramo da bi ih svaki zaljubljenik ovog žanra obavezno trebao isprobati!


Xbox One Indie igre vraćaju žanr sa osobnih računala na konzole

Pronašli smo za vas deset odličnih indie igara za xbox one koje svakako morate isprobati! Većinu navedenih naslova očekujemo tijekom ove godine te se nadamo da ćete nakon ovdje pročitanog skupa s nama nestrpljivo čekati njihov izlazak!


Iside

Vjerujemo da ima mnogo istomišljenika kada tvrdimo koliko je indie naslov pod imenom Limbo imao na oživljavanje indie igara na konzolama. Sličan pristup ima i ovaj Playdeadov zagonetni platformer koji ostavlja snažan dojam predivnim dizajnom i zaraznom igrivošću te pritom zadržava isti “side-scrolling” način igranja kojeg je pružao i Limbo. Da li je ovo spiritualni nastavak? Da li je riječ o istom dječaku u nekoj novoj avanturi? Odgovore dobiti ćemo uskoro jer igra je još u najavi no prema onom što smo do sada vidjeli garantiramo da ovaj indie naslov nesmijete zaobići.


Pit People

Ovaj hit donosi nam tvrtka The Behemoth već ranije poznata po ručno crtanim naslovima poput Alien Hominid, Castle Crachers i Battleblock Theater igara, no isto tako u potpunosti različit od navedenih. Dok su stariji naslovi 2D “scrolleri” gdje se probijate kroz horde neprijatelja ili riješavate zagonetke, Pit People je prije svega igra na poteze s naglaskom na kooperativno igranje. Igra je zadržala smisao za humor te niz neobičnih likova koji se pojavljuju, od vampira do ljudi u obliku muffina. Definitivno treba pratiti daljnji razvoj ovog indie naslova!


Below

Jedan pogled na igru Below dovoljan je da zaintrigira apsolutno svakoga! Govorimo o jednom velikom loncu gaming mehanike preuzete od igara poput Spelunky, X-com serijala te Jotun naslova izmješane u poptuno novi proizvod. Igra koristi brze kretnje i borbu kroz generiranu okoliku te permadeath efekt u “loot-grabbing dungeon” stilu. Uz sve to moramo pohvaliti i soundtrack koji za sada djeluje fantastično!


Cuphead

Kada je 2015. godine ovaj naslov predstavljen na E3 sajmu zasjenio je mnoge visokobudžetne igre. Cuphead njeguje osebujan stil koje su imali crtani serijali 1930tih godina, nudi autentičan jazz zvuk te “side-scrolling” kooperativan način igranja koji podsjeća na klasike poput Gunstar Heroes ili Contra naslova. Igru možemo očekivati ove godine, no kada točno? Developeri kažu – “kada bude spremna”.


Zarvot

Da li vam fali pokoji kompetetivni indie multiplayer naslov? Zarvot bi vam mogao to priuštiti sa svojim geometričnim ratovanjem na Xbox One konzolama ove godine ponudom od tridesetak oružja te mnogih mapa s destruktivnim okruženjem! Možda djeluje jednostavno i minimalistički no SnowHydra postavlja fokus na dovođenje multiplayer iskustva do savršenstva na način da igru prezentira kao jednostavnu za započeti no tešku za savladati. Ovdje je čak i alat za izradu vlastitih mapa!


Superhot

“Vrijeme se kreće samo ako se vi krećete”. Ovo je vrlo interesantan koncept kojeg će Superhot pokušati prikazati kroz svoj gameplay. Riječ je o indie shooteru gdje je pozicioniranje krucijalno kako biste preživjeli. Naći ćete se u situaciji gdje pozamašna količina metaka leti u vašem smijeru te je bilo koji krivi korak fatalan, stoga je potrebno vrlo dobro promisliti prije nego odmrznete vrijeme. S ovom idejom te predivnom grafikom koju nudi, Superhot nas drži na iglama još od 2013. godine kada je krenula u razvoj.


Ashen

Ashen je role playing indie naslov koji predstavlja svoj otvoreni svijet bez sunca, planet je prekriven velom tame i prašine, a utjehu pronalazite u prijenosnoj petrolejskoj lampi. Uz sve to moramo napomenuti da je samostalni pokušaj preživljavanja suludi plan – bit će vam potrebna pomoć ostalih igrača u borbi protiv divovskih kreatura koje nastanjuju ovaj svijet. Kako budete istraživali okolinu pronalaziti ćete ostale igrače ali i predmete koji vam mogu pomoći da pobjedite sve nedaće koje budu postavljene pred vas.


We Happy Few

Smatramo da je najmanje upitna činjenica da je ovaj naslov najčudniji na listi, u pozitivnom smislu. We Happy Few tvrtke Compulsion Games uvodi nas u engleski grad Wellington Wells iz kojeg zatim morate izaći bez da isto date do znanja “sretnoj” populaciji grada. Za ovaj pothvat trebati će vam oružja jer ukoliko stanovnici prepoznaju vašu želju za odlaskom žive vas neće pustiti. We Happy Few je taktička igra gdje je najbitnije stopiti se s okolinom, držati glavu pognuto i u pravom trenutku potrčati ka slobodi! Izlazak očekujemo u Lipnju 2016.


Swordy

Tvrtka Frogshark iz Novog Zelanda donosi nam Swordy, arena indie naslov gdje ste suočeni s još sedam drugih boraca u borbi na smrt koristeći se old-school setom oružja poput štapova, čekića, mačeva itd. Multiplayer komponenta nuditi će i lokalni sustav igranja kako bi se lakše uništio veliki broj prijateljstava i kontrolera vaših konzola jer ovo je nešto možda i gore od board game klasika “Čovječe ne ljuti se”.


Glitchrunners

Ono što je najinteresantnije kod ovog indie naslova jest Microsoftovo nastojanje da se isti može kontrolirati vlastitim mobilnim telefonom ili tabletom. Torque Studios tvrtka je koja stoji iza ove igre te vas stavlja u ulogu cyber lopova s ciljem da ukradete i pobjegnete sa resursom nazvanim Power Cube. Naravno, po putu ste suočeni s mnogim preprekama, eksplozijama i zamkama. Ukoliko pljačkanje nije vaš žanr u svakom trenutku možete krenuti s izradom okoline u koju ostale pljačkaše želite uputiti izrađujući pritom vlastite zamke, objekte koji čine razine i levele te utvrde unutar kojih želite osigurati svoj cijenjeni resurs. Ovaj naslov lako bi mogao postati jedan od onih koji mijenjaju način na koji danas možemo igrati video igre.


Indie igre ne mogu konkurirati visokobudžetnim ekskluzivama no nisu za preskočiti

Unatoč tome da u konačnici ove igre nisu ni blizu produkcijskoj vrijednosti kakvu posjeduju neke od ekskluziva koje možete zaigrati na Xbox One konzoli definitivno nisu za preskočiti. Indie igre uvelike pomažu razvoju ambicioznih razvojnih timova u prezentaciji nekih novih ideja za koje možda nema prostora među već dobro poznatim šablonama po kojima funkcioniraju naslovi novčano potkovani ranijim uspjehom. Stoga smatramo da biste definitivno trebali odvojiti vremena za pokoju indie igru i zaigrati ju na Xbox On konzoli a kada uzmete u obzir da vam treba puno manje novaca da biste dobili kvalitetan i zabavan sadržaj kakav je primjerice pružio Limbo onda vam je to dovoljno da razmotrite indie žanr kao ozbiljan i utjecajan žanr u budućem rastu gaming industrije.

 

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *