U moru platformi koje pružaju PUG usluge, tri se najviše ističu: ESEA, FACEIT i CEVO. Svaka ima svoje prednosti i nedostatke, stoga smo odlučili odlučili posvetiti cijeli članak istima.


Što su zapravo PUG platforme?

Kratica PUG dolazi od engleskog izraza Pick-Up Games. Sam termin je skovan u vrijeme kada multiplayer igre nisu imale matchmaking sisteme i ELO sustav rankiranja, već su igrači bili primorani preko posebnih sustava nalaziti igrače za kvalitetan meč. No, ako danas imamo matchmaking, ranked, ladder ili kako god određene igre to žele nazvati – zašto nema trebaju PUG platforme?

Razloga ima nekoliko. Jedan od većih je kvaliteta servera – VALVeovi serveri na kojima se igraju matchmaking mečevi su samo 64 tick, u odnosu na 128 tick što je standard za bilo kakve ozbiljnije mečeve. Tick označava količinu “osvježavanja” koje server radi u sekundi – veći broj rezultira boljim feedbackom servera na igračke akcije. Drugi razlog su dodatne anti-cheat zaštite u kojima se pojedine platforme ističu više od drugih. Posljednji razlog je jednostavno veći skill igrača koji zbog prvih razloga igraju na ovakvim platformama, a i mjesečna cijena koju neke platforme imaju garantira da su manje šanse da će te na svom ili suparničkom timu naći na vrlo loše igrače.


FACEIT – Besplatan i popularan

esea csgo, faceit csgo, cevo csgo, pug sustavi, pug platforme, faceit platforma, igranje na faceitu, faceit premuim, esea premium, cevo premiumPočinjemo s platformom koja je trenutno najpopularnija u domaćim krugovima, a ni internacionalno ne zaostaje puno. Prednosti FACEITa su to što je platforma besplatna za korištenje, a ima i korisničko sučelje koje je vrlo jednostavno za korištenje. Osim samih PUG-ova, FACEIT ima i mnoštvo kupova svaki dan, a nerijetko se preko FACEITa odrađuju kvalifikacije za razne regionalne i internacionalne turnire. FACEIT koristi server-side anti-cheat, koji makar nije zahtjevan za računalo nije ni toliko efikasan poput client-side anti-cheat rješenja.

FACEIT ima i opcionalnu premium opciju, koja vam omogućuje da vidite veći broj svojih statistika, te sudjelujete u mjesečnim ligama i osvojite veći broj FACEIT bodova koje možete mijenjati za razne nagrade. Uz to, FACEIT je veliku popularnost stigao otvaranjem FPL-a, najvišeg nivoa mjesečne lige u koju su direktno pozvani svi profesionalni CS:GO igrači, no svaki igrač ima šansu probiti se do nje ukoliko prikaže odlične rezultate u mjesečnim ligama.


ESEA – Najveća kvaliteta, no za $7 mjesečno

esea csgo, faceit csgo, cevo csgo, pug sustavi, pug platforme, faceit platforma, igranje na faceitu, faceit premuim, esea premium, cevo premiumESEA je platforma koja već godinama dominira na američkom tržištu, makar je za igranje na platformi potrebno platiti $7. Taj tzv. ‘pay wall’ osigurava da na platformi rijetko možete naići na igrače koji nisu zainteresirani za meč ili su vrlo niskog skilla. Cijena je također opravdana najvišom kvalitetom servera za igru, ali i najefikasnijim client-side anti cheatom.

ESEA je također vrlo privlačna semi-pro ekipama zbog liga koje su podjeljene u nekoliko divizija (Open, Intermediate, Premiere, Invite, Pro), no više o tom dijelu pisali smo u jednom od uvodnih članaka – Kako se natjecati u CS:GO-u. Posebna napomena – za igranje kao tim je potrebno platiti dodatni timski mjesečni premium.

Odnedavno je ESEA uvela Rank S kojim pokušava konkurirati FPL-u po pitanju profesionalnih igrača te vratiti dio izgubljene popularnosti. Osim zbog same kvalitete FACEITa, mnoštvo je korisnika napustilo ESEA-u nakon niza skandala: prvo je utvrđeno da je unutar ESEA clienta postojao dio koda koji koristi računala igrača za farmanje BitCoina, a posljednje izdanje anti-cheata ima pravo na pristup svim vašim fileovima, a ne samo onim vezanim za igru, a ni njihov PR u to vrijeme nije bio na najvišem nivou.


CEVO – solidna alternativa

esea csgo, faceit csgo, cevo csgo, pug sustavi, pug platforme, faceit platforma, igranje na faceitu, faceit premuim, esea premium, cevo premiumCEVO je po pitanju ponude negdje između FACEITa i ESEA-e, makar nije velika konkurencija “velikim igračima“. CEVO je besplatan za igranje, no poput FACEITa nudi opcionalan premium koji nudi dodatne pogodnosti. U stilu ESEA-e ima nekoliko divizija lige, no nekoliko ih je besplatno za sudjelovanje, stoga CEVO privlači timove koji nisu spremni izdvojiti značajnu količinu novca za igranje na ESEA-i.

Što se tiče zamjerki, najveći je nedostatak većeg broja igrača. Unatoč tome solidna je alternativa ostalim navednim platformama, pogotovo zbog ligaškog sistema u kojem se lakše probiti do vrha nego u npr. ESEA-i.


Ostale platforme

Naravno, postoji još niz platformi koje se koriste za PUG-anje, no trenutno nisu pretjerano popularne. ESL ima svoj Versus, a PopFlash je zanimljiv, manji sustav, koji se može koristiti i za ‘praceve’ protiv drugih ekipa.

Sve smo platforme prošli, a na vama je da izaberete koja vam se najviše sviđa. Besplatni FACEIT, plaćena ESEA ili možda jednostavno ostanak na matchmakingu?

 

Objavio Zvonimir "Professeur" Burazin

Admin i Newswritter na www.counterstrike-hr.com, caster i podcaster na www.twitch.tv/cshr_tv.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *