Hladnjaci za računala su trenutačno komercijalno dostupni u dvije široke varijante – hlađenje zrakom i hlađenje pomoću vode. Očita razlika je u rashladnom mediju koji se koristi za spuštanje temperature te oba sustava imaju svoje prednosti i mane. Vodeni rashladni sustavi zahtijevaju više mjesta za adekvatno instaliranje i njihov efekt hlađenja je fokusiran na jednu točku, procesor. Što se zračnih rashladnih sustava tiče, oni su u pravilu glomazniji kada je u pitanju dio koji se spaja direktno na površinu procesora, koriste zrak kao medij za rashlađivanje (što će reći da su u pravilu manje učinkoviti), ali zato potpomažu hlađenju cijelog računala ukoliko je pravilno postavljen na način da sudjeluje u izbacivanju toplog zraka iz prostora čitavog kućišta. Inovaciju u tom polju donosi nam upravo CRYORIG, koji nam je jučer predstavio modele A40/A40 Ultimate i A80 HLC-e (Hybrid Liquid Cooler) koji se na prvu čine kao obični All-In-One vodeni rashladni sustavu, no dolaze s jednom vrlo jednostavnom a dokazano učinkovitom inovacijom.


CRYORIG A40 i A80 predstavljaju najbolje iz oba svijeta

Radi se o sustavima hlađenja koji uz klasičnu izvedbu rashladne glave s pumpom koja je pričvršćena za procesor koristi i ventilator čija je uloga rashladiti okolne komponente koje su često podcijenjene u svojoj važnosti. Primjerice, redovito se prilikom overclockanja procesora opterećuju i regulatori voltaže koji su u standardnoj izvedbi smješteni okolo procesorskog slota na matičnoj ploči. Razlika u raspodijeli topline je zbilja značajna te vjerujemo da su inženjeri iz CRYORIG-a na pravom putu. Rezultati ovakvog sustava su stabilnije računalo, dulji radni vijek kritičnih komponenti koje omogućavaju procesoru stabilan rad i na višim taktovima od predviđenog, a i temperatura čitavog ekosustava unutar kućišta je niža, što može imati samo pozitivan efekt.

CRYORIG je prvi puta predstavio ovaj sustav na Computexu ove godine gdje je zbog svoje jednostavnosti i visoke učinkovitosti ostavio traga. Strateškim i proračunatim pozicioniranjem dodatnog ventilatora učinkovitost cijelog rashladnog sustava je podignuta na novu razinu te se možemo samo zapitati kako se već netko toga prije nije sjetio. Dodatni ventilator dolazi u dimenzijama 70×25 milimetara te ima ugrađenu PWM (Pulse Width Modulation) funkciju, što znači da mu računalo ili vi možete kontrolirati brzinu između 1500 i 3500 okretaja u minuti.

Jednostavnost montaže uz provjerene Asetekove pumpe

Vodeni dio CRYORIG-ovog novog proizvoda je temeljen na petoj generaciji Asetekove pumpe i aluminijskog bloka, a diči se i proslavljenim MultiSeg sustavom za pričvršćivanje. Ovaj sustav je jedan od boljih na tržištu vodenih AIO sustava, najviše zbog svoje jednostavne montaže i kvalitetnih dijelova poput robusne metalne stražnje pločice  za kruto pridržavanje bloka s pumpom na matičnoj ploči.

Cryorig A40 cooler

CRYORIG A40 osnovni model dolazi sa radijatorom dimenzija 240 x 27,5 milimetara, njegova Ultimate varijanta sadrži radijator dimenzija 240 x 38,5 milimetara, dok A80 dolazi sa radijatorom dimenzija 280 x 27,5 milimetara. Očekuje se plasiranje A40 i A80 sustava na tržište već ovaj tjedan, sa vrlo kompetitivnim cijenama – u Europi je očekivana cijena za prethodno navedena tri modela €100, €110 i €120 respektabilno. Više informacija o novom CRYORIG-ovom rashladnom sustavu možete naći na službenim stranicama.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *