Posljednja verzija drivera za AMD grafičke kartice dolazi pod imenom Crimson, koji uz poboljšanje performansi u igrama poput Counter Strike: Global Offensive, donosi i neke vrlo nepoželjne bonuse. Ubrzo nakon puštanja drivera na raspolaganje korisnicima, isti su masovno počeli prijavljivati probleme i greške u radu, od kojih su neki ostali i bez svog vrijednog hardvera.


AMD se još uvijek nije izjasnio o problemu

Prema prijavama, izgleda da Crimson upravljački softver ograničava brzinu vrtnje ventilatora na hladnjacima grafičkih kartica, posljedica čega je pregrijavanje grafičkog procesora, kontrolera voltaže, memorije i ostalih vitalnih komponenti. Standardna mogućnost AMD upravljačkog softvera već godina je opcija biranja automatskog ili ručnog načina upravljanja brzinom ventilatora, no Crimson driver premošćuje korisničke postavke i postavlja brzinu vrtnje na nezadovoljavajućih 20% i to nakon svakog pokretanja računala.

AMD se još uvijek nije izjasnio o problemu te unatoč značajnoj reakciji igrača diljem svijeta, driveri su i dalje raspoloživi na AMD-ovim stranicama. Osim toga, Crimson driveri zaista poboljšavaju performanse te ako ste ih već instalirali ne morate paničariti – problem se jednostavno može riješiti korištenjem programa poput Speedfan-a ili MSI-evog Afterburner softvera koji preuzimaju kontrolu nad brzinom ventilatora od baznog AMD-ovog rješenja. Isto tako, iz iskustva nam je poznato da se moderne grafičke kartice neće tek tako zapaliti same od sebe. Fail-safe metode dopuštaju pregrijavanje kartice do određene temperature koja ovisi o modelu, ali kada se prijeđe ta vrijednost frekvencija procesora se smanjuje kako bi se smanjila i temperatura. U slučajevima gdje to nije moguće ostvariti računalo će se resetirati ili ugasiti.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *